Δημοτικο Θέατρο Πειραιά: O Γιώργος Κιμούλης υποδύεται τον “Θείο Βάνια”..

Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας κι από τα ωραιότερα έργα του Τσέχωφ “Ο Θείος Βάνιας” ανεβαίνει στις 22 Νοεμβρίου στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.( ξεκίνησε η προπώληση).
Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης που επίσης υπογράφει την σκηνοθεσία και την μετάφραση.
Συμπρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας, Στέλλα Καζάζη, Κώστας Γαλανάκης, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Μαίρη Νάνου, Κώστας Κοράκης, Χριστίνα Κουτσουδάκη. Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα. Κοστούμια: Σοφία Νικολαίδη.

Όταν η σύζυγος του Τσέχωφ έπαιζε στον Θείο Βάνια!”
Το ανθρώπινο και βαθιά ποιητικό αυτό έργο, που ισορροπεί ανάμεσα σε δράμα και κωμωδία, πρωτοανέβηκε το 1899 στην Ρωσία με πρωταγωνίστριες την σύζυγο του Τσέχωφ, Ολγα Κνίπερ και την Λιλίνα Στανισλάβσκι, σύζυγο του μεγάλου Κοσταντίν Στανισλάβσκι, συνιδρυτή και διευθυντή του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας.
Ο Στανισλάβσκι, δεν είχε αναλάβει μόνο την σκηνοθεσία της παράστασης αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του “θείου Βάνια” καθώς με τον Τσέχωφ συνεργαζόταν ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στα περισσότερα θεατρικά του έργα.
Ηταν η εποχή που η διδασκαλία του Στανισλάβσκι (1863-1938) είχε αρχίσει να αποτελεί ορόσημο και να εξελλίσεται σε “σχολή” σκέψης και πρακτικής διαποτίζοντας όλα τα μεγάλα σύγχρονα θεατρικά ρεύματα.
Στις ατέλειωτες πρόβες του έργου ο Τσέχωφ ήταν πάντα εκεί υπογραμμίζοντας καθώς τους παρακολουθούσε: “Το έργο αυτό είναι απλά σκηνές σε χωριό σε τέσσερις πράξεις”.
Μια τρυφερή ανθρώπινη ιστορία
Στην ρώσικη επαρχία συναντάμε τον “Θείο Βάνια” να ζει αρμονικά και ήρεμα μαζί με την ανιψιά του Σόνια συντηρώντας τα κτήματα και την περιουσία της οικογένειας. Όλα αλλάζουν όμως και για τους δυο όταν ο πατέρας της Σόνιας, (παιδί του από τον πρώτο του γάμο) ο συνταξιούχος καθηγητής Σερεμπριακώφ, που μένει στην πρωτεύουσα αποφασίζει να πάει κοντά τους μαζί με τη νεαρή δεύτερη σύζυγο του. Γρήγορα κρυφές αντιπαλότητες έρχονται στο φως. Ανεκπλήρωτα όνειρα, οικονομικά συμφέροντα, ενδοοικογενειακοί ανταγωνισμοί τινάζουν στον αέρα την ηρεμία που επικρατούσε μέχρι τότε στο κτήμα με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας!
Ο “Θείος Βάνιας” αισθάνεται πως χαράμισε τα χρόνια του ενώ επιπλέον βιώνει έναν ανεκπλήρωτο έρωτα για την πολύ νεότερη σύζυγο του αδερφού του.
Η Σόνια, είναι μια στερημένη εργατική κοπέλα, που ένας κρυφός έρωτας της πληγώνει την καρδιά. Ένα έργο ιδιαίτερα τρυφερό και ανθρώπινο όπου την ψευδαίσθηση και την απόγνωση ανταγωνίζονται το χιούμορ και η ελπίδα.
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου