Πριν από τη Βενεζουέλα: Η μακρά ιστορία της παρέμβασης των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική..

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάους Μαντούρο κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να ενορχηστρώσουν ένα πραξικόπημα εναντίον του και ότι ο ισχυρισμός αυτός έχει ανταπόκριση μεταξύ πολλών σε μια περιοχή όπου η Ουάσιγκτον έχει μακρά ιστορία παρεμβάσεων - στρατιωτικών και άλλων.
Από τις αρχές του 19ου αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν στις καθημερινές υποθέσεις των λαών της Λατινικής Αμερικής, συχνά για λογαριασμό των καπιταλιστικών συμφερόντων της Βορείου Αμερικής, ή για να στηρίξουν τις σωστές δυνάμεις εναντίον των αριστερών και λαϊκών δημοκρατικών ηγετών.
Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ κατηγορούνται ότι χορηγούν τουλάχιστον σιωπηρή στήριξη στα πραξικοπήματα στη Βενεζουέλα το 2002 και στην Ονδούρα το 2009. Ο ηγετικός ρόλος της διοίκησης του Trump αναγνωρίζοντας τον Juan Guaidó ως «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας επιστρέφει τις ΗΠΑ ξανά ισχυρότερο ρόλο στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες παρεμβάσεις των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική:
1846: Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισβάλλουν στο Μεξικό και συλλαμβάνουν την πόλη του Μεξικού το 1847. Μια σύμβαση αναγκαστικής ειρήνης το επόμενο έτος δίνει στις ΗΠΑ περισσότερο από το ήμισυ της επικράτειας του Μεξικού - αυτό που είναι πλέον οι περισσότερες από τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.
Ένας πίνακας απεικονίζει την πολιορκία του Μοντερέι το 1846. | Σώμα Σήματος Στρατού των ΗΠΑ μέσω AP
1903: Οι αμερικανοί μηχανικοί αποκτούν ανεξαρτησία από την Παναμά από την Κολομβία και αποκτούν κυριαρχικά δικαιώματα στη ζώνη όπου το κανάλι του Παναμά συνδέει τις θαλάσσιες διαδρομές του Ατλαντικού και του Ειρηνικού.
1903: Μετά τον ισπανικό-αμερικανικό πόλεμο, η Κούβα και οι ΗΠΑ υπογράφουν μια «συνθήκη» που επιτρέπει σχεδόν τον αμερικανικό έλεγχο των κουβανικών υποθέσεων. Οι ΗΠΑ δημιουργούν μια ναυτική βάση στον κόλπο του Γκουαντανάμο.
Οι αμερικανοί πεζοναύτες παρεμβαίνουν επανειλημμένα στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική καθ 'όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 20ού αιώνα, συχνά για να προστατεύσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Ένας στρατιώτης των ΗΠΑ σε ένα παρατηρητήριο στη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα. Rodrigo Abd / AP
1914: Τα αμερικανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το μεξικάνικο λιμάνι της Veracruz για επτά μήνες σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τις εξελίξεις στη Μεξικανική Επανάσταση.
1954: Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Jacobo Arbenz ανατρέπεται σε πραξικόπημα που υποστηρίζεται από την CIA.
1961: Η εισβολή του Bay of Pigs που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ δεν καταφέρνει να ανατρέψει τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, αλλά η Ουάσινγκτον συνεχίζει να επιχειρεί να δολοφονήσει τον Κάστρο και να αποσύρει την κυβέρνησή του εδώ και δεκαετίες.
1964: Ο αριστερός πρόεδρος Joao Goulart της Βραζιλίας ανατρέπεται σε ένα πραξικόπημα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και εγκαθιστά μια στρατιωτική δικτατορία που διαρκεί μέχρι τη δεκαετία του 1980.
1965: Οι δυνάμεις των ΗΠΑ προσγειώνονται στη Δομινικανή Δημοκρατία για να επέμβουν σε εμφύλιο πόλεμο.
1973: Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ ανατρέπει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε. Αντικαταστάθηκε από τον στρατηγό Augusto Pinochet, ο οποίος επιβάλλει ένα βάναυσο στρατιωτικό καθεστώς και ξεκινά ένα αμερικανικό πρόγραμμα ακραίων οικονομικών ιδιωτικοποιήσεων και απορύθμισης. Στη συνέχεια θεωρείται το εργαστήριο του γνωστού ως νεοφιλελευθερισμός.
Στις 14 Απριλίου 2002, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ουγκό Τσάβες επιστρέφει στο παλάτι Miraflores μετά την απελευθέρωσή του μετά από διήμερο φυλάκιση κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. AP
1970: Η Αργεντινή, η Χιλή και οι συμμαχικές χώρες της Νότιας Αμερικής ξεκινούν μια σκληρή εκστρατεία καταστολής και δολοφονίας που αποσκοπούσε στις αντιληπτές αριστερές απειλές, γνωστή ως Operation Condor, συχνά με αμερικανική υποστήριξη.
1980: Η διοίκηση του Reagan υποστηρίζει αντι-κομμουνιστικές αντιμαχόμενες δυνάμεις εναντίον της κυβέρνησης Sandinista της Νικαράγουας και υποστηρίζει την κυβέρνηση του Σαλβαδόρ εναντίον των αριστερών ανταρτών του FMLN.
1983: Οι δυνάμεις των ΗΠΑ εισβάλλουν στη νήσο της Καραϊβικής της Γρενάδας, κατηγορώντας την κυβέρνηση να συμμαχήσει με την Κούβα.
1989: Οι ΗΠΑ εισβάλλουν στον Παναμά για να εξαφανίσουν τον ισχυρό (και τον αδίστακτο πράκτορα της CIA) Manuel Noriega.
1994: Μια εισβολή στην Αϊτή υπό την ηγεσία των Η.Π.Α. ξεκίνησε για να απομακρύνει την κυβέρνηση που είχε εγκαταστήσει ένα πραξικόπημα του 1991 που είχε εξαφανίσει τον πρόεδρο Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ. Η εισβολή αποκαθιστά τον Αριστείδη, ο οποίος αργότερα ανατράπηκε (πάλι) από πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ το 2004.
2002: Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ουγκό Τσάβες αποβάλλεται για δύο ημέρες σε πραξικόπημα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ πριν από την επανάκτηση εξουσίας μετά από μια τεράστια έκρηξη λαϊκής υποστήριξης.
2009: Ο Πρόεδρος της Ονδούρας Manuel Zelaya ανατρέπεται από το στρατό σε πραξικόπημα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.
Αυτός ο κατάλογος καταρτίστηκε από το Associated Press και προστέθηκε στον κόσμο του λαού.


Το Peoplesworld.org είναι μια καθημερινή ιστοσελίδα ειδήσεων , 
και άμεσος απόγονος του Daily Worker . 
Δημοσιεύει από την Long View Publishing Co., εκθέσεις του 
Παγκόσμιου Λαού σχετικά με τις κινήσεις για την απασχόληση, 
την ειρήνη, την ισότητα, τη δημοκρατία, τα πολιτικά δικαιώματα 
και τις ελευθερίες, την εργασία, τους μετανάστες, 
τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και των γυναικών, 
την προστασία του περιβάλλοντος κ.α.
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου