Έπεσαν οι μάσκες του ΚΑΣ..

Έπεσαν οι μάσκες στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, όπου συζητήθηκε η εισήγηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πειραιά προς το ΚΑΣ, σύμφωνα με την οποία ολόκληρη η πόλη σε μια έκταση 11500 στρεμμάτων θα πρέπει να κηρυχθεί ως αρχαιολογική ζώνη. Το θέμα είχε έρθει πριν 20 περίπου μέρες στο προσκήνιο όταν το ΚΑΣ ξαφνικά, χωρίς να ενημερώσει κανέναν και ειδικά τον άμεσα ενδιαφερόμενο το Δήμο, είχε επιχειρήσει να ψηφίσει το θέμα αλλά τυχαία το είχε πληροφορηθεί ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης και είχε πετύχει να το αναβάλει, αφού την τελευταία στιγμή κατάφερε να κινητοποιήσει τους πάντες. Ενώ λοιπόν όλοι περίμεναν ότι η αναβολή θα έδινε ένα εύλογο χρονικό περιθώριο για να γίνουν οι ανάλογες διαβουλεύσεις ,το ΚΑΣ ξανάφερε το θέμα για ψήφιση επισπεύδοντας κατά τρόπο πρωτοφανή τη διαδικασία.
Έτσι, στο Δημοτικό Συμβούλιο που προαναφέραμε, ο Δήμαρχος είχε καλέσει τους βουλευτές του Πειραιά, τους Προέδρους των Επιμελητηρίων και των Συλλόγων της πόλης, μαζί με εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων για να δουν τι θα κάνουν. Εκεί ήταν που έπεσαν οι μάσκες, καθώς ο Δήμαρχος αποκάλυψε ότι στη συνάντηση που είχε με την Υπουργό Πολιτισμού, του είχε πει ότι η βιασύνη που έχει το ΚΑΣ για το συγκεκριμένο θέμα, έχει σχέση με το Masterplan του ΟΛΠ!
Δηλαδή η Κυβέρνηση ομολογεί ότι αναιρεί τον εαυτό της. Το ένα όργανό της η ΕΣΑΛ που είναι διυπουργικό και κατευθύνεται από δέκα υπουργεία αποφασίζει ότι πρέπει να υλοποιηθεί το Masterplan του ΟΛΠ και δίνει τις σχετικές άδειες, από την άλλη όμως το άλλο όργανό της, το ΚΑΣ, που ελέγχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, προσπαθεί να μπλοκάρει την υλοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου !
Έχουμε δηλαδή μια αντιγραφή της ιστορίας με το Ελληνικό. Η Κυβέρνηση αποφασίζει να γίνει η επένδυση και το ΚΑΣ έρχεται να την μπλοκάρει! Αυτά βέβαια δεν είναι σοβαρά πράγματα αλλά φαίνεται πως αποτελούν κυβερνητική πρακτική. Μια πρακτική όμως που απειλεί να κάνει «επιχειρηματικό Σεβέζο» τον Πειραιά και να τον σβήσει από το χάρτη της ανάπτυξης. Αυτό όμως οι Πειραιώτες δεν θα το επιτρέψουν. Και το διατράνωσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου αποφάσισαν ομόφωνα να επιδιώξουν νέα αναβολή της συζήτησης στο ΚΑΣ και να ζητήσουν εύλογο χρόνο για να προηγηθεί διαβούλευση και εξαντλητικός διάλογος μέχρι να ξανατεθεί το θέμα.
Πάντως ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε πως αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς ΚΑΣ θα προχωρήσει σε δυναμικές αντιδράσεις.
Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι πως η στάση του Υπουργείου στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Γιατί η Υπουργός Πολιτισμού απέφυγε να στείλει κάποιο πολιτικό πρόσωπο ή πολιτικό προϊστάμενο για να ενημερώσει το Σώμα και περιορίστηκε να στείλει την Έφορο Αρχαιοτήτων Πειραιά κα. Χρυσουλάκη και την Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου κα. Ψαράκου. Όμως οι δύο κυρίες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, δεν μπορούσαν να δώσουν πολιτικές απαντήσεις. Περιορίστηκαν να κάνουν μια περιγραφή που να αποτυπώνει τα αρχαία που βρίσκονται στον Πειραιά για να δικαιολογήσουν το εύρος της έκτασης που προτείνεται να γίνει αρχαιολογικός χώρος. Όταν όμως έχεις απέναντί σου βουλευτές και Προέδρους Επιμελητηρίων για να συζητήσεις, δεν στέλνεις απλούς υπαλλήλους. Υποβαθμίζεις έτσι την όλη κατάσταση και απαξιώνεις το ακροατήριο…
Ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης στάθηκε στην πρεμούρα που δείχνει το ΚΑΣ για να περάσει το θέμα και είπε ότι αυτό δεν έχει προηγούμενο. Είναι αδιανόητο, τόνισε χαρακτηριστικά, για θέματα που είναι ήσσονος σημασίας να τα σκέφτονται και να τα ξανασκέφτονται και να τα καθυστερούν σε βαθμό απίστευτο και ένα θέμα τεράστιας αξίας που προβλέπει το χαρακτηρισμό μιας ολόκληρης πόλης ως αρχαιολογικού χώρου, να τρέχουν να το περάσουν σε ένα μήνα! Από το 2014, το Νοέμβρη, έχει ξεκινήσει η ιστορία αυτή όπως ανέφεραν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και μέχρι τώρα, μετά από πέντε χρόνια, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Τώρα που κατατέθηκε το Masterplan του ΟΛΠ τους έπιασε η πρεμούρα να τα τελειώσουν όλα σε ένα μήνα.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μώραλης, δεν είναι δυνατόν σε μια και μόνη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και αν κρατήσει, να εξαντληθεί το θέμα. Χρειάζεται χρόνος για διαβούλευση και διάλογο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, τόνισε ότι έγκαιρα είχε εκφράσει τις απόψεις του στο ΚΑΣ αλλά δεν εισακούστηκε γιατί το Αρχαιολογικό Συμβούλιο προχώρησε κατευθείαν στην δρομολόγηση της ψήφισης του θέματος, χωρίς διάλογο, χωρίς ενημέρωση, χωρίς κάποια θεμιτή διαδικασία. Την στιγμή, που όπως είπε, η Περιφέρεια έχει καταρτίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα διάσωσης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομίας του Πειραιά, έχει κάνει μελέτες για όλα όσα πρέπει να γίνουν για να αξιοποιηθούν τα αρχαία του Πειραιά και έχει προχωρήσει και στον τομέα της ανεύρεσης πόρων για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού. Κατάφερε μάλιστα να διασφαλίσει και κονδύλι για την πρόσληψη εκατό ατόμων που καθαρίζουν και περιποιούνται τους αρχαιολογικούς χώρους. Δεν καταλαβαίνω, υπογράμμισε, ο κ. Γαβρίλης γιατί το ΚΑΣ επιμένει να κηρύξει ως αρχαιολογικό χώρο όλο τον Πειραιά από τη στιγμή που τα αρχαία προστατεύονται και αναδεικνύονται επαρκώς από το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η Περιφέρεια. Όλη αυτή η ενέργεια του ΚΑΣ είναι εντελώς περιττή ενώ τα αρχαιολογικά ευρήματα, που αφορούν κυρίως διάσπαρτους τάφους, δεν αρκούν για να οδηγήσουν στο χαρακτηρισμό ως αρχαιολογικού χώρου των εκτάσεων που καλύπτουν τα διαμερίσματα Γ’, Δ’ και Ε’ του Δήμου.
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας είπε ότι το να αποκτά μια πόλη σχέδιο αρχαιολογικής προστασίας είναι αναβάθμιση αλλά σίγουρα χρειάζεται το ΚΑΣ να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο για διάλογο και συνεννόηση. Τόνισε όμως ότι οι περιοχές που βρίσκονται έξω από την περίμετρο των Μακρών Τειχών δεν έχουν λόγω να κηρυχθούν αρχαιολογικοί χώροι.
Ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Κατσαφάδος τόνισε ότι θα έπρεπε στη συζήτηση να υπάρχει και εκπρόσωπος του αρμόδιου Υπουργείου για να εξηγήσει που οφείλεται αυτή η πρεμούρα του ΚΑΣ που θέλει εδώ και τώρα να χαρακτηρίσει όλη την πόλη ως αρχαιολογική ζώνη. Αν η Κυβέρνηση πιστεύει ότι τα έργα της COSCO την ενοχλούν, είπε ο κ. Κατσαφάδος, ας κηρύξει αρχαιολογικούς χώρους τις περιοχές που προτίθεται να κάνει τις επενδύσεις της η κινεζική εταιρεία. Τι φταίει ο Πειραιάς να πληρώνει τη διένεξη Κυβέρνησης-COSCO; Και αφού δεν την θέλουν, την COSCO, γιατί της έδωσαν το λιμάνι; ποιον κοροϊδεύουν τελικά; διερωτήθηκε.
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ν. Κούζηλος αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού αγνοεί τους βουλευτές και δεν απαντά στις ερωτήσεις που υποβάλλουν στη Βουλή, ενώ κατάγγειλε ότι το ΚΑΣ τη στιγμή που κόπτεται για την πολιτιστική μας κληρονομία έχει κλείσει τα μάτια στην παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου Καστράκι στο Υπερταμείο!
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδης είπε ότι οι εκπρόσωποι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Πειραιά μας έδειξαν την αρχαιολογική χαρτογράφηση της πόλης. Εμείς, υπογράμμισε, μπορούμε να παραθέσουμε την οικονομική χαρτογράφηση του Πειραιά που δείχνει ότι δεν αντέχει άλλο στραγγαλισμό. Γι’ αυτό το ΕΒΕΠ έχει εκδύσει ψήφισμα που ζητά την αναβολή της συζήτησης στο ΚΑΣ για να αποφύγει η πόλη τα χειρότερα.
Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γ. Βουτσινάς ρώτησε τις εκπροσώπους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αν υπάρχει εγκεκριμένο πρωτόκολλο διαδικασίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Γιατί, όπως είπε, υπάρχουν πρακτικά ζητήματα στα οποία το Κράτος κλείνει τα μάτια. Κατ’ αρχάς το κόστος της ανάδειξης των αρχαιοτήτων σε έναν χώρο θα βαρύνει το Κράτος ή τον ιδιοκτήτη; Πως θα γίνει η ανάδειξη του αρχαίου πλούτου; Με ποιες διαδικασίες, ποιες μελέτες, ποια κονδύλια; Ποιος θα είναι ο φορέας; Τι χρονοδιάγραμμα θα υπάρχει και ποιος θα το θέσει; Μέχρι να αναλυθούν όλα αυτά, κατέληξε ο κ. Βουτσινάς και μέχρι να απαντηθούν, το ΚΑΣ δεν έχει λόγο να ασχοληθεί με το θέμα.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Μανεσίωτης έκανε έκκληση στο ΚΑΣ να μη δημιουργήσει και άλλη μια κρίση στην πόλη. Μας φθάνει η μια υπογράμμισε, η επόμενη θα μας θάψει. Τι να τα κάνουμε τα αρχαία σε μια πόλη που δεν θα υπάρχει;
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Γ. Τσάκος ανέφερε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει χάσει την αξιοπιστία της στον Πειραιά. Όταν πάνω στα αρχαία τείχη έχουν κτιστεί τρείς πολυκατοικίες στη μια εκ των οποίων μένει διακεκριμένο στέλεχός της δεν δικαιούται να μιλάει για προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Πριν είκοσι χρόνια υπογράμμισε, έκλεισαν επτά μαγαζιά στην Πειραϊκή και έμειναν στο δρόμο 150 άνθρωποι επειδή η Αρχαιολογική Υπηρεσία υποστήριξε ότι σε βάθος τριάντα μέτρων υπάρχουν αρχαία, τα οποία σε περίπτωση που υπήρχαν τραπεζοκαθίσματα στην επιφάνεια θα κινδύνευαν! Από τότε ο χώρος που ήταν πηγή ζωής και αναψυχής για τους κατοίκους ρήμαξε και έγινε χωματερή. Τι επιδιώκει το ΚΑΣ, αναρωτήθηκε. Να κάνει χωματερή όλον τον Πειραιά; Ας καθαρίσει πρώτα τους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στην πόλη και έχουν γίνει … χαβούζες, ας δείξει ότι μπορεί να κάνει κάτι, και μετά ας μας μιλήσει για προστασία της αρχαιολογικής μας κληρονομίας.
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ», Τάσος Κάρλες είπε ότι είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε συζήτηση παρόμοιου θέματος στο ΚΑΣ. Ούτε διαβουλεύσεις θέλουμε, ούτε συζητήσεις, ούτε τίποτα, είπε χαρακτηριστικά. Να αποσυρθεί το θέμα από το ΚΑΣ και να μη ξανάρθει ποτέ.
Η επικεφαλής του συνδυασμού «ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ – Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ» κ. Μαρία Σταθάκη είπε, ότι δεν μπορεί ο Δήμαρχος να κατηγορεί το ΚΑΣ ότι βιάζεται για το συγκεκριμένο θέμα γιατί και ο ίδιος όταν είχε έρθει το θέμα των επενδύσεων του ΟΛΠ στο λιμάνι είχε πει ότι υπάρχουν σφικτές διαδικασίες και το είχε φέρει να συζητηθεί σε μια συνεδρίαση. Παρόλα αυτά όμως τάχθηκε υπέρ της αναβολής της σημερινής συζήτησης στο ΚΑΣ για να υπάρξει το περιθώριο της διαβούλευσης.
Η επικεφαλής του συνδυασμού «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» Ελπίδα Παντελάκη είπε ότι θα πρέπει να γίνει επιστημονική εργασία και τεκμηρίωση συγκεκριμένων χώρων όπου υπάρχουν αρχαία και πρέπει να προστατευτούν. Όχι να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι όλη την πόλη. Όταν έγινε το Μετρό και το Τραμ, είπε χαρακτηριστικά, δεν πειράχτηκαν τα αρχαία; Που ήταν τότε το ΚΑΣ;
Ο πρώην Δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης τόνισε ότι η σπουδή του ΚΑΣ να φέρει για συζήτηση το θέμα παραμονές εκλογών είναι ύποπτη, γιατί επηρεάζει έτοιμες και ώριμες επενδύσεις που έχουν έρθει στην πόλη. Αν περάσει η πρόταση του ΚΑΣ, ο Δήμαρχος θα είναι υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, γιατί εάν θέλει να κάνει οποιοδήποτε έργο στην πόλη θα πρέπει να παίρνει έγκριση από αυτήν. Πρέπει να δηλώσουμε αποφασιστικά και ομόφωνα κατέληξε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην πρόταση του ΚΑΣ και δεν πρόκειται να δεχθούμε να γίνει τέτοια συζήτηση. Εν ανάγκη θα την ματαιώσουμε ακόμα και ως … Ρουβίκωνες!
Ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π. Τάκης Αβραμίδης ανέφερε ότι η απόπειρα να κηρυχθεί όλη η επικράτεια του Δήμου αρχαιολογικός χώρος, δείχνει τις παθογένειες του Κράτους. Μετά από τρία μνημόνια, και μια δεκαετή κρίση που έχει ρημάξει την οικονομία και την κοινωνία το ΚΑΣ δεν καταλαβαίνει τίποτα. Δεν εξηγείται η σπουδή του να βάλει σε ομηρία ολόκληρο τον Πειραιά για να ματαιώσει το Masterplan του ΟΛΠ. Μιλάμε για διεθνή γελοιοποίηση. Όπως είπε, ο κ. Αβραμίδης, η παρέμβαση του ΚΑΣ στους Δήμους είναι αντισυνταγματική και αντίκειται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Αυτονομίας, καθώς το άρθρο 102 του Συντάγματος προβλέπει ότι η διοίκηση και διαχείριση των τοπικών υποθέσεων αφορά μόνο τους ΟΤΑ και δεν επισέρχεται κανένας άλλος φορέας κρατικός ή μη, ενώ ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Αυτονομίας εγγυάται τη διοικητική αυτονομία των τοπικών Αρχών. Κατά συνέπεια, τόνισε, και να περάσει αυτή η απόφαση από το ΚΑΣ θα πέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου