Αντρέα Καμιλλέρι ..' η ζωή (του συγγραφέα) αρχίζει (και) στα 70'..

Όταν η δημόσια τηλεόραση σέβεται τον πολίτη και την τέχνη, όλα πάνε καλά. Και με κράτησε για πολύ χρόνο χθες η RAI Uno, για να παρακολουθήσω το εκτεταμένο και γεμάτο σεβασμό αφιέρωμα που έκανε στον σπουδαίο συγγραφέα και καλλιτέχνη Αντρέα Καμιλέρι, που έφυγε χθες από την ζωή στα 94 χρόνια του.
Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και καθηγητής, ήταν ο πρώτος που ανέβασε Μπέκετ στην Ιταλία και ένας από τους κομμουνιστές που μπόρεσαν να «τρυπώσουν» στην Rai  σε δύσκολες εποχές.
Ο Αντρέα Καμιλλέρι γεννήθηκε στο Πόρτο Εμπέντοκλε (Λιμήν του Εμπεδοκλέους), στην Σικελία, το 1925. 
Σπούδασε σκηνοθεσία και άρχισε  να εργάζεται ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Το 1954 υποβάλλει αίτηση στην RAI αλλά «κόβεται» ως  κομμουνιστής. 
Έφερε πρώτος στην Ιταλία το θέατρο του παραλόγου,  ανεβάζοντας, το 1958, «Το τέλος του παιχνιδιού» στην Ρώμη και το 1970 στην τηλεόραση με τους Αντόλφο Τσέλι και Ρενάτο Ράσελ . 
Στα μέσα του ΄60 προσελήφθη τελικά στη RAI και συμμετείχε σε πολλές παραγωγές. Αλλά δεν είχε ακόμη αρχίσει να γράφει…
Επιτρέψτε μου να σας πω ότι ο Φρέντι γερμανός, όταν τον είχα συναντήσει, νεαρός, και του είχα πει-αναιδέστατα- ότι «είμαι κι εγώ συγγραφέας και γράφω ένα βιβλίο», μου είχε συστήσει «να μην βγάλω βιβλίο πριν πάω σαράντα ετών γιατί μετά θα τρέχω να το μαζεύω για να μην το διαβάζει ο κόσμος!»…
Νομίζω ότι ο Καμιλέρι ήταν το παράδειγμα του ανθρώπου που αποφάσισε να ξεπεράσει το όριο των «40», αφού έγινε διάσημος, ως συγγραφέας, στα εβδομήντα του χρόνια. Και τι συγγραφέας! Δεν έχω αφήσει βιβλίο του και έχω «παραδεχτεί» τον ήρωά του, τον απίθανο επιθεωρητή Μολνταμπάνο, τον Σιτσιλιάνο αστυνομικό –μποέμ, του οποίου τα κατορθώματα απολαμβάνουμε εσχάτως και στην ελληνική τηλεόραση.
Ο Καμιλέρι εξέδωσε περισσότερα από 100 βιβλία και ο Μολνταμπάνο του έγινε «ευπώλητος» σε όλο τον κόσμο, μεταφράστηκε σε 32 γλώσσες και «παίχτηκε» στην τηλεόραση δεκάδων χωρών. 
Στα εξήντα εννέα του, όταν άλλοι απολαμβάνουν την σύνταξη, εκείνος γράφει «Το Σχήμα του Νερού» και ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο αρχίζει το ταξίδι του, που τέλειωσε τον περασμένο Μάιο με το "The Cook of Alcyon".
Ο μανιώδης καπνιστής Καμιλέρι και ο λάτρης του «γκουρμέ» και του μυστηρίου αστυνομικός, είχαν όμως προκάμει να  γίνουν «σειρά» στην Rai και είχαν κατακτήσει τον κόσμο! Κι άντε να μιλήσεις για «τα κακά του τσιγάρου» όταν εκείνος κάπνιζε μανιωδώς  από 12 ετών μέχρι τα 94!
Ο Μολνταμπάνο έδρασε σε μια μικρή σιτσιλιάνικη πόλη, την Βιγκάτα, η οποία δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, αλλά μοιάζει πολύ με το «Λιμάνι του Εμπεδοκλέους» της Μεγάλης Ελλάδας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο συγγραφέας.
Ποιος, όμως, είπε ότι ο Καμιλέρι θα άφηνε τον Μολνταμπάνο του να «αλωνζίει» και μετά τον θάνατό του; Το 2006, με ένα άφιλτρο τσιγάρο στο στόμα, ο συγγραφέας είχε δηλώσει  ότι είχε έτοιμο το τελευταίο βιβλίο της σειράς με τον θάνατο του επιθεωρητή, το οποίο είναι κλειδωμένο στο χρηματοκιβώτιο του εκδότη του!


πηγη : post fb : Δημητρης Καπρανος

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου