Φρανσουά Τριφό.., Cine Ιδιοφυια..

"Η δουλειά του σκηνοθέτη συνίσταται στο να βάζει ωραίες γυναίκες να κάνουν ωραία πράγματα", συνήθιζε να λέει ο μεγάλος Φρανσουά Τριφό, ο εκπληκτικός αυτός δημιουργός που γεννήθηκε σαν χθες.. 
Νόθο παιδί ενός πατέρα που ποτέ δεν γνώρισε, ο Τριφό μεγάλωσε φτωχικά με τη μητέρα του και το θετό του πατέρα. Από μικρός λάτρευε τον κινηματογράφο, έβλεπε 3 ταινίες την ημέρα και λέγεται ότι είχε δει 4.000 ταινίες πριν κλείσει τα 19 χρόνια. Κάποια στιγμή έκλεψε τη γραφομηχανή του θετού του πατέρα για να χρημστοδοτήσει μια κινηματογραφική λέσχη και όταν τον ανακάλυψαν τον έστειλαν για 6 μήνες σε αναμορφωτήρο. Όταν μεγάλωσε πλήρωσε εναν ντεντέκτιβ για να βρει το πραγματικό του πατέρα, τον ανακάλυχε και τον παρακολουθούσε για κάποιες βδομάδες χωρίς ποτέ να του μιλήσει.  
Τα "400 χτυπήματα", το κατά τον Γκοντάρ "πιο περήφανο, πιο πεισματάρικο, πιο ξεροκέφαλο, με άλλα λόγια, το πιο ελεύθερο φιλμ του κόσμου», είναι ένα πραγματικό αριστούργημα, με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία, που ο Τριφό γύρισε σε ηλικία μόλις 27 ετών.
Ο "Άντρας που αγαπούσε τις γυναίκες", ένα από τα κορυφαία ψυχογραφήματα της αντρικής φύσης, ταινία στην οποία αποτυπώνει δικές του εμμονές (όπως το να μη βγαίνει με άντρες τα βράδια :-) ) 
"Η Γυναίκα της διπλανής πόρτας" και το "Ζιλ και Τζιμ", τρομερές ταινίες - ταινίες που δεν ξεχνάς ποτέ - για τα ερωτικά πάθη.  
Παθολογικός γυναικάς, αλλά και ντροπαλός ταυτόχρονα, ο Τριφό, συνήθισε να ερωτεύεται τις πρωταγωνίστριές του, οι οποίες ήταν μερικές από τις πιο ωραίες γυναίκες της εποχής του.
Ελεύθερο και ανένταχτο μυαλό σε όλη του την πορεία ο Τρυφό προσπάθησε να αφήσει την πολιτική έξω από τις ταινίες του. Όχι επειδή δεν είχε άποψη ο ίδιος, αλλα επειδή όπως έλεγε "αν όλα είναι πολιτική, τίποτα δεν είναι πολιτική" 

Στη φωτο με τη πρωταγωνίστρια και ερωμένη του Φρανσουάζ Ντορλεάκ, αδερφή της Κατρίν Ντενέβ, η οποία σκοτώθηκε σε τροχαίο σε ηλικία μόλις 25 χρονών.


πηγη : fb : Ευτυχης Βαρδουλακης
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου