Ρωσια : «Ακίνδυνος ο ISIS μπροστά στην ετοιμότητά μας»..

«Καμία ανησυχία! Η Ρωσία δεν φοβάται!». Στο ρεπορτάζ από τη διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου και χωρίς να μνημονεύουμε στον επόμενο τι ακούσαμε από τον προηγούμενο συνομιλητή, διατυπώθηκαν ακριβώς (!) οι ίδιες λέξεις, από διαφορετικούς Ρώσους πολίτες ανόμοιας ιδιότητας και κοινωνικής θέσης. Επικοινωνία εντός των τειχών της οργανωτικής επιτροπής του κορυφαίου γεγονότος, της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, σε κοινόχρηστους χώρους και όχι μόνο.
Η περιήγηση της «Εφ.Συν.», μόνο λίγες μέρες μετά την επανεμφάνιση, συνοδεία απειλών για σπορά θανάτου το καλοκαίρι, των ματωμένων προσώπων Μέσι, Ρονάλντο και άλλων λαϊκών μαγνητών στη διαδικτυακή έκφραση του ISIS, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της πηγαίας αντίδρασης.
Αναρωτηθήκαμε βέβαια αν όλοι τους επηρεάστηκαν, ώστε να εμφανιστούν ήσυχοι (σ.σ.: αν όχι αδιάφοροι) για τις απειλές των τρομοκρατών, από τη χρονική συγκυρία.
Την περασμένη Τετάρτη, όπως κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, εκατομμύρια Ρώσοι βγαίνουν στους δρόμους, γεμίζουν τις πλατείες, γιορτάζουν. Ετσι συνέβη, λοιπόν, προ ημερών «σε κάθε, μικρό ή μεγάλο, αστικό κέντρο της Ρωσίας».
Η επέτειος νίκης της Ρωσίας κατά του φασισμού «ήταν, είναι και θα παραμείνει, ανεξάρτητα από την πολιτική πραγματικότητα στη χώρα μας, γιορτή ελευθερίας, πηγή ενέργειας και αισιοδοξίας για το αύριο».
Αυτά τα λόγια μάς είπε ο Βαλέρι Γιάλμοφ, γιος βετεράνου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που δεν ζει πια. Οταν, μέσω της ρωσικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, αναζητήσαμε κατάλληλο συνομιλητή για σχόλιο σχετικά με τη νεότερη απειλή της τρομοκρατίας, μας παρέπεμψαν στον ίδιο, όχι μόνο λόγω της συγγενικής σχέσης με «πολεμιστή στο Λένινγκραντ κατά των ναζί», αλλά και επειδή, συνταξιούχος δικηγόρος σήμερα, υπήρξε και ποδοσφαιριστής «μικρής ομάδας της Μόσχας στη δεκαετία του '50 που δεν υπάρχει πια». Δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης:
«Χρόνια τώρα βλέπουμε με ικανοποίηση οργανωτική προσπάθεια με σχέδιο και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι δοκιμές για την ασφάλεια, όσες συμβαίνουν σε κάθε αφορμή, επίσης μας έχουν δώσει αίσθηση πως δεν πρόκειται να συμβεί το παραμικρό στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οτι κι αν απειλεί ο ISIS ή, όποιος άλλος, οι Ρώσοι πολίτες δεν συντηρούμε ανησυχία για την ειρήνη, την ασφάλεια στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Καθησυχαστικά μηνύματα

Συζήτηση στον απόηχο της παλλαϊκής συμμετοχής για τη «μέρα της νίκης», όπως επίσημα αποκαλείται. Κυριολεκτούμε με τη λέξη «απόηχος» επειδή και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, περίπου 600.000 υπολογίζονται, συγκεντρώθηκαν, από το πρωί την περασμένη Τετάρτη, ημέρα αργίας στους λιθόστρωτους δρόμους της Κόκκινης Πλατείας.
Συνολικά, σύμφωνα με την επίσημη φετινή καταγραφή, πάνω από δέκα εκατομμύρια «πανηγυρίζοντες για την ελευθερία» σε όλες τις ρωσικές πόλεις βγήκαν από τα σπίτια.
Στο Σότσι μάλιστα, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση, κάποιος κρατούσε στα χέρια του, επίσης στην κεντρική πλατεία της πόλης, λάβαρο των Γερμανών, απομεινάρι της υποχώρησής τους το 1945.
Η ανάμνηση, λοιπόν, της πρώτης και καθοριστικής για τη λήξη του πολέμου ήττας του «αήττητου στρατού» των Γερμανών, η αποτυχία του γνωστού σχεδίου τους εισβολής «Μπαρμπαρόσα», συμβάδισε χέρι χέρι με τα καθησυχαστικά μηνύματα για την ειρήνη στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Χωρίς ο ίδιος παραλληλισμός να αναδειχθεί με εκκωφαντικό τρόπο από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μάθαμε πως υπήρξαν, τυπικές μεν, καθησυχαστικές δε, αναφορές για το παγκόσμιο ραντεβού του καλοκαιριού.
«Είμαστε ικανοί ως κράτος να εξασφαλίσουμε την ειρήνη στη διοργάνωση αλλά και ηθικά υποχρεωμένοι. Απέναντι στα δεκάδες εκατομμύρια συμπολιτών, σε όλη την πρώην Σοβιετική Ενωση, που έχασαν τη ζωή τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε, αντί χαιρετισμού, ο συνομιλητής από τη Μόσχα.


Εύλογη διατύπωση, αν σκεφτεί κανείς πως οι νεκροί-φόρος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπολογίζονται σε 27 εκατομμύρια.
πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου