Με το βάρος να πέφτει σε οργανωτικά ζητήματα συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Κινήματος Αλλαγής. Η συνεδρίαση ξεκινησε σημερα στις 6 το απόγευμα και είναι προγραμματισμένο αυτή τη φορά να φιλοξενηθεί στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.
Η οργανωτική συγκρότηση του νέου φορέα σε όλη την Ελλάδα αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες αυτό το διάστημα.
Μέχρι στιγμής έχουν αναδειχτεί οι νέες Νομαρχιακές Επιτροπές, ακολουθεί η εκλογή των δημοτικών οργανώσεων στις 24 Ιουνίου, ενώ απομένει η συμπλήρωση των τομέων με τα υπόλοιπα μέλη.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκλογικής ετοιμότητας και της άμεσης επαφής με τους ψηφοφόρους διεξάγονται περιοδείες και εκδηλώσεις σε νομούς με τη συμμετοχή της κομματικής βάσης. Την αρχή έκανε την Τετάρτη από την Κατερίνη ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Εξάλλου, η Φώφη Γεννηματά έχει ζητήσει πρόωρες εκλογές, ενώ η αίσθηση που υπάρχει στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι ότι η ημερομηνία για τις κάλπες δεν θα αργήσει πολύ. Ως εκ τούτου η πανελλαδική διάρθρωση του νέου ομοσπονδιακού κόμματος κρίνεται επιβεβλημένο να ολοκληρωθεί λίαν συντόμως.
Στα γενικά πολιτικά ζητήματα θεωρείται βέβαιο ότι συζητηθεί η χάραξη μιας κεντρικής γραμμής, ώστε να μην επαναληφθεί η Βαβέλ που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες.
Πάντως, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή έληξε ανέφελα, καθώς η μεν κ. Γεννηματά επέμεινε στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, ενώ ο κ. Θεοδωράκης βρήκε τη χρυσή τομή μέσω της αναγκαιότητας για «πολιτική αλλαγή» που προέβαλε στην ομιλία του.
Την ίδια στιγμή, από τη ΔΗΜΑΡ καταγράφονται γκρίνιες, καθώς αρμόδιες πηγές διαπίστωσαν μονόπλευρη στόχευση της Φώφης Γεννηματά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του κόμματος της ανανεωτικής Αριστεράς σχολίαζαν με ελεγχόμενη δυσαρέσκεια ότι δεν επιθυμούν το Κίνημα Αλλαγής να είναι «δεκανίκι ούτε της Ν.Δ. ούτε του ΣΥΡΙΖΑ».
Το αγκάθι του Μακεδονικού
Από τα ζητήματα αγκάθια για τον ομοσπονδιακό φορέα είναι το Μακεδονικό καθώς παρά την ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, καταγράφονται διαφορετικές αποχρώσεις μεταξύ των εταίρων.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά, με καταφανή αρνητική προδιάθεση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «σε μια ευνοϊκή δε συγκυρία έφτασε να συζητά την επιτομή του αλυτρωτισμού ως “λύση”», υπονοώντας την ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν».
Αντιθέτως, αν και επιφυλακτικός για το επίμαχο όνομα ο Σταύρος Θεοδωράκης από τη δική του πλευρά δήλωσε την Πέμπτη (ΣΚΑΪ) ότι το Μακεδονικό πρέπει να λυθεί και πρόσθεσε: «Το ότι δεν προχώρησε το όνομα Ίλιντεν δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για λύση του Μακεδονικού, τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν λύνονται ανάλογα με τα κέφια των Ελλήνων».
Υπέρ της επίλυσης -στο πλαίσιο των προτάσεων του του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς- τάσσονται επίσης η ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ.
Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στις 17 Μαϊου, το Κίνημα Αλλαγής σημείωνε τα εξής: «Στόχος, για την επίλυση του θέματος, είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία που περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes),την αλλαγή του συντάγματος, μια συμφωνία με όλες τις δεσμευτικές ρυθμίσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας. Μια συμφωνία που θα αντέξει στον χρόνο και δεν θα επηρεάζεται από πολιτικές ανακατατάξεις».
πηγη : efsyn.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου