Απευθείας εκλογή αρχηγού από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ..

Εκλογή απευθείας από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως γίνεται εδώ και χρόνια στο ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά και στη Νέα Δημοκρατία, είναι η πρώτη μεγάλη αλλαγή που ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθεια μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα αρχηγικό και πολυσυλλεκτικό.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός στην προηγούμενη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας ανακοίνωσε ήδη τη διαδικασία εγγραφής χιλιάδων μελών, με επιχείρημα να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει το 31,5% που πήρε στις εθνικές εκλογές, ενώ ετοιμάζει μεγάλες αλλαγές -όχι άμεσες- και στη νέα ηγετική ομάδα του κόμματος.  
Ο κ. Τσίπρας σκοπίμως δεν ανεβάζει από τώρα το θέμα της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος -το Σάββατο στην κεντρική επιτροπή απάντησε εμμέσως σε πληροφορίες λέγοντας «δεν θέλουμε να γίνουμε το νέο ΠΑΣΟΚ, ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει πια να είναι ΠΑΣΟΚ»- αλλά η στροφή προς το κέντρο θεωρείται βεβαία, ενώ ανοικτό παραμένει το αν στο συνέδριο που θα γίνει στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2020 ιδρυθεί νέο κόμμα με νέο όνομα.  
Στην ομιλία του το Σάββατο, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε «κόμμα μαζικό και νεανικό με μέλη τουλάχιστον στο 10% των ψηφοφόρων, με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και με συχνά δημοψηφίσματα, με όραμα και στόχο το σοσιαλισμό, με ελευθερία και δημοκρατία».
Περιγράφοντας «μία νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα που βρίσκονται μπροστά μας», έκανε λόγο για «μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα χωρέσουν όλοι». Αριστεροί, ριζοσπάστες, αριστεροί σοσιαλιστές, δημοκράτες κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι πράσινοι αλλά και πολίτες προερχόμενοι από το δημοκρατικό κέντρο.
Εξηγώντας δε τι εννοεί μιλώντας για μετασχηματισμό, ο κ. Τσίπρας είπε: «Εννοώ να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας από την αρχή. Να το επανιδρύσουμε. Να κάνουμε restart. Να κρατήσουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τα οράματά μας. Να τα εμπλουτίσουμε».
«Οι σημαίες μας σήμερα, αν θέλουμε να είναι επαναστατικές, δεν μπορούν να είναι μόνο κόκκινες, αλλά και πράσινες. Όχι πράσινες από το χρώμα του ΠΑΣΟΚ. Κανένας δε θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που ονομάστηκε αλλιώς. Αλλά πράσινες από το χρώμα της οικολογίας, που είναι το αύριο της Αριστεράς» σημείωσε.

Νέα ηγετική ομάδα
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ -που θα γίνει μάλλον σήμερα- αναμένεται να αποφασιστούν τα πρόσωπα της νέας ηγετικής ομάδας του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Αχτσιόγλου θα παραμείνει στη θέση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, όπως και ο Πάνος Σκουρλέτης στη θέση του γραμματέα, «τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο» όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές.
Αναμένεται ωστόσο νέος γραμματέας κοινοβουλευτικής ομάδας, νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, νέοι τομεάρχες που θα παρακολουθούν το κυβερνητικό έργο, από μία κοινοβουλευτική ομάδα που έχει την αναφορά της στον κ. Τσίπρα περίπου κατά 70%.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα θα βρεθούν πλέον τα νέα στελέχη, αυτά που έχουν ήδη συμφωνήσει και με τις επόμενες κινήσεις του κ. Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος (τον οποίο έγκυρες πληροφορίες θέλουν νέο γραματέα μετά το συνέδριο), ο Αλέξης Χαρίτσης είναι τα νέα «δυνατά» χαρτιά, ενώ ως μέλη της νέας ηγετικής ομάδας θεωρούνται ήδη και οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Θάνος Μωραΐτης, με τους Χρήστο Σπίρτζη, Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη να απομακρύνονται.
Υπολογίζονται ωστόσο από τον κ. Τσίπρα οι νέοι Κώστας Ζαχαριάδης, Αναστασία Γκαρά, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, Μάριος Κάτσης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Γιώργος Ψυχογιός, Γιάννης Μπουρνούς, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Γιάννης Σαρακιώτης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έχει και τη στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις αλλαγές που θέλει να κάνει, ο οποίος συνεχίζει να είναι ο επικεφαλής των 53+, της μεγαλύτερης ομάδας της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

πηγη : naftemboriki.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου