Τα αυξανόμενα φαινόμενα συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης, ακόμα και με μορφές βίας, με τελευταία... καταχώριση τα γεγονότα στη Ρόδο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος και θέτουν σε κίνδυνο την εκπροσώπηση των εργαζομένων.
Μέσα σε αυτό το κλίμα παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο εάν το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί ή εάν η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση θα οδηγηθεί σε διοίκηση διορισμένη από το Πρωτοδικείο, γεγονός που εγκυμονεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και για την αξιοπιστία των ίδιων των συνδικάτων απέναντι στα μάτια των εργαζομένων.
Στον χορό της αντιπαράθεσης τα κόμματα
Το θέμα έγινε, σήμερα, και αντικείμενο αντιπαράθεσης στην κεντρική πολιτική σκηνή με τα κόμματα να τοποθετούνται και να ανταλλάσσουν αιχμές και αλληλοκατηγορίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι τα γεγονότα στη Ρόδο «ανέδειξαν όλες τις παθογένειες και την πλήρη απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει, με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, αλλά και του ΠΑΜΕ».
«Ούτε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία, χρησιμοποιεί ιδιωτική αστυνόμευση και επιδιώκει αδιαφανείς διαδικασίες, απαγορεύοντας ακόμα και την δημοσιογραφική κάλυψη στις εργασίες του συνεδρίου, αλλά ούτε και το ΠΑΜΕ, το οποίο με τη βία προσπαθεί να διαλύσει το συνέδριο, δεν εκπροσωπούν τις υγιείς δυνάμεις του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος» σημειώνει η Κουμουνδούρου και συμπληρώνει «ούτε με νοθείες, ούτε με τραμπουκισμούς, ούτε, φυσικά, με την στείρα άρνηση και απαξίωση όλων των θετικών μέτρων που έχει λάβει η σημερινή κυβέρνηση, όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δεν επιτυγχάνεται τίποτα».
«Πέρα από την εικόνα της παρακμής, υπάρχει και το πραγματικό εργατικό κίνημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να γυρίσουν την πλάτη στην απαξίωση και την παρακμή, και να αγωνιστούν για την ανανέωση του συνδικαλιστικού κινήματος, για εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση καταδίκασε κατηγορηματικά τα όσα συνέβησαν στη Ρόδο, κάνοντας λόγο για βίαια επεισόδια και τραμπουκισμούς από μέλη του ΠΑΜΕ.
Το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. σχολίασε πως «η βία δεν έχει θέση ούτε στην πολιτική ζωή της χώρας, ούτε στο συνδικαλιστικό κίνημα προσθέτοντας πως οι απαράδεκτες εικόνες που εκτυλίχθηκαν, προσβάλλουν τους εργαζόμενους και τραυματίζουν τη δημοκρατία».
«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και οι διαφορές επιλύονται από τη Δικαιοσύνη, την οποία όλοι οφείλουν να εμπιστεύονται και να σέβονται τις αποφάσεις της» δηλώνει η ΝΔ καλώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως λέει «επένδυσε στη βία, να διασφαλίσει επιτέλους την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου της ΓΣΕΕ και οι διαδικασίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης να ολοκληρωθούν με δημοκρατικό τρόπο».
Επίσημη τοποθέτηση έκανε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ δηλώνοντας ότι «απέναντι από τη συνδικαλιστική μαφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που θέλει να διοργανώσει ένα ακόμα συνέδριο - παρωδία, με νόθους αντιπροσώπους και ιδιοκτήτες Ανωνύμων Εταιρειών, αυτή τη φορά στη Ρόδο, βρέθηκαν ξανά οι ζωντανές δυνάμεις του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τα σωματεία και τις ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Απαιτούν να πραγματοποιηθεί πραγματικό εργατικό συνέδριο».
«Αυτό δεν μπορεί να το χωνέψει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που μιλά για δήθεν "τραμπουκισμούς του ΠΑΜΕ", ούτε η ΝΔ που τα στελέχη της στη ΓΣΕΕ επιτίθενται με χυδαίο τρόπο στο ΚΚΕ. Είναι λογικό όλοι αυτοί να υπερασπίζονται την ηγεσία της ΓΣΕΕ, γιατί τόσα χρόνια ήταν το δεξί τους χέρι στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας για να προσθέσει «Οι εργαζόμενοι όμως χρειάζεται να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να έχουν οργανώσεις ανεξάρτητες από την παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους. Να αψηφήσουν τις απειλές και τους εκβιασμούς της συνδικαλιστικής μαφίας, της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ. Και αυτό κάνουν! Βρισκόμαστε όλοι στο πλευρό τους, όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας βρίσκονται στο πλευρό τους».
Τέλος, η Φώφη Γεννηματά επέρριψε ευθύνες στον... Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα επισημαίνοντας «είναι ανησυχητικά τα συνεχιζόμενα φαινόμενα βίας και τραμπουκισμών στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Είναι θέμα Δημοκρατίας και υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων να ολοκληρωθεί το Συνέδριο. Τόσο ο κ. Κουτσούμπας, όσο και ο κ. Τσίπρας έχουν χρέος να το διασφαλίσουν».

Τα αίματα άναψαν από τα ξημερώματα στη Ρόδο
(EUROKINISSI/902.GR)Πώς φθάσαμε σε αυτό το σημείο
Μετά από μήνες αντιπαράθεσης, αλλά και μία επεισοδιακή απόπειρα συνεδρίασης της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα, στο επίκεντρο της συνδικαλιστικής σύγκρουσης βρέθηκε, σήμερα, η Ρόδος.
Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν περίπου 200 άτομα μπήκαν στο ξενοδοχείο «Ρόδος Παλάς», όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ, και πραγματοποίησαν κατάληψη στον χώρο με στόχο να εμποδίσουν την έναρξη των διεργασιών.
Στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία κατήγγειλε τραυματισμό τεσσάρων μελών της διοίκησης, ανάμεσά τους και ο γ.γ. Νίκος Κιουτσούκης. Η ΓΣΕΕ υποστήριξε, μάλιστα, ότι πίσω από την εισβολή βρίσκονται εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ που ««παραβίασαν πόρτες, έσπασαν τζαμαρίες και επιτέθηκαν κραδαίνοντας λοστούς σε συνέδρους και μέλη της διοίκησης της Συνομοσπονδίας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, επέρριψε ευθύνες στην αστυνομία αναφέροντας ότι στο ξενοδοχείο βρέθηκαν μόνο δύο περιπολικά, ενώ κατηγόρησε τα μέλη του ΠΑΜΕ ως «διαρρήκτες» και ως «τραμπούκους».

Ευθύνες σε κυβέρνηση και αστυνομία επέρριψε ο Γ. Παναγόπουλος
(EUROKINISSI/902.GR)
Διαφορετική, πάντως, ήταν η εκδοχή του ΠΑΜΕ, το οποίο έκανε λόγο για σικέ επεισόδια, ενώ, προχώρησε και σε συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΓΣΕΕ στην Αθήνα.
Στόχος της παρέμβασης ήταν να ενημερωθούν οι πολίτες για την πραγματικότητα στη Ρόδο, επιμένοντας στην ανάγκη να συμμετέχουν στο συνέδριο οι εκλεγμένοι εργαζόμενοι κι όχι με εργοδότες και εργοδοτικά στελέχη από σούπερ μάρκετ, ναυτιλιακές εταιρείες κ.λπ.
Παράλληλα, ο Ν. Μαυροκέφαλος, από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ, κατήγγειλε ότι ότι μέλη του δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση, ότι απαγορευόταν η είσοδος με σεκιούριτι και μπράβους να μην την επιτρέπουν σε αντιπρόσωπους και εργαζόμενους, κι έκανε λόγο για προπαγάνδα από τη ΓΣΕΕ με στόχο να τους παρουσιάσει τραμπούκους.
Τι λέει η ΓΣΕΕ για τα επεισόδια
O Ν. Κιουτσούκης, γενικός γραμματέας, δήλωσε στην ΕΡΤ τα εξής:
Δεν έχω τίποτα σοβαρό, δεν έχω τίποτα ιδιαίτερο. Μιλάω για τα χτυπήματα που έκαναν «αξιοπρεπείς» συνάδελφοι του ΠΑΜΕ. Από τους 230-250 που μπήκαν με καταδρομική επίθεση στο ξενοδοχείο, οι 60 είναι σύνεδροι του ΠΑΜΕ. Όλοι οι άλλοι είναι εξωσχολικοί, ούτε καν εργαζόμενοι. Παιδάκια, φοιτητές και πάει λέγοντας, μέλη του ΚΚΕ δηλαδή. Εν εν πάση περιπτώσει το ζήτημα δεν είναι αυτό. Είπατε κάτι στην αρχή. Είναι εικόνες ντροπής σε μία ευνομούμενη πολιτεία, όπου η αστική δημοκρατία λειτουργεί, όσοι έχουν αντιρρήσεις ή αντιθέσεις και έχουν στοιχεία, τα οποία παρουσιάζουν έκνομες πράξεις προσφεύγουν στο δικαστήριο. Έχουν προσφύγει λοιπόν τα μέλη του ΠΑΜΕ πάνω από δέκα φόρες, έχουν χάσει όλα τα δικαστήρία, κι αφού δεν τα κέρδισαν προσπαθούν να επιβάλουν την πολιτικοϊδεολογική του ΠΑΜΕ. Τώρα πάω στον εισαγγελέα να καταθέσω μήνυση κατά παντός υπευθύνου αλλά και κατά προσώπων, τα οποία μας χτυπούσαν αδιακρίτως.
Δηλώσεις του Γ. Γεωργακόπουλου, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ με πλήρη νομιμότητα είχε διασφαλίσει την είσοδο όλων των συνέδρων, 350 τον αριθμό, από τους οποίους 66,67 ήταν από τις δυνάμεις της ΔΑΣ του ΠΑΜΕ. Στις 3.10 εισέβαλαν από τουλάχιστον δύο σημεία του ξενοδοχείου άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν σχέση με τους συνέδρους, προσπάθησαν να καταλάβουν την αίθουσα όπου θα γινόταν η συνεδρίαση. Ήταν μέλη της διοίκησης κάτω, ειδοποιήθηκαν κι έγιναν επεισόδια. Αυτή τη στιγμή τέσσερις άνθρωποι της διοίκησης βρίσκονται στο νοσοκομείο.
Πράγματι το συνέδριο γίνεται για τους συνέδρους. Εμείς επειδή υπήρχαν και τα προβλήματα της Καλαμάτας προσπαθήσαμε να διασφαλίσουμε την πλήρω είσοδο όλων των συνέδρων όλων των παρατάξεων, μηδενός εξαιρουμένου, βεβαίως και της παράταξης της ΔΑΣ του ΠΑΜΕ. Παρόλα αυτά επειδή ήθελαν να ακυρώσουν το συνέδριο εισέβαλαν γύρω στα 200-250 άτομα και προσπάθησαν να καταλάβουν με τη βία όχι μόνο το ξενοδοχείο, την είσοδο, αλλά και την αίθουσα που αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένη από ανθρώπους που δεν είναι σύνεδροι.
Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ
Με μια αιφνιδιαστική και πειθαρχημένη κίνηση τις πρώτες πρωινές ώρες οι δεκάδες εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, μαζί με συνδικαλιστές από συνδικάτα όλης της χώρας έκαναν φύλλο και φτερό τα μαφιόζικα σχέδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ που είχε μετατρέψει το χώρο διεξαγωγής του συνέδριό σε ένα σφραγισμένο φρούριο, με μπράβους και ανθρώπους της νύχτας, να ελέγχουν τις πόρτες και να απειλούν τους εργαζόμενους.
Η συνδικαλιστική μαφία αφού δεν υπολόγισε καλά τα νούμερα των "προσλήψεων" των μπράβων και της αστυνομικής παρουσίας, ξεκίνησε τους θεατρινισμούς παριστάνοντας τους λιπόθυμους και τους τραυματίες, καλώντας οι ίδιοι ασθενοφόρα για να τους πάνε στο νοσοκομείο, με στόχο να προκληθούν δικαστικές διώξεις. Η μόνη σοβαρή εξέταση που μπορεί να γίνει στους γνωστούς συνδικαλιστές της συνδικαλιστικής μαφίας Κιουτσούκη-Θεοχάρη, είναι να γίνουν στο νοσοκομείο εξετάσεις αίματος και αλκοτέστ.
Σαν τον κλέφτη, 600 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και σε πεντάστερο ξενοδοχείο-φρούριο που άνοιξε μόνο και μόνο για να εκλεγούν οι εργοδότες και οι μαϊμούδες, η συνδικαλιστική μαφία μαζί με πλήθος μπράβων και σεκιουριτάδων βρίσκονταν όλες αυτές τις ώρες πίσω από τριπλές-κλειδαμπαρωμένες πόρτες για να κάνει ένα συνέδριο της Κόζα Νόστρα.
Την ίδια στιγμή με πρωτοφανή απόφαση στα χρονικά των εργατικών συνεδρίων, απαγόρευσε την είσοδο στα ΜΜΕ προκειμένου να μην καταγράφουν οι αθλιότητες τους. Η συνδικαλιστική μαφία ύστερα από όλα αυτά τα αίσχη που έχουν προηγηθεί σε εργατικά κέντρα όλης της χώρας, στην ομοσπονδία των ιδιωτικών υπαλλήλων και στην Καλαμάτα, έχει το θράσος να αναφέρεται σε δημοκρατικές διαδικασίες και ελευθερίες.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο νησί και σε όλη τη χώρα, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμπαρασταθούν στον αγώνα αυτής της περιόδου, για να σπάσει το απόστημα της εργοδοσίας. Τώρα είναι ώρα για να καθαρίσει το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα από νόθους και εργοδότες.
πηγη : efsyn.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου