Εργαζόμενοι στα τέσσερα...

Ενώ οι πτήσεις ιδιωτικών τζετ -που μεταφέρουν τα εκλεκτά μέλη της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ του πλανήτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας- προβλέπεται φέτος να φτάσουν τις 1.500, σημειώνοντας νέο ρεκόρ και δείχνοντας πόσο... γραμμένη έχει η «κορυφή» της ανθρωπότητας τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή, στην Κίνα κάποιοι φτωχοδιάβολοι πηγαίνουν με… τα τέσσερα.
Ο λόγος για τους υπαλλήλους μιας εταιρείας πώλησης καλλυντικών στην πόλη Τένγκζου της ΝΔ Κίνας, που ούτε λίγο-ούτε πολύ υποχρεώθηκαν από τα αφεντικά τους την προηγούμενη εβδομάδα να… μπουσουλήσουν σε πολυσύχναστο δρόμο.
Ολοι οι υπάλληλοι ήταν γυναίκες και το δημόσιο μπουσούλημα ήταν η τιμωρία που τους επιβλήθηκε από τη διεύθυνση επειδή δεν κατάφεραν να πιάσουν τους ετήσιους στόχους τους! (Βλέπε https://www.youtube.com/watch?v=wMO31fXtYQE).
Ο δημόσιος εξευτελισμός των εργαζόμενων και η χαμένη τους αξιοπρέπεια, τα ανύπαρκτα δικαιώματά τους, το ολοένα και πιο στρεσογόνο περιβάλλον των χώρων εργασίας τους, η γενικευμένη ανασφάλεια δεν είναι βέβαια θέματα που πρόκειται να απασχολήσουν την ελίτ που μαζεύτηκε φέτος στο Νταβός.
Γι’ αυτά μίλησε χθες -καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να πάρουν θέση- ένα σώμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ζωής.
Στην έκθεσή της «Work for Brighter Future», που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, η ILO προειδοποιεί για τις σημαντικές αλλαγές και προκλήσεις που φέρνουν στον κόσμο της εργασίας τεχνολογικά επιτεύγματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η αυξανόμενη χρήση ρομπότ, η αυτοματοποίηση της παραγωγής.


Υπογραμμίζει ότι οι δεξιότητες του σήμερα δεν θα επαρκούν για την κάλυψη των θέσεων εργασίας τού αύριο και ότι οι χαμένες θέσεις εργασίας ενδεχομένως θα αποδειχθούν πολύ περισσότερες από τις προβλεπόμενες.
Μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Frey-Osborne, το 47% των εργαζομένων αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο να αντικατασταθεί από την αυτοματοποίηση.
O ΟΟΣΑ από την πλευρά του εκτιμά ότι το 9% των εργαζομένων στις ανεπτυγμένες χώρες διατρέχει υψηλό κίνδυνο εξαιτίας της αυτοματοποίησης αλλά και ότι το 50%-70% αυτών θα δει ένα μεγάλο μέρος του έργου τους να αυτοματοποιείται.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, τέλος, θεωρεί ότι τα 2/3 των θέσεων εργασίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι ευάλωτες απέναντι στην αυτοματοποίηση.
Το περιβάλλον αυτό διαμορφώνεται σε μια ήδη ζοφερή παγκόσμια αγορά εργασίας:190 εκατ. άνθρωποι είναι άνεργοι, 2 δισεκατομμύρια δουλεύουν στη μαύρη οικονομία, 300 εκατομμύρια αν και εργάζονται κερδίζουν ελάχιστα και ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας.
Την ίδια στιγμή το 36,1% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού είναι υποχρεωμένο να εργάζεται με υπερβολικά και εξαντλητικά ωράρια, εκατομμύρια εργαζομένων πεθαίνουν κάθε χρόνο σε εργατικά ατυχήματα, ενώ το στρες στους χώρους εργασίας εκτοξεύει τις ψυχικές ασθένειες στα ύψη.
Η αύξηση των μισθών παγκοσμίως παραμένει πενιχρή -μεταξύ 2016 και 2017 συρρικνώθηκε σε 1,8% από 2,4%-, οι γυναίκες πληρώνονται κατά μέσο όρο 20% λιγότερο από τους άνδρες, ενώ οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και η οικονομική ανισότητα είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
«Εγγύηση εργασίας»
Η ILO καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να ευαισθητοποιηθούν επιτέλους υπογράφοντας μια «παγκόσμια εγγύηση της εργασίας», η οποία θα διαφυλάττει ευλαβικά ένα επαρκές εισόδημα διαβίωσης για όλους τους εργαζόμενους, μέγιστα όρια στα ωράρια εργασίας, μέτρα για την καλύτερη ασφάλεια και προστασία της υγείας, ελευθερία συμμετοχής στα συνδικάτα, δικαίωμα για συλλογικές διαπραγματεύσεις, απαγόρευση της αναγκαστικής και της παιδικής εργασίας, καθώς και των πάσης φύσης διακρίσεων.
Με πάνω από τη μισή ανθρωπότητα ανασφάλιστη, η ILO συστήνει ακόμη την ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας σε όλον τον κόσμο και τη δημιουργία ενός παγκόσμια αποδεκτού δικαιώματος στη διά βίου μάθηση, που θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να αποκτούν ζωτικές δεξιότητες και να επανεκπαιδεύονται αργότερα στη ζωή.


Τέλος, ένα παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης που θα υποχρεώσει πλατφόρμες της gig οικονομίας, όπως η Uber και η Deliveroo, σε σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων τους.


πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου