Εκλογές με έντονο πολιτικό άρωμα..

Στις 13 και στις 20 Μαΐου προσέρχονται στις κάλπες τα μέλη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης της χώρας, προκειμένου να αναδείξουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες της χώρας πληροφορήθηκαν για τις δραστηριότητες της ΕΔΕ μετά τις σφοδρές αντιρρήσεις που εξέφρασε για τις μη νόμιμες μειώσεις μισθών και συντάξεων (λόγω μνημονίων), αλλά και λόγω του νόμου που επέβαλε την κατάθεση πλήρους ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» για τους ανώτατους δικαστικούς, ανάλογου με εκείνο που ισχύει και για τους αιρετούς της χώρας.
Εμαθαν όμως οι πολίτες για την ΕΔΕ και μέσω των συνεχών ανακοινώσεων του προεδρείου της όλο το τελευταίο διάστημα. Ανακοινώσεις με βασικό θέμα τις καταγγελίες για προσπάθειες παρεμβάσεων της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο της Δικαιοσύνης. Ανακοινώσεις του προεδρείου με έντονα πολιτικό, σχεδόν κομματικό χαρακτήρα, γεγονός που δημιούργησε σχετική δυσφορία σε δικαστές και πολίτες.
Σήμερα η ΕΔΕ προετοιμάζεται για τις εκλογές με συγκροτημένους ήδη τους συνδυασμούς που θα διεκδικήσουν την ηγεσία της. Αναλυτική παρουσίαση της ΕΔΕ έχουμε δημοσιεύσει στην «Εφ.Συν.» («ΕΔΕ: Το συνδικάτο πολιτεύεται. Ομαδοποιήσεις κρίσεις και υποδείξεις», 26/2/2018). Οπως μας είχαν τονίσει τότε κάποιοι δικαστές, «η δημιουργία συνδυασμών και μυστικών συνεννοήσεων οδήγησε την Ενωση στα μονοπάτια κομματικοποίησης, που αντανακλώνται προφανώς και στις εκάστοτε σχέσεις με τους κυβερνητικούς σχηματισμούς».
Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2016 ο συνδυασμός της πλειοψηφίας, που εκφραζόταν τότε από την απελθούσα πρόεδρο Β. Θάνου και στη συνέχεια τη Μ. Στενιώτη, έχασε μία από τις οκτώ έδρες και επομένως έχασε και την απόλυτη πλειοψηφία. Αμέσως μετά, τα μέλη του νέου Δ.Σ., αποφεύγοντας οποιαδήποτε συνεργασία με τους εκπροσώπους του πλειοψηφούντος και πρώτου σε ψήφους συνδυασμού, προτίμησαν τη συγκρότηση ενός προεδρείου στηριγμένου μόνο στις παρατάξεις που μειοψήφησαν.

Κατά συνέπεια, η ομάδα του Π. Λυμπερόπουλου, πρώην συμβούλου του Χ. Αθανασίου (3 έδρες) μαζί με την ομάδα του Ν. Σαλάτα (3 έδρες) και τον συνδυασμό υποψηφίων των αδελφών Σεβαστίδη (2 έδρες) εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ., αποκλείοντας τους εκπροσώπους της πλειοψηφούσας παράταξης.
Σημειώνεται εδώ πως το καταστατικό της ΕΔΕ προβλέπει ότι υποχρεωτικά εκλέγονται στο Δ.Σ. ένας τουλάχιστον πρωτοδίκης, ένας εισαγγελέας και ένας ειρηνοδίκης. Για τον λόγο αυτό και οι συνδυασμοί των υποψηφίων περιλαμβάνουν συνήθως έναν από την κάθε διαφορετική θέση.
Στις επικείμενες εκλογές κατεβαίνουν και πάλι οι γνωστοί συνδυασμοί με αρκετές διαφοροποιήσεις, αλλά και ο νέος συνδυασμός με επικεφαλής τη Μ. Στενιώτη. Επιπλέον, ο συνδυασμός του Π. Λυμπερόπουλου περιλαμβάνει υποψήφιο πρωτοδίκη και ειρηνοδίκη, αλλά όχι εισαγγελέα. Αντίστοιχα, ο συνδυασμός του Ν. Σαλάτα περιλαμβάνει εισαγγελέα και ειρηνοδίκη, αλλά όχι πρωτοδίκη.
Σύμφωνα όμως και με το δεδομένο ότι οι δύο συνδυασμοί περιλαμβάνουν μόνο πέντε υποψηφίους κι όχι οκτώ, προκύπτει βάσιμα το συμπέρασμα ότι υπάρχει εκ των προτέρων πρόθεση στενής συνεργασίας, που γίνεται ακόμα πιο φανερή τη στιγμή που καλούν τους συναδέλφους τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να σταυρώσουν πλην των πέντε υποψηφίων του συνδυασμού και άλλους τρεις από τον «γειτονικό» συνδυασμό, «εξαντλώντας και τις οκτώ ψήφους».
Καλούνται, με δυο λόγια, οι ψηφοφόροι να επιλέξουν εισαγγελέα και πρωτοδίκη αντίστοιχα από τους «αντιπάλους». Κάπως αδόκιμο, θα τολμούσαμε να πούμε, αλλά προφανώς οι δικαστές και οι εισαγγελείς έχουν τους λόγους τους... Η εκ των προτέρων «άτυπη» αυτή συνεργασία μπορεί και πάλι να αναδείξει στο προεδρείο συνδυασμούς που θα μειοψηφήσουν.

Οι δύο πλήρεις συνδυασμοί

■ Ο συνδυασμός του Χ. Κατσιάνη (πρόεδρος Εφετών) περιλαμβάνει συνολικά 8 υποψηφίους: Γ. Βρυώνης (εφέτης), Σ. Γκαρά - Δημουλέα (ειρηνοδίκης), Α. Ζαβιτσάνος (εφέτης), Ε. Κασσαλιά (εισαγγελέας Εφετών), Χ. Μαυρίδη (εφέτης), Χ. Παπαδήμας (πρωτοδίκης), Δ. Τράγκας (εφέτης). Ο συνδυασμός αυτός, που εκπροσωπείται και από τους παλιούς συνδικαλιστές της ΕΔΕ, διέθετε την απόλυτη πλειοψηφία μέχρι που έχασε μία έδρα στις εκλογές του 2016.
■ Ο συνδυασμός της Μ. Στενιώτη (εφέτης) περιλαμβάνει επίσης 8 υποψήφιους: Ε. Ασημακοπούλου (εφέτης), Κ. Βουλγαρίδης (πρωτοδίκης), Ι. Ευαγγελάτος (πρωτοδίκης). Α. Καστιζα (εφέτης), Γ. Κομπολίτης (ειρηνοδίκης), Χ. Κωτουλόπουλος (πρωτοδίκης), Α. Στεφανίδου (αντεισαγγελέας Πρωτοδικών). Θυμίζουμε εδώ ότι η Μαργαρίτα Στενιώτη ανήκε μέχρι και το 2016 στην ίδια ομάδα της πλειοψηφίας. Στις επικείμενες εκλογές όμως αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία με δικό της συνδυασμό.

Οι τρεις «ολιγομελείς» συνδυασμοί

● Ο συνδυασμός του Π. Λυμπερόπουλου (εφέτης Αθηνών) περιλαμβάνει συνολικά 5 υποψηφίους: Κ. Κουκούλης (πρωτοδίκης), Ε. Κώνστα (εφέτης), Χ. Σεραπτσή (ειρηνοδίκης), Δ. Φούκας (πρωτοδίκης). Ο Π. Λυμπερόπουλος υπήρξε συνεργάτης και σύμβουλος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και μάλιστα μετά τη δική τους ταυτόχρονη παρουσία στο υπουργείο και στο Δ.Σ. της ΕΔΕ άλλαξε το καταστατικό και πλέον ανάλογες θέσεις στη διάρκεια της θητείας δεν είναι αποδεκτές.
● Ο συνδυασμός της ομάδας του Ν. Σαλάτα (εφέτης Αθηνών) περιλαμβάνει επίσης 5 υποψηφίους: Ε. Βεργώνης (αντεισαγγελέας), Α. Ερμίδου (ειρηνοδίκης), Β. Πάπαρη (εφέτης), Θ. Πατρώνα (εφέτης). Είναι ο δεύτερος συνδυασμός με τη συνεργασία του οποίου διασφαλίστηκε ο πλήρης παραγκωνισμός από το προεδρείο των εκπροσώπων της πλειοψηφίας.
● Ο συνδυασμός των Χαρ. Σεβαστίδη (πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών), Χρ. Σεβαστίδη (πρόεδρος Πρωτοδικών Θεσ/νίκης), Π. Μποροδήμου (πρωτοδίκης), Ι. Κωνσταντινόπουλου (αντεισαγγελέας) είχε και την προηγούμενη φορά μόνο 4 υποψηφίους, που στη συνέχεια συνεργάστηκαν και στήριξαν τη μειοψηφία του 2016, εξασφαλίζοντας όλοι μαζί την απόλυτη πλειοψηφία στο προεδρείο της ΕΔΕ. Ο Χρ. Σεβαστίδης έγινε μετά τη συγκεκριμένη συνεργασία πρόεδρος της ΕΔΕ. Στο περιοδικό της ΕΔΕ είναι καταγραμμένες δικές τους παλαιότερες σφοδρές αντιπαραθέσεις ειδικά με την ομάδα Λυμπερόπουλου, την οποία ωστόσο πρόσφατα στήριξε.

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου