Η ομιλία της - πρέσβη της Ελλάδας στην Κούβα - κ. Στελλας Μπερζιτζογλου για την 25η Μαρτιου 1821

Η ομιλία της πρέσβη της Ελλάδας στην Κούβα, η αυτού εξοχότης κα Στέλλα Bezirtzoglou, στην υποδοχή με αφορμή την εθνική ημέρα της Ελλάδας (Αβάνα, 25-3-2019)

Ο εξοχότατος κ. Eduardo Rodriguez ντάβιλα εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κούβας
Η αυτού εξοχότης κα Άννα τερεζίτα γκονζάλες φράγκα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
Η αυτού εξοχότης κα naima αλφόνσο ακόστα υπουργός Μεταφορών
Και έχουμε την παρουσία της λιζ κουέστα τεμπελιά
Αγαπητοί πρεσβευτές και εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος,
Διακεκριμένοι εκπρόσωποι των αρχών της Κούβας,


Κυρίες και κύριοι καλεσμένοι, αγαπητοί φίλοι
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που ήρθατε σήμερα για την γιορτή της Εθνικής ημέρας της Ελλάδας.
Ευχαριστώ επίσης τους Έλληνες και κουβανούς επιχειρηματίες που έχουν κάνει αυτή τη γιορτή δυνατή με τη συνεισφορά τους. Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ιστορικό της πόλης και την γκαλερί carmen montilla που μας προσφέρει και φέτος αυτό το όμορφο μέρος. Και ιδιαίτερα το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας που βοήθησε να γίνει αυτό το γεγονός.
Φέτος γιορτάζουμε την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας, την Ελληνική Επανάσταση, την πρώτη στα Βαλκάνια που κατάφερε να καθιερώσει το πρώτο εθνικό κράτος στην ίδια περιοχή. Από τότε, η Ελλάδα, μια μικρή χώρα αλλά με μια πολύ μεγάλη ιστορία, κατάφερε να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της, την αξιοπρέπεια της, την ελευθερία της ενάντια στις εισβολές όλων των ειδών.

Σήμερα, μετά από μια πολύ ισχυρή οικονομική κρίση, η χώρα μου βγήκε από τις υποχρεώσεις που επιβλήθηκαν από διεθνείς οφειλέτες με πολύ σοβαρές θυσίες από τον ελληνικό λαό. Εδώ και 10 χρόνια έχουμε ζήσει μια απίστευτη ύφεση, αλλά ταυτόχρονα η ανθρώπινη αλληλεγγύη και τα μέτρα των ελληνικών κυβερνήσεων κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, χωρίς να πεινάει κανείς και ταυτόχρονα, όλος ο πληθυσμός είχε πρόσβαση Στα κοινωνικά οφέλη και στη δημόσια υγεία. Και όλα αυτά εν μέσω μιας μεγάλης ροής μεταναστών που επίσης μας νοιάζει με πολύ αγάπη και αλτρουισμό.
Σήμερα, η οικονομία έχει ανακτηθεί, το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο, έχουμε θετική ανάπτυξη, η ανεργία έχει μειωθεί, και περισσότερες από 300000 Νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν. Το κτίριο ενός κοινωνικού κράτους, ισχυρό και αποτελεσματικό και η εξάλειψη της ανεργίας, είναι οι δύο μεγαλύτεροι στόχοι αυτής της στιγμής.

Σήμερα οι επενδυτές επιστρέφουν και αισθάνονται ασφαλείς, η Ελλάδα στηρίζει την καινοτομία, την ψηφιοποίηση και τις νέες τεχνολογίες, την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και την παροχή πρόσβασης σε όλους τους Έλληνες, την εκπαίδευση Ταυτόχρονα, η Ελλάδα, για τη συνεργασία της με τις γειτονικές χώρες, γίνεται ένας ενεργειακός κόμβος για την ενεργειακή ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη.
Η Ελλάδα φιλοδοξεί στις καλύτερες σχέσεις με τους γείτονες της. Η συμφωνία που μόλις συνήφθη με την εγγύς βόρεια χώρα στο όνομα της που θα είναι η Μακεδονία του Βορρά, είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια, την Ειρήνη και τη συνεργασία σε όλα τα Βαλκάνια. Στόχος μας είναι ότι η Ελλάδα είναι πάντα μια σταθεροποίηση δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.


Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, οι Έλληνες είχαν ένα σύνθημα ¨libertad ή muerte¨. και εδώ ξεκινά μια μεγάλη ιστορία ομοιότητες μεταξύ των λαών, των Ελλήνων και των κουβανέζικα. Οι ήρωες της Κούβας ανεξαρτησίας του ου αιώνα ήταν από τον ελληνικό αγώνα. Η Ελευθερία θέλει ειλικρίνεια και θάρρος όπως είπε ο Έλληνας ποιητής κάλβος, και αυτό χαρακτηρίζει τις χώρες μας. Είμαστε δύο χώρες με την ίδια επέκταση, γεμάτη ήλιο, που περιβάλλεται από τη θάλασσα. Οι λαοί που έχουν αγωνιστεί πολύ για την ανεξαρτησία τους, την ελευθερία τους, την αξιοπρέπεια τους και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι κουβανοί άνθρωποι που ζουν με όλες τις δυσκολίες που γνωρίζουμε, είναι πιστοί στην ιστορία τους και την παράδοση τους. Στο πρόσφατο παρελθόν, πριν από το πέρασμα του τυφώνα ίρμα, είδαμε την Κούβα να βοηθά όλες τις χώρες της περιοχής που ήταν θύματα και να επισκευή τουλάχιστον όλες τις ζημιές στην επικράτεια της Κούβας. Αυτή τη χρονιά ήμασταν οι καλύτεροι μάρτυρες της μεγάλης αλληλεγγύης αυτού του λαού, μετά τις σοβαρές επιπτώσεις που άφησε ο καταστροφικός ανεμοστρόβιλος που έπληξε την αβάνα τον περασμένο Ιανουάριο. Ο καθένας άνοιξε το σπίτι του για τους γείτονες του, πρόσφερε το κρεβάτι του, τα ρούχα του, το ψυγείο του, το φαγητό του Όλη η επικράτεια της Κούβας έβαλε τη δύναμή της σε ό, τι συνέβη στην αβάνα. Ο καθένας αντιμετώπισε τη ζημιά του τυφώνα με θάρρος, αισιοδοξία και έδειξε τη φιλία του. Αυτά τα παραδείγματα είναι πολύ σπάνια στον κόσμο μας που απειλείται τόσο από την τρομοκρατία, τις μαζικές δολοφονίες, τον πόλεμο, την κλιματική αλλαγή.

Όπως γνωρίζετε, η ελληνική κατοικία μετακόμισε στην αρχή της χρονιάς στην παλιά αβάνα. Ζω στο κέντρο μιας υπέροχης πόλης, ενός αρχιτεκτονικά θαύματος, το οποίο, χάρη στο όραμα του ιστορικού, στη βοήθεια της πολύτιμη ομάδας του και της διεθνούς συνεργασίας, έχει γίνει μια υπέροχη πόλη για να γιορτάσει τα πέντε χρόνια του ιδρύματος του. Νέα σχολεία δουλειά, παππούδες, διαμονή, κοινωνικά και πολιτιστικά κέντρα, έτσι ώστε αυτή η πόλη να είναι ένας παράδεισος όχι μόνο για αυτούς που την επισκέπτονται αλλά και για όσους την κατοικούν.
Τους επόμενους μήνες θα εγκαινιάσει και μια προτομή ενός μεγάλου, μεγάλου Έλληνα ποιητή, Γιάννη Ρίτσος που είχε ιδιαίτερες συγγένειες με την Κούβα, έτοιμος από έναν κούβας καλλιτέχνη. Ευχαριστούμε τις αρχές της Κούβας που πρότειναν μια πολύ κεντρική θέση στο βεντάντο (γραμμή και c) για έναν ποιητή που αγαπούσε τόσο πολύ την Κούβα. Είστε όλοι προσκεκλημένοι στο άνοιγμα που θα σας ενημερώσω για την ημερομηνία.
Εμείς επίσης μια ανθολογία σύγχρονης ελληνικής ποίησης, χάρη στην Ένωση συγγραφέων του uneac και του προέδρου της με την υποστήριξη του Έλληνα επιχειρηματία.

Φέτος θα γιορτάσουμε και με το πανεπιστήμιο της αβάνας, με την εδρα  των κλασσικών μελετών, την εκατονταετία του διάσημου Μουσείου Μουσείου, που βρίσκεται στη Σχολή Τεχνών και γραμμάτων του Πανεπιστημίου της αβάνας. Όπως γνωρίζετε, αυτό το μουσείο δημιουργήθηκε χάρη στην αγάπη των κουβανέζικα για την ελληνική κλασική τέχνη και περιέχει αντίγραφα από κλασικά αγάλματα. Το Πανεπιστήμιο της αβάνας έχει οργανώσει μια σειρά από εκδηλώσεις και το Υπουργείο Πολιτισμού θα προσφέρει πολλά νέα αντίγραφα.


Οι διμερείς μας σχέσεις δεν θα μπορούσαν να είναι πιο φιλικές. Υποστηρίζουμε σθεναρά τη συμφωνία για τη συνεργασία και τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κούβας και όλα τα έργα που βγήκαν από αυτό.
Έχουμε διμερή συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα και πιστεύουμε ότι η στρατηγική θέση της Κούβας θα την κάνει θαλάσσιο κόμβο για όλη την καραϊβική. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί σε αυτό το έργο.
Οι Έλληνες ονειρεύονται την Κούβα, οι κουβανοί ονειρεύονται την Ελλάδα. Τα μονοπάτια μας περνούν για πάντα!
Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Κούβα.


πηγη :Απο την Σελιδα της Ελληνικης Πρεσβειας στην Κουβα στο facebook : greeceincuba
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου