Η Σλοβακία εξέλεξε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο..

Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην προεδρία της Σλοβακίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του χθεσινού δεύτερου γύρου με περίπου το 90% των ψήφων καταμετρημένο.
Η νεοφερμένη πολιτικός είναι μία δικηγόρος, που στην προεκλογική εκστρατεία της είχε κεντρικό σύνθημα την πάταξη της διαφθοράς λέγοντας «Σταματήστε το κακό». Οικολόγος και ακτιβίστρια η ίδια το 2016 κέρδισε ένα βραβείο για το επιτυχημένο «στοπ» της χωματερής στην ιδιαίτερη πατρίδα της.
Η Τσαπούτοβα τόνισε ότι βλέπει την εκλογική της επικράτηση ως οιωνό «αλλαγής» στη Σλοβακία. «Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, όλα θα είναι καλά» έγραψε η ίδια στο Facebook.
Η 45χρονη επικράτησε με 58,1% του Μάρος Σέφτσοβιτς, του επιτρόπου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωησης και υποψήφιου που υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα Smer-SD, που συγκέντρωσε 41,9%. 
Ο 52χρονος πολιτικός αναγνώρισε την ήττα του και δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τηλεφώνησε στην αντίπαλό του για να «τη συγχαρεί», πριν προσθέσει «της έστειλα ένα μπουκέτο λουλούδια, διότι η πρώτη γυναίκα που θα γίνει πρόεδρος της Σλοβακίας το αξίζει».
Σύμφωνα με αναλυτές, η νίκη της Τσαπούτοβα οφείλεται στο κύμα δυσαρέσκειας έναντι της κυβέρνησης, ειδικά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου-ερευνητή Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του πέρυσι.

Διαδήλωνε και κατά της δολοφονίας του Κούτσιακ

Η δικηγόρος συμμετείχε τότε, όπως χιλιάδες άλλοι Σλοβάκοι, στις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Σμερ, που οδήγησαν σε παραίτηση τον πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος όμως παραμένει αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και σύμμαχος-κλειδί του νυν πρωθυπουργού.

Ο δημοσιογράφος ερευνούσε τις σχέσεις μεταξύ των Σλοβάκων πολιτικών και οργανωμένου εγκλήματος και ετοίμαζε ένα άρθρο που αναφερόταν στους δεσμούς που φέρονται να υπάρχουν ανάμεσα στους πολιτικούς και την ιταλική μαφία.
Μέχρι σήμερα, έχουν συλληφθεί πέντε πρόσωπα εντός των ορίων της έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως ηθικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας, ενός πολυεκατομμυριούχου με σχέσεις με το Σμερ.
Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε τη Σλοβακία να συνεχίσει την έρευνα, ειδικά για τις «πιθανές πολιτικές διασυνδέσεις» της υπόθεσης. Ακόμη, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν «ανησυχία» για τις ενδείξεις που υποδεικνύουν φαινόμενα «διαφθοράς, συγκρούσεων συμφέροντος, ατιμωρησίας (...) στους κύκλους της σλοβακικής εξουσίας».
Ο πρόεδρος της Σλοβακίας επικυρώνει διεθνείς συνθήκες και ονομάζει τους ανώτατους δικαστικούς, είναι αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων και διαθέτει το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε κυβερνητικές αποφάσεις ή νόμους.

πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου