Αυτά είναι τα 11 ουίσκι που ξεχωρίσαμε το 2018..

Άλλη μια χρονιά πέρασε και αυτές τις στιγμές οι περισσότεροι άνθρωποι «ζυγίζουν» τις προηγούμενες 365 ημέρες που πέρασαν, σαν καλοί λογιστές που κλείνουν λογιστικά το μέχρι πρότινος τρέχον έτος. Όπως και να το δει κανείς, είναι λίγο πιεστικό να κάνεις απολογισμούς, μοιάζει σαν να θες να «καθαρίσεις» με τις παλιές σου λίστες, να ξεσκαρτάρεις τις εμπειρίες σου, να κορνιζάρεις τις ευχάριστες και να καταχωνιάσεις σε κάποιο σκονισμένο πατάρι τις δυσάρεστες. Όπως και να έχει το τέλος του χρόνου είναι ακόμα μια ευκαιρία για να αφήσεις πίσω ότι σε βαραίνει και να δημιουργήσεις καινούριες λίστες, καινούριες εμπειρίες και φυσικά καινούριες αναμνήσεις.
Όσο όμως και να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε σε ένα καλά κλειδωμένο σεντούκι τις παλαιές μας εμπειρίες δεν είναι τόσο εύκολο να ξεχάσουμε, ειδικά όταν πρόκειται για ουίσκι.
Όπως λέει και μια Ιρλανδέζικη πρόποση ‘’Μακάρι (τη νέα χρονιά) το ποτήρι σου να είναι πάντα γεμάτο, μακάρι η στέγη πάνω από το κεφάλι σου να είναι πάντα γερή και μακάρι να είσαι στον παράδεισο μισή ώρα πριν μάθει ο διάβολος ότι είσαι νεκρός’’

Michel Couvreur whisky στο Siebert’s Whiskywelt στο Μόναχο
Έφτασε, λοιπόν, η ώρα του απολογισμού. Του νηφάλιου απολογισμού της χρονιάς που πέρασε. Βλέπετε, η απόσταση από τα γεγονότα δίνει κάποια ασφάλεια, ίσως και ηρεμία, και μπορείς όσο γίνεται, αποστειρωμένος από τα συναισθήματα της στιγμής, να επιλέξεις αυτά τα ουίσκι που ξεχώρισαν τη χρονιά που πέρασε.
Άλλα γλυκά και ντελικάτα, άλλα έντονα, γεμάτα τύρφη και ιώδιο, άλλα μαλακά, στρογγυλά στο στόμα, άλλα σκληρά, γεμάτα γωνίες και νεύρο και άλλα γεμάτα βανίλια, μπαχαρικά, πολύπλοκα με γήινα ή ζωικά στοιχεία, peat monsters και sherry bombs, σε αυτή τη λίστα χωράνε όλα…
Το καθένα με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά που με έκαναν να το ξεχωρίσω και να σας το παρουσιάσω στη τελευταία δημοσίευση του Giannis Whisky and Travel για το 2018.
Αυτά λοιπόν είναι τα ουίσκι, που τα προτείνω ανεπιφύλακτα και νιώθω πολύ τυχερός που κατάφερα να τα δοκιμάσω τη χρονιά που μας πέρασε…

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει από την γευστική έκπληξη της χρονιάς που πέρασε.

No.10. Glenallachie 2009 – 2018 Sansibar Chinese Mask Label (56,7%)

Το Glenallachie είναι ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό αποστακτήριο, που όμως είμαι σίγουρος ότι θα μας απασχολήσει ευχάριστα τα επόμενα χρόνια. Η συγκεκριμένη εμφιάλωση έρχεται από Γερμανό ανεξάρτητο εμφιαλωτή Sansibar και τη σειρά Spirits Shop’ Selection με μόλις 254. Single Sherry Cask, γλυκό και ευχάριστο, με πολύ καλή ενσωμάτωση αλκοόλ και γεύσεις εσπεριδοειδών, μαρμελάδα κόκκινων φρούτων, σαφείς νύξεις δημητριακών και καραμέλας, ενώ δεν λείπει η κανέλα και μια υπόνοια μαύρης σοκολάτας στο τελείωμα.
To δοκιμάσαμε στο πρώτο whisky meeting του Greek Whisky Association στην Αθήνα

No.9. Highland Park 1992 – 2017 Creative Whisky Company (46.8 %)

Μαγικό Highland Park από το βαρέλι (Refill Hogshead) #1266 και τη σειρά The Exclusive Malts. Αρκετό μέλι και διαλεχτά φρούτα από το καλάθι της λαϊκής, με το αχλάδι και το βερίκοκο να είναι πιο καθαρά, καθώς και μια πολύ ελαφριά ως φευγαλέα αίσθηση τύρφης που συμπληρώνει το γευστικό παζλ.
Βρήκα μαλακά αρώματα βανίλιας και μια έντονη, εντυπωσιακή δροσερή βοτανική αίσθηση.
Οι Θεοί των Βίκινγκ ήταν καλοί μαζί μου τη χρονιά που πέρασε!!


To δοκιμάσαμε στο Bow Bar στο Εδιμβούργο

No.8. Bowmore 10 years old – The Devil’s Casks II (56.3%)

Υπάρχουν όμορφα ουίσκι, υπάρχουν τίμια ουίσκι, υπάρχουν μέτρια ουίσκι, υπάρχουν εξαιρετικά ουίσκι, υπάρχουν και ουίσκι που παίζουν με το μυαλό σου. Συχνά τα αντιλαμβάνεσαι σαν ένα πολύοργασμικό γευστικό γεγονός στον ουρανίσκο σου και φυσικά είναι μια εμπειρία που σε συντροφεύει για πολύ καιρό!!
Ένας μοναδικός συνδιασμός τύρφης, σταφίδας, κανέλας κόκκινων φρούτων, μαύρης σοκολάτας και φλούδας πορτοκαλιού μαζί με καραμέλα και tobacco.
Το 1st fill sherry βαρέλι σε όλο του το μεγαλείο! Ένα εντυπωσιακό Bowmore που κολάζει και Άγιο!
To δοκιμάσαμε στο Tasting Day #27 του The Tasters Club

No.7. Old Pulteney 2004 – 2018 The Whisky Exchange (62.1%)

Σταφίδες και παραλία σε ένα αλατόμορφο φόντο γεμάτο μπαχαρικά.
Αυτή ίσως είναι η πληρέστερη και πιο σύντομη περιγραφή μιας μοναδικής εμφιάλωσης από Old Pulteney, για το The Whisky Exchange.
Εντυπωσιακό νεύρο…
Παχύ στο στόμα, με έντονα αποξηραμένα φρούτα, καραμέλα και μπαχαρικά, τα οποία στη συνέχεια χαλαρώνουν για να αποκαλύψουν καραμέλες με επικάλυψη σοκολάτας, σταφίδες, και αλάτι με το τσουβάλι.


To δοκιμάσαμε στο Solo Gelato μια ζεστή μέρα του Μαΐου.

No.6. Dailuaine 1988 -2016  Smws 41.101 Hard to put down (49.5 %)

Νομίζω ότι το Hard to put down μάλλον το αδικεί σαν τίτλος αφού ο τίτλος που του ταιριάζει καλύτερα είναι το  Sweet Dreams Are Made of This.
Αποσταγμένο σε 1st Fill Ex Sherry Pedro Ximenez Hogshead και παλαιωμένο για 28 χρόνια το 41.101 είναι ένα ουίσκι που σε κάνει να χάσεις τα λόγια σου. Τσουνάμι γεύσεων και αρωμάτων… Πλούσιο και περίπλοκο με τις γεύσεις να εναλλάσσονται συνέχεια. Όπως είναι λογικό, κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα και η καραμέλα. Δεν αργούν όμως να εμφανιστούν μπαχαρικά, σοκολάτα γάλακτος και ίσως μερικές νότες ροδάκινο μαζί με ξηρούς καρπούς.
To δοκιμάσαμε στο Kaleidoskope Bar στο Εδιμβούργο

Νο.5. Port Charlotte 2003 – 2017 Hidden Spirits (55.5%)

Ένα ουίσκι για να ανατινάξει το μυαλό σας, από το αποστακτήριο του Bruichladdich και τον Ιταλό ανεξάρτητο εμφιαλωτή Hidden Spirits.
Αυτό το Port Charlotte είναι ένα 14 ετών Islay Whiskey, που ωρίμασε σε 2ο Fill Ex-Oloroso Sherry Hogshead από 07.07.2003 έως 20.07.2017
Τύρφη, υγρή στάχτη παντού, αλλά και πολλά φρούτα. Υπάρχουν νότες πορτοκαλιού και τσίλι. Ζεστό και πικάντικο. Βρήκα επίσης μερικές νύξεις κόκκινων μούρων στο παρασκήνιο. Το συναίσθημα είναι σαν να καίγεται ένα πούρο με πικρή γεύση σοκολάτας στο στόμα, που η αίσθησή του διαρκεί για ώρες. Ένα πλούσιο και σύνθετο dram! Αν σας αρέσει η τύρφη, αυτό είναι ένα καπνιστό και τυρφώδες τέρας!!

To δοκιμάσαμε στο Sieberts Whisky Welt στο Μόναχο

Νο.4. Glen Moray 1994 Sherry Cask Finish – Distillery Edition (56.7 %)

Χωρίς καμία αμφιβολία ότι καλύτερο δοκιμάσαμε στο αποστακτήριο του Glen Moray. Γλυκό, με απίστευτο βάθος και δύναμη. Όπως βλέπω στις σημειώσεις μου, έχει κάτσει 16 χρόνια σε bourbon βαρέλια και 6 χρόνια σε Oloroso Sherry. Οι Oloroso επιρροές  είναι και το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στην μύτη. Φράουλα, κεράσια, μαύρη σοκολάτα και σταφίδες. Το λαμπερό πάζλ συμπληρώνει η βανίλια και μια γερή δόση μπαχαρικών.  Φυσικά, τίποτα δεν παραπέμπει στον χαρακτήρα του αποστακτηρίου όταν το Sherry μπαίνει τόσο δυνατά στη γεύση. Εξαιρετικά στρογγυλό και αρμονικό. Μια πραγματικά μοναδική εμφιάλωση που ανεβάζει πολύ το Glen Moray στα μάτια μου!!
Το δοκιμάσαμε στο αποστακτήριο του Glen Moray

Νο.3. Glenfarclas Family Cask 1997 Autumn 2013 Release (59%)

Μόλις 15 χρόνια αρκούν για να δημιουργηθεί ένα διαμάντι και να μπει σε 274 φιάλες! Το βαρέλι λοιπόν #9811 έκανε το θαύμα του και μας έδωσε ένα μεγαθήριο γεύσεων και αρωμάτων.
Εντυπωσιακά λουλουδάτη μύτη γεμάτη μανταρίνια και πορτοκάλια σε όλο τους το μεγαλείο. Τα λευκά πιπέρια συμπληρώνουν το πάζλ και ένα δάκρυ είναι έτοιμο να κυλίσει. Στο στόμα βρίσκουμε έντονη καραμέλα, βανίλια Μαδαγασκάρης και λευκή σοκολάτα παρέα με κόκκους καφέ.Το πελώριο ξηρό τελείωμά του σου χαρίζει απλόχερα μπαχαρικά και καβουρδισμένα καρυδιά.
Ένα απίστευτα πολύπλοκο, πλούσιο, γεμάτο χαρακτήρα και ένταση sherry bomb ουίσκι.
Το δοκιμάσαμε στο The Mash Tun στο Aberlour

Νο.2. Mortlach 1993 – 2018 Adelphi (56.1%)

Ένα κολοσσιαίο Mortlach από τον ανεξάρτητο εμφιαλωτή Adelphi που αποστάχθηκε το 1993 και εμφιαλώθηκε το 2018 στα 25 του χρόνια. Δυστυχώς μόλις 385 φιάλες βγήκαν στην αγορά. Πραγματικά είναι ένα ουίσκι που σε κερδίζει από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο. Εξισορροπεί προσεκτικά τα γλυκά και αλμυρά στοιχεία, καθώς και το περίφημο πλούσιο και ζωικό (έως κρεατένιο) πνεύμα του Mortlach. Τέτοια ουίσκι πιστέψτε με δεν κυκλοφορούν συχνά και είναι από αυτά που τα δοκιμάζεις και κολλάει το μυαλό σου εκεί για μέρες…
Το δοκιμάσαμε στο Whisky Live Athens 2018
Βλέπε άρθρο: Whisky Live Athens 2018

Και έτσι, αισίως φτάσαμε στο νούμερο ένα…

Νο.1. Glenfarclas 1977 (cask 8204) Family Cask Spring 2017 Release (43.9%)

Όπως προσέξατε φέτος στη λίστα μου απέφυγα να βάλω samples, όμως τα συγκεκριμένα 20 ml whisky ήταν νομίζω το απόλυτο whisky moment για το 2018. Έχουμε πάει με την οικογένεια για τριήμερο καθαράς Δευτέρας στη Μακρινίτσα, στο Πήλιο. Ο μικρός μου  γιός (15 μηνών και πολύ ζωηρός) δεν καθόταν δευτερόλεπτο ήσυχος και σε συνδιασμό με το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να βρούμε πουθενά παιδικό καρεκλάκι στο χωριό, τα νεύρα της γυναίκας μου είχαν σπάσει. Γυρνάμε μετά από σύντομη βόλτα στο δωμάτιο και η ατμόσφαιρα είναι κάτι παραπάνω από ηλεκτρισμένη με το μικρό να γκρινιάζει ακατάπαυστα. Μέσα στα νεύρα, βγαίνω στο μπαλκόνι, κλείνω την πόρτα και βάζω στο Glencairn αυτές τις λίγες αλλά θαυματουργές σταγόνες Glenfarclas. Σαν να πλημμύρισε ο τόπος μανταρίνια, κανέλα και γαρύφαλλο (ούτε σε διαφήμιση στη τηλεόραση να έπαιζα) ενώ στο στόμα επικρατούσαν σκοτεινές αποχρώσεις ξύλου, σε συνδιασμό με αρώματα κόκκινων φρούτων, καραμέλας και σοκολάτας. Πραγματικά ήταν τόσο δυνατή η εναλλαγή συναισθημάτων που δικαιωματικά του αξίζει η πρώτη θέση!!
Το δοκιμάσαμε στη Μακρινίτσα από sample του whisky brother Γιώργου 

Φέτος αντί για απογοήτευση της χρονιάς θα μου επιτρέψετε να αναφέρω την πιο χαρούμενη είδηση της χρονιάς, που δεν είναι άλλη από τη δεύτερη ανεξάρτητη εμφιάλωση του Cyprus Whisky Association!!

Wolfburn 2014 – 2018 bottled for The Cyprus Whisky Association (59.8 %)

Αν ζητάτε, για ακόμη μια φορά, την Κοκκινοσκουφίτσα στη νεορομαντική βερσιόν της και τα τρία γουρουνάκια να κατακεραυνώνουν, να λοιδορούν και στο τέλος να σκοτώνουν το λύκο, τότε αυτές οι εμφιαλώσεις δεν είναι για σας!
Στην ιστορία του Wolfburn κερδίζει ο Λύκος και όχι μόνο τρώει τα τρία γουρουνάκια αλλά σκοτώνει και όσους τολμούν να τον αμφισβητήσουν… Αν ο Lord Eddard Stark (Ned Stark) έπινε ουίσκι στο Winterfell  τότε σίγουρα θα ήταν Wolfburn!!
Εξαιρετική δουλεία και πολλά συγχαρητήρια στο The Cyprus Whisky Association!!

Περιμένω πως και πως, του χρόνου σε αυτή τη λίστα να υπάρχει και η πρώτη εμφιάλωση του Greek Whisky Association!!

Αυτά λοιπόν ήταν εκείνα που παίξανε με τις αισθήσεις μας και χαράχτηκαν το καθένα για το δικό του λόγο στη μνήμη μας τη χρονιά που πέρασε.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους από καρδίας για την υποστήριξη, τις παρατηρήσεις σας και τις συμβουλές σας και εύχομαι για το καινούριο χρόνο που έρχεται υγεία, χαρά, ευτυχία σε εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα και μόνο καλά αποστάγματα στα ποτήρια μας!!

Και ας μην ξεχνάμε, μέρες που είναι, ότι «Το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί»

Επιτρέψτε μου να σας αποχαιρετίσω για το 2018 παραφράζοντας τα λόγια του Άγγλου συγγραφέα Neil Gaiman:  ‘’Ας γεμίσει η νέα χρονιά με μαγεία και όνειρα και καλή τρέλα. Ελπίζω να διαβάσετε μερικά σπουδαία βιβλία και να φιλήσετε κάποιον που πιστεύει ότι είστε σπουδαίος και να δοκιμάσετε σπουδαία ουίσκι, σπουδαία για εσάς, όχι για κάποιον άλλο. Μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε τέχνη – να γράψετε ή να ζωγραφίσετε ή να χτίσετε ή να τραγουδήσετε ή να ζήσετε όπως μόνο εσείς ξέρετε. Και ελπίζω κάποια στιγμή μέσα στη νέα χρονιά να εκπλήξετε τον εαυτό σας.’’


Φιλικά
Giannis Whisky&Travel


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου