Με το νέο διαστημικό ρομπότ στον Άρη ίσως αλλάξουν..ολα τα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα..

Σε ένα σκοτεινό, ομιχλώδες πρωινό της Καλιφόρνιας, η αποστολή InSight της NASA, μαζί με τα δύο CubeSats, εκτοξεύτηκε με επιτυχία στην κορυφή του πυραύλου Atlas V. Ο πύραυλος ξεκίνησε εγκαίρως χθες Σάββατο, στις 7:05 τοπική ώρα.
Όλες οι  φάσεις πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο. Τα CubeSats χωρίστηκαν από τον πυραύλο και θα ταξιδέψουν στον Άρη σε «χαλαρή ομάδα» με το InSight lander. Και οι τρεις είναι τώρα στο δρόμο για τον Άρη με αποστολή να φτάσουν στην τροχιά του, τον Νοέμβριο.

Το InSight θα πρέπει να φτάσει στον κόκκινο γείτονά μας μέχρι τις 26 Νοεμβρίου. Μόλις φτάσει στον Άρη θα έχει μπροστά του ένα επιστημονικό πρόγραμμα διάρκειας δύο ετών. Αντίθετα με τους άλλα ρομποτικά οχήματα εξερεύνησης του Άρη όπως το Curiosity, το InSight θα παραμείνει σε ένα σημείο, μια τοποθεσία περίπου στον ισημερινό του πλανήτη, που ονομάζεται Elysium Planitia, κοντά στο σημείο όπου το Curiosity προσεδαφίστηκε το 2012. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εστίασή του δεν είναι στα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του πλανήτη, αλλά αντ `αυτού στο τι συμβαίνει κάτω από αυτήν.


Η σουίτα των οργάνων του ρομποτικού οχήματος θα περιλαμβάνει: έναν ανιχνευτή που θα σκάψει 5 μέτρα στον πλανήτη για να καθορίσει πόση θερμότητα κυκλόφορεί μέσα από το εσωτερικό του Άρη και ένα σεισμογράφο που θα ψάξει για δονήσεις μετεωριτών που χτυπούν την επιφάνεια του πλανήτη μαζί με τις δονήσεις των «marsquakes», δηλαδή των σεισμών του Άρη. Μαζί, αυτά τα εργαλεία ελπίζουμε να δώσουν νέα στοιχεία για τη σύνθεση του Άρη. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να μάθει περισσότερα για το σχηματισμό του Άρη και άλλων βραχωδών πλανητών στη γειτονιά - συμπεριλαμβανομένου του δικού μας.

 «Η Γη έχει τεκτονικές πλάκες, οπότε η αρχική της κρούστα έχει ουσιαστικά φύγει, όλα έχουν ανακυκλωθεί», δήλωσε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του InSight, Suzanne Smrekar, στη The Washington Post. «Ο Άρης μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τα υλικά, τη δομή, τις χημικές αντιδράσεις που είναι κοντά σε αυτό που βλέπουμε στο εσωτερικό της Γης, αλλά διατηρείται από τα πρώτα 10 εκατομμύρια χρόνια του ηλιακού συστήματος. Μας δίνει την ευκαιρία να πάμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο».


Δύο μικροί δορυφόροι, ο καθένας σε μέγεθος ενός χαρτοφύλακα, ξεκίνησαν μαζί με το InSight. Αυτοί οι δύο μικροί δορυφόροι, που ονομάζονται επίσημα CubeSats λόγω του σχήματος και του μικρού τους μεγέθους, αποσυνδέθηκαν από τον πυραύλο Atlas και ξεκίνησαν τη ξεχωριστή διαδρομή τους από το InSight μόλις εγκατέλειψαν την ατμόσφαιρα της Γης. Μόλις φθάσουν στον Άρη, το CubeSats θα μετακινηθούν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη για να παρακολουθήσουν το InSight για μια σύντομη περίοδο γύρω από την προσγείωσή του.

Δεν χρειάζεται να επικοινωνούν με την αποστολή InSight (γι `αυτό το Lander θα χρησιμοποιήσει τους μεγαλύτερους δορυφόρους επικοινωνιών που βρίσκονται ήδη σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη) αλλά ο στόχος είναι να δει η NASA πώς τα CubeSats θα ταξιδέψουν μέσα από το βαθύ διάστημα προκειμένου να επικοινωνήσουν και πάλι με τη Γη (μέχρι στιγμής, τα CubeSats έχουν τεθεί σε τροχιά μόνο γύρω από τη Γη).

Εάν το InSight πετύχει, θα μας βοηθήσει να απαντήσουμε σε μία από τις πιο θεμελιώδεις ερωτήσεις που έχουμε σχετικά με το ηλιακό μας σύστημα: πώς όλα έφτασαν μέχρι εδώ; Και καθώς το είδος μας ωθείται προς το να γίνει πολυ-πλανητικό, μαθαίνοντας περισσότερα για το ηλιακό μας σύστημα, θα μπορούσε να μας δώσει πολύτιμα στοιχεία, ανεξάρτητα από το πού θα πάμε τελικά.

πηγη : klik.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου