Δέκα νέα ξενοδοχεία πολυτελείας στην Αθήνα..

Η διετία 2018-2019 ανήκει στα ξενοδοχεία πολυτελείας και τις αφίξεις μεγάλων αλυσίδων για την αγορά της Αθήνας, με τουλάχιστον 4.000 νέες κλίνες και πάνω από 10 νέες πολυτελείς μονάδες να προστίθενται στο δυναμικό της ελληνικής πρωτεύουσας.
Τα νούμερα έρχονται να προστεθούν στις συνεχιζόμενες μικρότερες επενδύσεις της τελευταίας τριετίας, είτε πρόκειται για τα boutique hotels του εμπορικού τριγώνου, είτε για τη μετατροπή παλιών κτιρίων σε τουριστικά διαμερίσματα στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου. Aπό την άλλη, δεν περιλαμβάνουν τις νέες προσπάθειες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για την αξιοποίηση ακινήτων των Ταμείων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του πρώην ξενοδοχείου «Εσπέρια» επί της Σταδίου, του πρώην «Athens INN» επί της Βίκτωρος Ουγκώ κ.ά. (για τα οποία ο δρόμος ακόμη είναι μακρύς μέχρι η απλή εκδήλωση ενδιαφέροντος να γίνει δεσμευτική πρόταση και κατακύρωση διαγωνισμού από το Δημόσιο) - ή ακόμη και για κτίρια που βγαίνουν προς αξιοποίηση από τις τράπεζες και τις θυγατρικές τους, όπως στην περίπτωση του 5άστερου ξενοδοχείου «Ηριδανός», το οποίο παραμένει κλειστό από το 2012. Οι επιδόσεις της Αθήνας δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον: για το καλοκαίρι του 2018, με βάση τα στοιχεία του αεροδρομίου, θα προστεθούν περισσότερες από 320 εβδομαδιαίας πτήσεις (νέοι προορισμοί και επιπλέον συχνότητες σε ήδη εξυπηρετούμενους προορισμούς), με πέντε νέες αεροπορικές εταιρείες στο «Ελ. Βενιζέλος» (Wizz Air, Ρrimera Air, Cyprus Airways, Georgian Airways και Flynas). Σε σχέση με πέρυσι, τη θερινή σεζόν του 2018 προστίθενται 24 νέοι προορισμοί από την Αθήνα και νέες πτήσεις σε 26 ήδη εξυπηρετούμενους προορισμούς. Ειδικά όσον αφορά την αγορά ξενοδοχείων πολυτελείας της Αθήνας, η πληρότητα δωματίων το 2017 αυξήθηκε κατά 8,2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016, διαμορφώνοντας τον δείκτη σε 73,3% έναντι 67,7% και αυτό παρά την αύξηση του ανταγωνισμού από τα νέα, παραδοσιακά και μη, καταλύματα.

Εξ ου και το ερώτημα αν τελικά υπάρχει ο κίνδυνος της υπερπροσφοράς:
«Η Αθήνα ως ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ήταν παραδοσιακά πολύ χαμηλά σε σχέση με άλλους προορισμούς, τόσο από πλευράς αφίξεων όσο και από πλευράς παρουσίας ξένων αλυσίδων. Αρκεί να αναφερθεί ότι η Βουδαπέστη αριθμεί πάνω από 20 μεγάλα ξενοδοχειακά brands, με την Αθήνα, που αναπτύσσεται τώρα, να βρίσκεται στο 1/3», δηλώνει ο κ. Χάρης Σιγανός, διευθύνων σύμβουλος της Zeus International. Η τελευταία αποτελεί στρατηγικό εταίρο του ξενοδοχειακού κολοσσού Wyndham, ο οποίος είναι από τις νέες αφίξεις στην Ελλάδα και την Αθήνα, ξεκινώντας μάλιστα το 2016 από μία «δύσκολη» περιοχή, αυτή της πλατείας Καραϊσκάκη, με το 5άστερο και επιτυχημένο, με βάση τα νούμερα, «Wyndham Grand» (τη ναυαρχίδα του ομίλου) και συνεχίζοντας ακάθεκτος τις επενδύσεις στην Αττική, όπως αποδεικνύει το πιο πρόσφατο νέο εγχείρημα, το «Dolce Attica Riviera» που εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα και στοχεύει και στον συνεδριακό τουρισμό. «Το ζήτημα είναι ότι ενώ ανοίγει η αγορά και δημιουργείται νέο ξενοδοχειακό προϊόν, δεν είναι σίγουρο κατά πόσο αυτό στηρίζεται, ώστε να στηθεί οργανωμένα το τουριστικό προϊόν για την ελληνική πρωτεύουσα».
Την ίδια άποψη εκφράζει και η εκπρόσωπος ενός από τα τρία πολυτελή ξενοδοχεία του Συντάγματος, η γενική διευθύντρια του «Athens Plaza» Αφροδίτη Αρβανίτη, η οποία επίσης αναφέρει ότι «υπάρχουν περιθώρια ανόδου, αφού η Αθήνα ήταν πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είναι θετικό να υπάρχουν νέες επενδύσεις, να αναβιώνουν κενά κτίρια και να διευρύνεται η τουριστική πίτα, ωστόσο καλό θα ήταν να υπάρχει και ένας πιο οργανωμένος σχεδιασμός, σε κεντρικό επίπεδο, για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης».

Η λεωφόρος Συγγρού
Η θερινή σεζόν του 2018 σηματοδοτεί την επανατοποθέτηση της λεωφόρου Συγγρού στον ξενοδοχειακό χάρτη της ελληνικής πρωτεύουσας με τρεις μονάδες πολυτελείας. Ο λόγος για την εμβληματική επιστροφή του ομίλου Marriott με το «Athens Marriott» στη θέση του «Metropolitan» του ομίλου Χανδρή στη Συγγρού 385, την είσοδο της Ηyatt με το brand της Grand Hyatt στο πρώην «Αthens Ledra», ιδιοκτησίας πλέον των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων Hines και Henderson Park (με τη συνδρομή του Γιάννη Δασκαλαντωνάκη στο κομμάτι της διαχείρισης) και το ολοκαίνουριο «Athenaeum Palace & Luxury Suites», το νέο μέλος από τα Athenaeum Hotels των Ιωάννη Ανδρικόπουλου και Παναγιώτας Κελέση, το οποίο άνοιξε πριν από λίγες ημέρες.
Μόνο στη λεωφόρο Συγγρού, το καλοκαίρι του 2018 προστίθενται κοντά στις 900 νέες κλίνες, πέραν των 366 πλήρως ανανεωμένων δωματίων του «Athens Marriott», που προβάλλει ιδιαίτερα το γεγονός της εγγύτητας της μονάδας στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Στην περίπτωση του ομίλου Hyatt, εδώ και καιρό αναζητούσε να βρει ένα καλό πάτημα για την ηχηρή παρουσία του στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά -μετά το «Hyatt Regency» της Θεσσαλονίκης- και το πρώην «Athens Ledra» φαίνεται να είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Οι συζητήσεις πραγματοποιούνται εδώ και καιρό μεταξύ των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου, που υλοποιούν επένδυση ύψους 8 εκατ. ευρώ για το πλήρες lifting της μονάδας, και της Hyatt, η οποία ενδιαφέρεται, κατά πληροφορίες, και για την τοποθέτησή της στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας.

Οι λοιπές πολυτελείς αφίξεις
Στα βαριά ονόματα των πολυτελών αφίξεων του 2018, έστω κι αν δεν αφορά την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός η Four Seasons, η οποία κάνει την είσοδό της στην ελληνική αγορά φέτος μέσω του «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens». Η επαναλειτουργία του πλήρως ανανεωμένου συγκροτήματος του «Αστέρα» Βουλιαγμένης αναμένεται εντός του έτους, χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία, με τις πληροφορίες ωστόσο να συγκλίνουν για την περίοδο κοντά στον Αύγουστο. Μία ακόμη ηχηρή είσοδος διεθνούς υπερπολυτελούς αλυσίδας, για την οποία ωστόσο επί του παρόντος τηρείται σιγή ιχθύος, αναμένεται και για τα νέα Αστέρια Γλυφάδας: το έργο αφορά στην επανάχρηση και τον εκσυγχρονισμό της ξενοδοχειακής μονάδας, δυναμικότητας 400 κλινών και πέντε αστέρων, που θα αποτελέσει ουσιαστικά το πρώτο city resort της Αθήνας. Στόχος του επενδυτικού σχήματος της Grivalia Hospitality (σ.σ.: του ξενοδοχειακού βραχίονα της Grivalia Properties AEEAΠ του ομίλου Fairfax), με τη μειοψηφική συμμετοχή και του ομίλου Παραθεοχάρη, είναι το πεντάστερο συγκρότημα να είναι έτοιμο για τη θερινή σεζόν του 2019.
Πίσω, στο κέντρο της Αθήνας, με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζεται η άφιξη του brand της Autograph στην Αθήνα, στο ολοκαίνουριο ξενοδοχείο «Athens Academia», στην οδό Ακαδημίας και Ομήρου 19, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα λειτουργήσει νωρίτερα του αναμενομένου, ενδεχομένως και μέσα στον Ιούλιο. Πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα -δεδομένου ότι θα ακολουθήσουν και άλλα- της λιβανέζικων συμφερόντων Yasbek, η οποία έχει μισθώσει ήδη από το τέλος του 2017 και για περίοδο 30+10 ετών το ακίνητο, ιδιοκτησίας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), επενδύοντας κεφάλαια άνω των 7 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 63 δωματίων. Σημειώνεται ότι το brand Autograph Collection Hotels, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο τoυ ομίλου Marriott, έχει παρουσία και στην Κρήτη.
Στα ολοκαίνουρια πεντάστερα που θα λειτουργήσουν εντός του 2018 είναι και αυτό κάτω από την Ακρόπολη, επί της οδού Φαλήρου 5, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, της νέας Επενδυτικής Ακινήτων του ομίλου Ευμορφίδη. Οι εργασίες για το ξενοδοχείο των 90 δωματίων που έχει σχεδιάσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Elastic Architects ξεκίνησαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 και πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του δευτέρου εξαμήνου του έτους. Tην ίδια στιγμή, η εταιρεία έχει δρομολογήσει ένα ακόμη boutique ξενοδοχείο 4 αστέρων στο Κολωνάκι (ήδη λειτουργεί το 4άστερο της Πατριάρχου Ιωακείμ) επί της οδού Ηροδότου.

Την υπογραφή του brand Amirandes θα έχει το νέο 5άστερο του ομίλου Grecotel, άνω των 50 δωματίων, στην περιοχή του Συντάγματος, με έναρξη λειτουργίας εντός του 2018 στην οδό Μητροπόλεως. Πρόκειται για το διατηρητέο του ομίλου Χυτήρογλου, την αξιοποίηση του οποίου έχει αναλάβει ο όμιλος σηματοδοτώντας την επιστροφή του στα πέριξ του Συντάγματος (σ.σ.: από το 1998 έως το 2009 η αλυσίδα είχε παρουσία στο «NJV Athens Plaza»).
Εως το τέλος του 2019 πρόκειται να λειτουργήσει και το νέο ξενοδοχείο, στο Σύνταγμα, του ομίλου Λάμψα, ο οποίος έχει μισθώσει το ιστορικό ξενοδοχείο «King's Palace», ιδιοκτησίας του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Πρόνοιας πρώην Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, στη συμβολή των οδών Κριεζώτου και Πανεπιστημίου. Με τη νέα μονάδα, τη γειτονική «Μεγάλη Βρεταννία», αλλά και με το δεδομένο ότι η Λάμψα προχώρησε πέρυσι τον Δεκέμβριο και στην αγορά του όμορου «King George», «ολοκληρώνονται επιτυχώς τα επενδυτικά σχέδια του ομίλου στο κέντρο της Αθήνας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «παρ' όλες τις αντιξοότητες της περιόδου της ελληνικής οικονομικής κρίσης».
Σε πολύ κοντινή απόσταση και μέσα στo 2019 θα λειτουργήσει το νέο 5άστερο ξενοδοχείο του ομίλου Κόκκαλη στο Σύνταγμα, στο τριώροφο διατηρητέο κτίριο, επιφάνειας 4.160 τ.μ., ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ), το οποίο έχει μισθώσει η Intrakat από τα τέλη του 2017 και τώρα βρίσκεται, κατά τις πληροφορίες, στο στάδιο των αδειοδοτήσεων. Στην καρδιά της Αθήνας, το νέο ξενοδοχείο θα διαθέτει 45 δωμάτια, bar-restaurant με εξωτερική αυλή και spa, ώστε να αποτελεί έναν πολυτελή πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Αθήνας.

Γύρω από την Ομόνοια
Στην Ομόνοια, πιο πίσω, προς αναζήτηση χρηματοδότησης για τις εργασίες ανακαίνισης (σ.σ.: απαιτούνται κεφάλαια άνω των 5 εκατ. ευρώ), φαίνεται να πηγαίνει το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία του πρώην «La Mirage», 208 δωματίων και ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας (ΜΤΑ), που παραμένει κλειστό από το 2008 και έχει μισθωθεί από τον Οκτώβριο του 2017 για περίοδο 40 ετών στον ξενοδοχειακό επιχειρηματία Στέλιο Ιωαννίδη. Στόχος, να μετατραπεί σε 4άστερη μονάδα και να διεκδικήσει μερίδιο της πίτας των επαγγελματιών που επισκέπτονται για δουλειές την ελληνική πρωτεύουσα - και όχι μόνο. Το ξενοδοχείο προοριζόταν να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να προλάβει την ιδιαίτερα θερμή θερινή σεζόν του 2018, ωστόσο το θέμα της χρηματοδότησης φαίνεται να καθυστερεί τις διαδικασίες, με πηγές του ΜΤΑ να επισημαίνουν τώρα στο «business stories» ότι «δεν υφίσταται σήμερα θέμα με τον μισθωτή, o oποίος έχει καταβάλει ήδη την απαιτούμενη προκαταβολή».
Αντίστοιχα πιο πίσω έχει πάει το χρονοδιάγραμμα και για το ξενοδοχείο που θέλει να φτιάξει η γαλλική Boissée Finances, από τους πιο γνωστούς παίκτες στον ξενοδοχειακό τομέα, με δραστηριότητα στους τομείς ανάπτυξης, χρηματοδότησης, επενδύσεων και διαχείρισης, η οποία έχει μισθώσει από το 2016 το ακίνητο της Τριαντείου Σχολής επί των οδών Μάρνης και Πατησίων, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα σχέδια περιλαμβάνουν μία ολοκαίνουρια ξενοδοχειακή μονάδα 377 κλινών, η οποία ωστόσο δεν θα ανήκει στις ανώτερες κατηγορίες και πιθανότατα θα φέρει την υπογραφή της αλυσίδας Ibis, του ομίλου Accor. Με δεδομένο ότι η σχετική σύμβαση μίσθωσης υπεγράφη το 2016 και οι αδειοδοτικές διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα το ερχόμενο φθινόπωρο οι δύο πλευρές θα πρέπει, βάσει της σύμβασης, να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους.
πηγη : newmoney.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου