Κυρώθηκε η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών..

Νέα σελίδα στις σχέσεις Αθήνας – Σκοπίων μετά το πράσινο φως που άναψε -κατά πλειοψηφία- η ελληνική Βουλή με ψήφους 153 υπέρ και 146 κατά (η ψηφοφορία ήταν ονομαστική).
«Ναι» από  Θ. Θεοχαρόπουλο, Έλ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλο, Σπ. Λυκούδη, Κατ. Παπακώστα, Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μαυρωτά, Σπ. Δανέλλη.
«Παρών» από τον Γρ. Ψαριανό - «Όχι» από τον Β. Κόκκαλη.
Η μαραθώνια διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια -που κινήθηκε σε υψηλούς τόνους- διήρκεσε 38,5 ώρες και συνολικά μίλησαν 200 βουλευτές.
Δεν τοποθετήθηκαν 48 βουλευτές και ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ζήτησε όσοι επιθυμούν να καταθέσουν τις ομιλίες τους στα πρακτικά της Βουλής.
Επόμενο βήμα είναι η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. 

Το Tweet του Νίκου Κοτζιά

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: 

Αλ. Τσίπρας: Αποκαθίσταται η Ιστορία

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα παίρνει πίσω αυτό που της ανήκει, την ιστορία, τα σύμβολα, την παράδοση, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Και η Βόρεια Μακεδονία γίνεται φίλη, σύμμαχος χώρα, συμπαραστάτης της Ελλάδας για τη συνεργασία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Μακριά από τη σφαίρα επιρροής τρίτων χωρών που για ίδιον όφελος, επιδιώκουν τη διαιώνιση της αστάθειας στα Βαλκάνια και την αποδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας».
Έκανε επίσης λόγο για «μέρα εθνικής υπερηφάνειας που θα μείνει στην Ιστορία ως η αφετηρία μιας νέας εποχής για τα Βαλκάνια που πλέον χαράσσουν μια νέα διαδρομή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική, ειρηνική. Αφήνοντας πίσω τις πληγές των εμφυλίων, των εθνικισμών, του διχασμού και του μίσους».


«Η Ιστορία δεν θα δικαιώσει εμάς. Η Ιστορία Θα δικαιώσει την Ελλάδα που τόλμησε, την Ελλάδα που πάλεψε, την Ελλάδα που γίνεται ο εγγυητής της σταθερότητας και της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια. Την Ελλάδα που η βαριά της ιστορία και το πολύτιμο αξιακό της φορτίο δεν της επιτρέπουν να γίνει ο κομπάρσος των εξελίξεων», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου