Σημαντική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο...

Μεγάλη πτώση του οικονομικού κλίματος που ανέρχεται στις 3,9 μονάδες καταγράφεται στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η αντιστροφή του κλίματος, όπως μεταδίδει το protothema.gr καταγράφεται μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για παροχές στην οικονομία, σε μια χρονική στιγμή που οι αγορές θεωρούν ότι έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος και επηρεάζει κυρίως τη βιομηχανία -όπου η πτώση είναι 6 μονάδες- και την οικοδομή -όπου το οικονομικό κλίμα πέφτει κατά 9,4 μονάδες. Ο δείκτης εμπιστοσύνης βελτιώνεται ελαφρώς στο λιανικό εμπόριο και στην κατανάλωση.
Το σημερινό οικονομικό κλίμα δείχνει ότι η χώρα μοιάζει σαν να γυρίζει στο περιβάλλον που υπήρχε τον Δεκέμβριο του 2017.
Η αρνητική τάση στο οικονομικό κλίμα κάθε άλλο παρά ευθυγραμμίζεται με το αφήγημα που προσπαθούν να παρουσιάσουν τα κυβερνητικά στελέχη ότι στην οικονομία τα πράγματα πάνε δήθεν από το καλό στο... καλύτερο και έρχεται λίγες ώρες αφού ο οίκος Moody's αποφάσισε να αφήσει στάσιμη την ελληνική οικονομία, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.
Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, έπειτα από μια τάση σταθεροποίησης και ανόδου που καταγράφηκε τους τελευταίους πέντε μήνες, μπορεί να ερμηνευτεί ως αντίδραση στις εξαγγελίες για παροχές. Η λογική της κυβέρνησης «τα δίνουμε όλα για να επανεκλεγούμε» θεωρείται υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί και σε κάποιο βαθμό εξηγεί το «κραχ» στις προσδοκίες που οδήγησαν σε συνακόλουθη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Επιπλέον, και στον τομέα του τουρισμού η αύξηση του αριθμού των αφίξεων ήταν σημαντική, δεν συνοδεύτηκε όμως από ανάλογη αύξηση των εσόδων. \
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επίσης είναι μικρότερος των προσδοκιών και η υποχώρηση του κλίματος σε ό,τι αφορά τις οικοδομικές δραστηριότητες δείχνει ότι πιθανώς αναβάλλονται πράγματα που έχουν σχεδιαστεί.
Όλα αυτά εξηγούν την επιδείνωση του κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο κατά 3,9 μονάδες, πτώση βαθύτερη απ' ότι καταγράφεται ως μέσος όρος της Ευρωζώνης όπου το οικονομικό κλίμα μειώθηκε κατά 0,7 μονάδες.
Σε μεγάλο βαθμό, ο δείκτης οικονομικού κλίματος εκφράζει την προδιάθεση που έχει ο κόσμος να κάνει κάτι θετικό ή αρνητικό.
pinakasopo.png
Τι συμβαίνει στο σύνολο της Ευρωζώνης
O εμπορικός πόλεμος, οι ταραχώδεις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά και οι ευρύτερες αντιπαραθέσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρίχνουν τη σκιά τους στο οικονομικό κλίμα.
Το Σεπτέμβριο ο σχετικός δείκτης επιδεινώθηκε στην Ευρωζώνη και σημείωσε πτώση στις 110,9 από 111,6 μονάδες. Μεγαλύτερη ήταν η επιδείνωση στη Γαλλία και την Ισπανία, με τους δείκτες των χωρών να καταγράφουν πτώση 1,7 και 1,5 μονάδων αντίστοιχα. Ελαφρά πτώση του δείκτη (0,2 μονάδες) είχαμε σε Γερμανία και Ιταλία.
Τα στοιχεία της Κομισιόν έδειξαν κάμψη της βιομηχανικής εμπιστοσύνης, όπως και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αλλά και βελτίωση του κλίματος σε υπηρεσίες και λιανεμπόριο.
πηγη : newmoney.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου