Προσφυγικό και οικονομία στην ατζέντα των ηγετών της Ευρώπης..

Προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές των ηγετών κρατών μελών της Ε.Ε. για το προσφυγικό θα επιχειρηθεί στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Αν και τα μηνύματα που φτάνουν από τις Βρυξέλλες δεν είναι ενθαρρυντικά ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, αναμένεται να κάνει άλλη μια προσπάθεια για να επιλυθεί η σύγκρουση όσον αφορά το ανεφάρμοστο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακατανομή προσφύγων στα κράτη μέλη βάσει ποσοστώσεων.

Πρόταση Κουρτς

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για την προσφυγική κρίση, για την εσωτερική ασφάλεια και τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη.
Το ζήτημα της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών παραμένει ένα από τα πλέον ακανθώδη, εν μέσω ανησυχιών ότι λαϊκιστικά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν όσο περισσότερο είναι δυνατόν το ζήτημα για να αποκομίσουν κέρδη στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ενώ προσπαθούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη βοήθεια από κράτη της βόρειας Αφρικής για να μειωθούν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.
Το δύσκολο έργο να γεφυρώσει το χάσμα έχει αναλάβει ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.
Ο Κουρτς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να προτείνει «υποχρεωτική αλληλεγγύη», κάτι που σημαίνει ότι οι χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες θα καλούνται να συμβάλλουν με άλλους τρόπους.

Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης

Στο οικονομικό σκέλος, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ, θα εξετάσουν μεταρρυθμίσεις με στόχο η 19μελής ευρωζώνη να γίνει πιο ανθεκτική σε εξωτερικά σοκ και ενδεχόμενες μελλοντικές οικονομικές κρίσεις. Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων όσον αφορά την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) εν όψει της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης που θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο. O πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο θα ενημερώσει τους ηγέτες σχετικά με το έργο των υπουργών. Θα παραστεί επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Κατά την προηγούμενη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν μια πρώτη σειρά αποφάσεων για τη μεταρρύθμιση της ΟΝΕ, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του ΕΜΣ και της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης. Ανέθεσαν στο Eurogroup να καθορίσει τους όρους αναφοράς του κοινού μηχανισμού ασφαλείας και να συμφωνήσει σχετικά με τους όρους για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) έως τον Δεκέμβριο του 2018.
Ωστόσο η πρόοδος σε όλα αυτά τα πεδία καθυστερεί, ενόψει της προθεσμίας του Δεκεμβρίου, που όρισαν οι ίδιοι.
► Στις συνομιλίες αναμένεται ακόμη να θιγεί το ζήτημα του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019, καθώς η Ρώμη διατρέχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί ότι παραβιάζει τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας.

Οι επαφές του πρωθυπουργού

Διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ και τον αντιπρόεδρο της Ινδίας Venkaiah Naidu θα έχει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Ευρωασιατικής Συνόδου (ASEM), στην οποία μετέχουν 51 χώρες, εκ των οποίων 21 από την Ασία συν την Ελβετία και τη Νορβηγία.


Οι εν λόγω συναντήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική κυβέρνηση καθώς αφορούν δύο χώρες με μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Μάλιστα για την Ινδία υπάρχει και ένα επιπλέον ενδιαφέρον λόγω του γεγονότος ότι θα είναι η τιμώμενη χώρα στη 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2019.
πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου