«Όχι» απ' τη βρετανική Βουλή στο αίτημα Τζόνσον για πρόωρες εκλογές..

Δεύτερο δυνατό «χαστούκι» στον Μπόρις Τζόνσον έδωσε το βράδυ της Τετάρτης η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίπτοντας την πρότασή του για πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, αφού πρώτα υπερψήφισε το νομοσχέδιο που μπλοκάρει το σενάριο του άτακτου Brexit.
Το αίτημα του πρωθυπουργού έλαβε 298 «ναι» και 56 «όχι», ενώ απ' την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για να πετύχαινε ο Τζόνσον τον στόχο του χρειαζόταν 434 ψήφους, δηλαδή τα 2/3 του συνόλου της Βουλής, γι’ αυτό η αποχή των Εργατικών μετράει ως «όχι».
Η πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού αμέσως μετά ήταν να επιτεθεί κατά του Κόρμπιν. Όπως είπε ο Κόρμπιν «έγινε ο πρώτος ηγέτης της αντιπολίτευσης στη δημοκρατική ιστορία της χώρας μας που αρνείται την πρόσκληση σε εκλογές».
«Μπορώ μόνα να κάνω εικασίες για τον λόγο πίσω απ’ τη διστακτικότητά του», είπε και συμπλήρωσε: «το προφανές συμπέρασμα είναι πως δεν πιστεύει ότι θα κερδίσει».
Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή μετά το τρίτο γι’ αυτόν αρνητικό αποτέλεσμα επί του νομοσχεδίου κατά του Brexit χωρίς συμφωνία ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε στη γνωστή του θέση για πάση θυσία Brexit στις 31 Οκτωβρίου.
«Υπάρχει μόνο ένας δρόμος μπροστά για τη χώρα» επέμεινε και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να «ανατρέψει τη μεγαλύτερη δημοκρατική ψηφοφορία στην ιστορία μας», αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο μεταξύ, μετά την κατάθεση πρότασης για πρόωρες εκλογές και αφού του απάντησε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Τζόνσον αποχώρησε απ' την αίθουσα αποφεύγοντας να παρακολουθήσει την υπόλοιπη συζήτηση.

«Πάσα» στη Βουλή των Λόρδων 

Εναπόκειται τώρα στη Βουλή των Λόρδων η τύχη του νομοσχεδίου κατά του άτακτου Brexit.
«Έχει μείνει πολύ λίγος χρόνος» προειδοποίησε ο βουλευτής των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν που εισηγήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο. Όπως σημείωσε «ο σκοπός του είναι πολύ απλός: να εγγυηθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία».
Το νομοσχέδιο αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση να ζητήσει απ’ την Ε.Ε. ακόμη μια παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου, εφόσον δεν επιτευχθεί μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ελπίζουν να μετατραπεί σε νόμο του κράτους – μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει μήνες- μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, επειδή ο Τζόνσον σχεδιάζει να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη εβδομάδα μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

«Παραθυράκι» Βρυξελλών για τρίτη παράταση

Εν μέσω του συνεχιζόμενου αδιεξόδου οι Βρυξέλλες φαίνεται να αφήνουν ανοιχτό παράθυρο διαλόγου για μια νέα παράταση του Brexit.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως επιθυμία στην Ε.Ε. να πετάξουμε τη Βρετανία από την άκρη του βράχου του Brexit», φέρεται να δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στους Financial Times, συμπληρώνοντας πως: «αν το κοινοβούλιο της Βρετανίας ζητούσε μια παράταση για να αποτραπεί το σενάριο μη συμφωνίας, θα ήταν δύσκολο για την Ε.Ε. των 27 να το αρνηθεί».
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, αξιωματούχοι των Βρυξελλών ανέφεραν πως θα χρειαζόταν να συζητήσουν τους όρους μιας περαιτέρω παράτασης, αλλά πως ήδη συζητούν την πιθανότητα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να μην βγάλει τη χώρα απ’ την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου όπως και να έχει.
 

πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου