Guy de Maupassant | Η κατάκτηση γυναικών είναι η πιο συναρπαστική περιπέτεια ενός άντρα..Η κατάκτηση γυναικών είναι η πιο συναρπαστική περιπέτεια ενός άντρα." είπε κάποτε ο μεγαλύτερος διηγηματογράφος της Γαλλίας,  Guy de Maupassant
Κι αυτή είναι μια διαχρονική αλήθεια... Μπορεί σήμερα ο ρομαντισμός να μην κυριαρχεί όπως σε άλλες εποχές, ωστόσο, ο αληθινός άνδρας είναι ο  “κυνηγός” κι αυτός ο ρόλος ανήκει αποκλειστικά σε εκείνον. Με αυτόν τον τρόπο του κεντρίζεται το ενδιαφέρον να διεκδικήσει μια γυναίκα. Αν δεν προσπαθήσει, δε θα προλάβει να γνωρίσει ποια είναι πραγματικά και… σίγουρα δεν πρόκειται να εκτιμήσει αυτό που θα κατακτήσει.
 Ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας της νατουραλιστικής σχολής του οποίου τη λογοτεχνική αγωγή ανέλαβε ο Flaubert- γνώριμος της μητέρας του. Στο σπίτι του γνώρισε σημαντικές προσωπικότητες - ανάμεσά τους- τον Emil Zola, τον Τurgienief, τον Edmont de Goncour και τον Henry James.  Κάποια διηγήματά του δημοσιεύτηκαν με ψευδώνυμο σε επαρχιακά περιοδικά.
Το 1880 κυκλοφόρησε το βιβλίο Les Soires de Medan που περιείχε έξι πολεμικές ιστορίες ισάριθμων συγγραφέων μεταξύ των οποίων και ο Zola. To "Boule de Suif "(Μπάλα από λίπος) ήταν αυτό που κέρδισε τις εντυπώσεις.
Πολύ γρήγoρα έγινε περιζήτητος από εφημερίδες και περιοδικά, όπου άρχισε να δημοσιεύει άρθρα και τις μάλλον πικάντικες ιστορίες του. Δημοσίευσε 300 διηγήματα - μεταξύ 1880-1890 -  τρία ταξιδιωτικά, μια ποιητική συλλογή και έξι μυθιστορήματα, με γνωστότερο το Bel-Ami (Ο Φιλαράκος).  Λέγεται ότι ο Maupassant ταύτιζε τον εαυτό του με τον ασυνείδητο και αρριβίστα ήρωα του έργου του — ή ίσως έτσι  θα ήθελε να ταυτιστεί.

Αποκτώντας μεγάλη οικονομική άνεση ξεκίνησε να ταξιδεύει, και αγόρασε θαλαμηγό την οποία ονόμασε "Bel-Ami". Οι σχέσεις του με τις γυναίκες έφταναν στα όρια της ερωτομανίας και ήταν τακτικός θαμώνας των οίκων ανοχής -τα περιγράφει στην Μπάλα από λίπος και αλλού-. Μόλις άρχισε να γίνεται γνωστός, άρχισε συναναστροφή με  τις εταίρες της εποχής, τις λεγόμενες horizontales, και στη συνέχεια προχώρησε σε κυρίες της υψηλής κοινωνίας.
Ωστόσο, από τα  20 χρόνια του έπασχε από σύφιλη- μια ασθένεια που πιθανώς   να οφειλόταν στην σεξουαλική του ασυδοσία. Βέβαια, το γεγονός ότι και αδελφός του έπασχε και έχασε τη ζωή του από αυτή, δείχνει ότι ίσως ήταν κληρονομική. Καθώς προχωρούσε ο καιρός, τα συμπτώματα γίνονταν όλο και πιο έντονα που τον επηρέαζαν στην ψυχολογία του. Το προφητικό διήγημά του "Le Horla" είναι ενδεικτικό της κατάστασης πανικού που τον διακατείχε. Επίσης, ήταν φανερή και η επιρροή που είχε από τον Sopenhauer.
Το 1889, όταν ο αδελφός του πέθανε σε άσυλο ψυχοπαθών, η λύπη του συγγραφέα για τη δική του μοίρα,  επιδείνωσαν την ήδη άσχημη  κατάστασή του. Το 1892 προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του.Μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική όπου και έφυγε από τη ζωή στα 43 του χρόνια. 

Επέλεξα κάποια από τα αποφθέγματά του και σας τα παραθέτω...
Ένα νόμιμο φιλί αξίζει πολύ λιγότερο από ένα κλεμμένο φιλί.
Η κατάκτηση γυναικών είναι η πιο συναρπαστική περιπέτεια ενός άντρα.
Οι μεγάλοι καλλιτέχνες είναι αυτοί που επιβάλλουν στην ανθρωπότητα τις αυταπάτες τους.
Η ζωή! Μερικές μέρες και μετά τίποτα πια.
Με τις γυναίκες.. πρέπει να συγχωρούμε τα πάντα... ή να τα αγνοούμε.
Όλες οι ιδέες, όλα τα γνωμικά, όλες οι συζητήσεις, όλα τα πιστεύω είναι συνθηματολογία.
Κάθε κυβέρνηση έχει καθήκον να αποφύγει ένα πόλεμο όπως κάθε καπετάνιος έχει καθήκον να αποφύγει ένα ναυάγιο.
Από όλα τα πάθη, το πιο αξιοσέβαστο μου φαίνεται ότι είναι η λαιμαργία.
Όταν μένουμε μόνοι για πολύ καιρό, γεμίζουμε τον κενό χώρο με φαντάσματα.
Τα λόγια της αγάπης, που είναι τα ίδια πάντα, παίρνουν τη γεύση των χειλιών απ’ όπου βγαίνουν.

πηγη : klik.gr


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου