Σε συντονισμένη κάμψη η παγκόσμια οικονομία..

Οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη κινούνται σε απόλυτο συντονισμό. Αλλά αυτό δεν είναι καλό νέο. Γιατί κατεβάζουν όλες μαζί ταχύτητα, με αποτέλεσμα να επανέρχεται στο προσκήνιο ο φόβος της ύφεσης. Η παγκόσμια οικονομική ελίτ που θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον θα αναζητήσει τρόπους στήριξης της «επισφαλούς», όπως τη χαρακτηρίζει το ΔΝΤ, ανάπτυξης. 
Τα μηνύματα είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά. Ο δείκτης του Brookings Institution και των FT, που παρακολουθεί την πορεία των μεγάλων οικονομιών, αποκαλύπτει ότι ο πλανήτης έχει εισέλθει σε φάση «συγχρονισμένης επιβράδυνσης» και αυτή, όπως προειδοποιουν οι ειδικοί θα είναι δύσκολο να ανατραπεί μέσα στο 2019, παρά την απόφαση των κεντρικών τραπεζών να επιμείνουν στη χαλαρή νομισματική πολιτική. 
Η διαρκής επιδείνωση μακροοικονομικών δεδομένων και δεικτών οικονομικού κλίματος έχει πυροδοτήσει αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Ως κυριότερες απειλές για την παγκόσμια οικονομία προσδιορίζει τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ, Κίνα και Ε.Ε., την αισθητή επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, που ήδη καταγράφεται και το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο.
Παράλληλα το ΔΝΤ εντοπίζει άκρως ανησυχητικές ενδείξεις στην αγορά ακινήτων. Ειδικά στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη οι συνθήκες θυμίζουν έντονα εκείνες, που προηγήθηκαν της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά, οι όροι δανεισμού χαλαροί και οι τιμές των κατοικιών στα ύψη. Το Ταμείο περιγράφει μία «φούσκα», που αν σκάσει, θα πυροδοτήσει ύφεση. 
Αν και οι κίνδυνοι πηγάζουν σε μεγάλο βαθμό από ΗΠΑ και Κίνα, είναι η Ευρώπη εκείνη, που έχει δεχθεί το ισχυρότερο, με διαφορά, πλήγμα μέχρι στιγμής. Η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 0,8% φέτος πιθανότατα, ενώ η ιταλική οικονομία θα παγιδευθεί στη στασιμότητα. Συνολικά η Ευρωζώνη ετοιμάζεται για τη χειρότερη επίδοση εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να αναγκάζεται να διατηρήσει παγωμένα τα επιτόκια. 
Σε πρόσφατη έρευνα του Reuters αναλυτές προβλέπουν ότι το καταθετικό επιτόκιο, που σήμερα είναι σε αρνητικό έδαφος, στο -0,4%, θα αυξηθεί μόλις κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,3%, στο τρίτο τρίμηνο του 2020, ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού θα μείνει στο μηδέν έως και τα τέλη της επόμενης χρονιάς. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT, Reuters, Bloomberg
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου