Η σύγκρουση ανέβαλε την απόφαση για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν..

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διασταύρωσαν τα ξίφη τους το βράδυ της Τρίτης, σχετικά με το ποιος θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η καγκελάριος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την τοποθέτηση του Μακρόν, ο οποίος τόνισε ότι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να έχει εμπειρία και αξιοπιστία – και έκανε ειδική αναφορά στη Μαργκρέτ Βεστάγκερ, τον Μισέλ Μπαρνιέ και τον Φρανς Τίμερμανς, αλλά όχι στον εκλεκτό της Μέρκελ, Μάνφρεντ Βέμπερ
Μετά το δείπνο των ηγετών στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, η Μέρκελ δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να δρομολογήσουν την ανάδειξη του νέου προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον προσεχή Ιούνιο.
Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη Σύνοδο που προηγήθηκε ως «καλή και αρμονική». Συμπλήρωσε ότι οι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. 
Η καγκελάριος υποστήριξε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που επιλέγονται για κορυφαίες θέσεις εργασίας να συνοδεύονται από σαφή πολιτική ατζέντα.

Χαρισματικούς θέλει ο Μακρόν

Από την πλευρά του ο Μακρόν δήλωσε ότι επιθυμεί δύο γυναίκες και δύο άνδρες με ισχυρές προσωπικότητες να ηγηθούν της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα πέντε χρόνια, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε ονόματα υποψηφίων που υποστηρίζει.
«Το βασικό για εμένα είναι οι άνθρωποι στις πλέον ευαίσθητες θέσεις να μοιράζονται το σχέδιό μας και να είναι όσο το δυνατόν οι πλέον χαρισματικοί, δημιουργικοί και ικανοί», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Είναι σημαντικό για μένα να υπάρξει ισορροπία των φύλων, και να ορίσουμε δύο άνδρες και δύο γυναίκες», τόνισε σε δημοσιογράφους ο Μακρόν έπειτα από το άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Ισορροπίες κρατά ο Τουσκ

Από την πλευρά ο Τουσκ δήλωσε ότι πήρε την εντολή να αναζητήσει τους καλύτερους υποψηφίους για τα κορυφαία πόστα αξιωματούχων στην Ε.Ε., συμπληρώνοντας ότι σκοπεύει να τοποθετήσει γυναίκες, τουλάχιστον στις μισές από αυτές τις θέσεις. 
«Η ισορροπία μεταξύ των φύλων σημαίνει τουλάχιστον δύο γυναίκες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τουσκ που αναζητά τους πιο ικανούς για τις θέσεις του προέδρου της Κομισιόν, του επικεφαλής της ΕΚΤ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και του κορυφαίου διπλωμάτη στην Ε.Ε.
Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αναζήτηση αυτή θα έχει επιτυχή κατάληξη εντός του Ιουνίου, ενώ υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει να κρατήσει μια ισορροπία μεταξύ των υποψηφίων, όσον αφορά τη γεωγραφική περιοχή, το φύλο και τη συμμετοχή στα κόμματα.
Επίσης σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα ασκήσει το ρόλο του σύμφωνα με τη Συνθήκη και αυτό σημαίνει ότι δε θα ακολουθηθεί κάποια αυτόματη διαδικασία».

Περισσότερα σε λίγο.../efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου