Μετά τα «κίτρινα γιλέκα» πρόταση μομφής και «μαύρη Τρίτη»..

Δεν φαίνεται να πείθουν το κύμα διαδηλωτών και τη γαλλική γνώμη οι εξαγγελίες του Εμανουέλ Μακρόν για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ μηνιαίως και στοχευμένες φοροαπαλλαγές με στόχο να δείξει φιλολαϊκό προφίλ και να εξευμενίσει τα «κίτρινα γιλέκα».
Οι εξεγερμένοι καλούν το Σάββατο στο πέμπτο κατά σειρά ραντεβού στους δρόμους, ενώ εντείνονται οι μαθητικές και φοιτητικές διαμαρτυρίες προσθέτοντας ακόμα έναν «πονοκέφαλο» στον Γάλλο πρόεδρο για ενδεχόμενες καταλήψεις και στα πανεπιστήμια μετά τα σχολεία.
Στα Λύκεια υπόσχονται «μαύρες Τρίτες» ενάντια στην αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια ζητώντας την κατάργηση της μεταρρύθμισης, η οποία πέρασε πέρυσι και προβλέπει αυστηρότερα κριτήρια.Οι επικριτές αναφέρουν ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης δημιουργούν ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχότερων σχολείων.
Χαρακτηριστικές είναι εικόνες από τις σημερινές κινητοποιήσεις των μαθητών, οι οποίοι φώναξαν για ακόμα μία φορά αντικυβερνητικά συνθήματα κατά της πολιτικής του Μακρόν.
Σε συγκεντρώσεις τους νέοι γονάτισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις βίαιες συλλήψεις εκατοντάδων μαθητών και στον απόηχο της κατακραυγής, που προκάλεσαν τα βίντεο που έδειχναν 146 μαθητές του λυκείου Μαντ-λα-Ζολί να είναι γονατισμένοι στο έδαφος με τα χέρια πίσω από το κεφάλι ή την πλάτη.
AP Photo/Christophe Ena
«Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» δήλωσε ο Γιάλς Σπέκτορ από την μαθητική ένωση FIDL. «Η κυβέρνηση δεν έκανε καμία κίνηση προς εμάς. Αντίθετα, είναι προφανές ότι περιμένουν ότι το τέλος του εξαμήνου θα επιβραδύνει το κίνημά μας».
Σημειώνεται ότι φοιτητές στα δύο από τα πιο πολιτικοποιημένα πανεπιστήμια της Γαλλίας Nanterre και Rennes 2 ψήφισαν υπέρ του αποκλεισμού των εγκαταστάσεών τους, ενώ η κεντρική πανεπιστημιούπολη της Σορβόνης στο κέντρο του Παρισιού έκλεισε.

Επιμένουν στην πρόταση μομφής

Στο μεταξύ οι βουλευτές των Σοσιαλιστών, της Ανυπότακτης Γαλλίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος θα καταθέσουν σήμερα πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων», καθώς οι βουλευτές του PS (Σοσιαλιστικό Κόμμα) αποφάσισαν ομόφωνα να συμμετάσχουν σε αυτή την κίνηση.
Οι σοσιαλιστές βουλευτές, οι υπογραφές των οποίων ήταν απαραίτητες για την κατάθεση της πρότασης και οι οποίοι θέλησαν να περιμένουν το διάγγελμα του αρχηγού του κράτους χθες βράδυ, εύχονται «να κάνουν να ακουστεί η φωνή και οι συγκεκριμένες προτάσεις των σοσιαλιστών», δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Μπορίς Βαγιό.
Εκτίμησε πως δεν υπήρξε «αλλαγή πορείας» και πως ο Μακρόν δεν προσέφερε «ούτε δίκαιες ούτε υπεύθυνες» απαντήσεις στην «τριπλή κοινωνική, περιβαλλοντική και δημοκρατική κρίση», αφήνοντας επίσης «πολλές περιοχές στη σκιά» όσον αφορά τα μέτρα και τη χρηματοδότησή τους
Η πρόταση μομφής θα πρέπει να υποβληθεί σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση τουλάχιστον 48 ώρες μετά την κατάθεσή της, βάσει του άρθρου 49 -2 του Συντάγματος, δηλαχί όχι πριν από την Πέμπτη. Για να πέσει η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία, κάτι που θεωρείται αδύνατο με δεδομένο τον αριθμό των εδρών της αριστεράς (62 συνολικά) σε σύνολο 577 βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση.
Η κοινοβουλευτική ομάδα LR( Οι Ρεπουμπλικάνοι) δεν θα συμμετάσχει στην πρόταση μομφής ούτε στην ψηφοφορία. Ο πρόεδρός της Κριστιάν Ζακόμπ εκτιμά πως «δεν είναι η απάντηση που αναμένει η κοινή γνώμη».
«Είναι σήμερα που πρέπει να το κάνουμε « και «διατηρούμε τη βούλησή μας», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο Σεμπαστιάν Ζουμέλ, εκπρόσωπος των βουλευτών του PCF (ΓΚΚ) καταγγέλλοντας εξαιτίας των δισταγμών του πως «το PS εξακολουθεί να ομφαλοσκοπεί».

Αντιδράσεις στο γαλλικό Τύπο

Αποτυπώνοντας το κλίμα, η «Liberation» τιτλοφορεί κάτω από την φωτογραφία του προέδρου:«Σας κατάλαβα- λίγο». Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα εξηγεί ότι «για μια ακόμα φορά τα κίτρινα γιλέκα θα διαπιστώσουν ότι η άρχουσα τάξη έχει ξεφύγει από κάθε θυσία».
«Ο Μακρόν κάνει παραχωρήσεις στα κίτρινα γιλέκα, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση ( στην πολιτική του), γράφει η «Le Monde». «Ανακοίνωσε πολλά άμεσα μέτρα για την αγοραστική δύναμη, αλλά δεν αποκηρύσσει τίποτα από την πολιτική του», προσθέτει.
Στον δεξιό Τύπο σημειώνεται κυρίως μια «κοινωνική στροφή» στις ανακοινώσεις: «Μια κοινωνική στροφή για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη» (Ouest France), «αυτή τη φορά απάντησε» (Le Parisien), «Ανακοινώσεις -σοκ του προέδρου» (La Depeche), είναι μερικοί από τους πρωτοσέλιδους τίτλους δεξιών εφημερίδων. «Αγοραστική δύναμη, εθνική συζήτηση, νέο συμβόλαιο-Μακρόν» γράφει η Figaro, που θεωρεί ότι πλέον «η λογική απαιτεί να βγάλουν τα γιλέκα τους οι επαναστατημένοι».
Διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις του αριστερού Τύπου: «Χωρίς ν' αγγίξει τους πλουσίους» τιτλοφορεί η κομουνιστική L'Humanite προσθέτοντας : «Χαλάρωσε λίγο τη θηλιά, παραδέχθηκε την αδικία στους μισθούς, έχουμε όμως δρόμο ακόμα». 


«Το σκάνδαλο του Smic (κατώτατου μισθού) γράφει η «La Marseillaise» και εξηγεί : «Τα 100 επιπλέον ευρώ θα τα πληρώσει ο λαός. Ο Μακρόν αρνείται να επαναφέρει τον φόρο των πλουσίων (ISF) και να βάλει τους μετόχους να πληρώσουν. Θα χρειαστεί για τους εργαζόμενους να αυτοχρηματοδοτήσουν την αύξηση της αγοραστική τους δύναμης».
πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου