Υπ. Ναυτιλίας: Ενίσχυση ελέγχων στα πλοία για την τήρηση της ναυτεργατικής νομοθεσίας

Σειρά ενεργειών, νομοθετικών πρωτοβουλιών και διοικητικών δράσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των ναυτικών και τη διασφάλιση αξιοπρεπών όρων εργασίας και απασχόλησής τους στα πλοία σύμφωνα με τον Νόμο, έχει αναλάβει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των μηχανισμών ελέγχων των συνθηκών εργασίας στα πλοία, το υπουργείο προχωρεί στην ενίσχυσή τους, με έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Συγκεκριμένα, οι μηχανισμοί ελέγχων θα εκσυγχρονιστούν μέσω της προμήθειας πληροφοριακού συστήματος που θα εξυπηρετεί την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών διαχείρισης παραπόνων.
Με εξειδικευμένο τμήμα παρακολούθησης και ελέγχου εφαρμογής της ναυτεργατικής νομοθεσίας, θα επιτηρείται:
  • Η διαχείριση και διερεύνηση παραπόνων και καταγγελιών ναυτικών και ναυτεργατικών σωματείων σε συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές.
  • Η παρακολούθηση της δραστηριότητας των Λιμενικών Αρχών και των εδρών ναυτιλιακών ακολούθων, αναφορικά με τον έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας περί προσωπικού πλοίων.
  • Η συλλογή στοιχείων και η σύνταξη σχετικών εκθέσεων, ο σχεδιασμός των ελέγχων και η διενέργειά τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου και του Λιμενικού Σώματος.
Στο πλαίσιο της κύρωσης από την Ελλάδα της Σύμβασης Ναυτικής Συνεργασίας (ΜLC 2006), στον έλεγχο για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της ασφάλειας και υγιεινής στα πλοία, προβλέπονται πλέον διατάξεις Δημοσίου Δικαίου, που προγενέστερα αποτελούσαν κανόνες ιδιωτικού Δικαίου.

πηγη : naftemboriki.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου