Ένα πρώτο γενναίο βήμα προς το μέλλον..

Για ένα «γενναίο βήμα προς το μέλλον» και ραντεβού με την ιστορία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απ' τους Ψαράδες Πρεσπών, στις κοινές δηλώσεις του με τον Ζόραν Ζάεφ για την υπογραφή της συμφωνίας.
«Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης. Για να απευθυνθούμε στους λαούς μας και στους λαούς των Βαλκανίων. Για να πράξουμε και οι δύο το πατριωτικό μας καθήκον. Δεν ανταμώνουμε εδώ για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για να επουλώσουμε τις πληγές του χρόνου, να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας, και της ανάπτυξης όχι μόνο για τις μας αλλά και όλα τα Βαλκάνια».
«Η σημερινή μας υπογραφή πιστεύω ότι βάζει τα θεμέλια για αυτή την εποχή. Πολλοί λίγοι πίστευαν ότι θα καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω μας 26 χρόνιας διένεξης, αλλά η κοινή μας βούληση ήταν αυτή που ξεπέρασε τα εμπόδια και τις δυσκολίες», είπε στη συνέχεια.

«Καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια, σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που μας επιτρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες των χωρών μας, να τους καλέσουμε να τη διαβάσουν και να τη στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η συμφωνία αυτή μας επιτρέπει να απευθυνθούμε σήμερα στους λαούς μας.  Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται και οι δύο».
Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία της βιωσιμότητας της συμφωνίας, λέγοντας πως «χρειάζεται από κοινού επένδυση για να ριζώσει στις συνειδήσεις των πολιτών μας και γι' αυτό αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε νέα έργα υποδομών». «Έχουμε ιστορικό χρέος να φροντίσουμε αυτό το βήμα να μην μείνει μετέωρο» είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του.


Ο πρωθυπουργός τέλος ευχαρίστησε τόσο τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, όσο και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και όσους συμμετείχαν σε αυτή τη διαπραγμάτευση. 
πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου