Νίκος Γκάτσος | Μονάχος βρες την άκρη της κλωστής κι αν είσαι τυχερός ξεκινά πάλι..

Ο Νίκος Γκάτσος ήταν ένας "μάγος". Ένας άνθρωπος γεννημένος με το θείο χάρισμα να κυριεύει τις ψυχές εκείνων που ταξιδεύουν μέσα στους αλληγορικούς στίχους του... Λέξεις, φράσεις, σιωπές που κρύβουν τη σοφία όλου του κόσμου...
Νομίζω ότι είναι αδύνατο να ξεχωρίσω κάποιο από τα ποιήματά του και το περίεργο είναι πως όσες φορές και να τα ξαναδιαβάσω ή να τα ακούσω μελοποιημένα, κάθε φορά κάτι νέο ανακαλύπτω. 
Προετοιμάζοντας ερωτήσεις για μια συνέντευξη, "συνάντησα" γι`ακόμη μια φορά, το "δίχτυ" που μελοποίησε ο Σταύρος Ξαρχάκος κι ερμήνευσαν σπουδαίες φωνές. Πρώτη, αξέχαστη εκτέλεση του Τάκη Μπίνη, ακολούθησαν oι Ρίτα Σακελλαρίου, Χαρούλα Αλεξίου (ντουέτο με τον πρώτο ερμηνευτή του), Ελένη Βιτάλη, Σωτηρία Λεονάρδου, Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Λέκκας. 

Στίχοι διαχρονικοί που μπορεί να ταιριάξουν σε καθένα από εμάς, έστω και για μια μικρή περίοδο της ζωής μας. 
Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το δίχτυ υποδηλώνει την "αιχμαλωσία". Εκείνη την κατάσταση όπου νιώθουμε δέσμιοι, υποδουλωμένοι. 
Ας υποθέσουμε ότι κάποιος είναι στο ξεκίνημα της ζωής του, έτοιμος να "ανοίξει τα φτερά του", να ανακαλύψει τον κόσμο, να πειραματιστεί, να κάνει λάθη, να απογοητευτεί, αλλά και να θριαμβεύσει. 
Είναι, άραγε, "ελεύθερος" να κάνει τα δικά του βήματα, ή είναι "αιχμάλωτος" αρχέτυπων, ρόλων, σύμφωνα με τα οποία έχει γαλουχηθεί; Υπάρχει η εσωτερική φωνή που υπαγορεύει τις επιθυμίες του, αλλά από την άλλη καραδοκούν τα πρέπει και τα μη της κοινωνίας.... Άλλα για τον άνδρα, άλλα για τη γυναίκα. 
"Αυτό το δίχτυ έχει ονόματα βαριά που είναι γραμμένα σ` επτασφράγιστο κιτάπι"... Γράφει ο Νίκος Γκάτσος, προτρέποντας :  "μονάχος βρες την άκρη της κλωστής".  Μπορεί ένα "δίχτυ" να βρίσκεται πάντα εκεί, στο δρόμο μας, ωστόσο, πάντα υπάρχει η δυνατότητα με πρωτοβουλία, προνοητικότητα καθώς και σωστή αξιοποίηση του χρόνου - "μην περιμένεις να σε βρει το μεσονύχτι" -όπως γράφει χαρακτηριστικά- να πάρουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια, απαλλαγμένοι από όλα όσα υποσυνείδητα μας έχουν επιβληθεί. 
Για κάθε νίκη, βασική προϋπόθεση είναι ο αγώνας... Ο καθένας για τον εαυτό του..."κανείς δεν θα μπορέσει" εμείς και μόνο εμείς μπορούμε να βρούμε την άκρη της κλωστής` "

Το Δίχτυ
Κάθε φορά που ανοίγεις δρόμο στη ζωή
μην περιμένεις να σε βρει το μεσονύχτι
έχε τα μάτια σου ανοιχτά βράδυ πρωί
γιατί μπροστά σου πάντα απλώνεται ένα δίχτυ
έχε τα μάτια σου ανοιχτά βράδυ πρωί
γιατί μπροστά σου πάντα απλώνεται ένα δίχτυ

Αν κάποτε στα βρόχια του πιαστείς
κανείς δε θα μπορέσει να σε βγάλει
μονάχος βρες την άκρη της κλωστής
κι αν είσαι τυχερός ξεκινά πάλι
μονάχος βρες την άκρη της κλωστής
κι αν είσαι τυχερός ξεκινά πάλι

Αυτό το δίχτυ έχει ονόματα βαριά
που είναι γραμμένα σ’ επτασφράγιστο κιτάπι
άλλοι το λεν του κάτω κόσμου πονηριά
κι άλλοι το λεν της πρώτης άνοιξης αγάπη


Αν κάποτε στα βρόχια του πιαστείς
κανείς δε θα μπορέσει να σε βγάλει
μονάχος βρες την άκρη της κλωστής
κι αν είσαι τυχερός ξεκινά πάλι
μονάχος βρες την άκρη της κλωστής
κι αν είσαι τυχερός ξεκινά πάλι  / πηγη : klik.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου