Παράνομο κήρυξε σκωτσέζικο δικαστήριο το κλείσιμο του κοινοβουλίου..

Το ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας αποφάνθηκε σήμερα πως η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου για πέντε εβδομάδες είναι παράνομη. Οι τρεις δικαστές ανέτρεψαν επίσης μια προηγούμενη απόφαση που ανέφερε πως τα δικαστήρια δεν είχαν την εξουσία να παρεμβαίνουν στην πολιτική απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού.
«Ζητούμε το κοινοβούλιο να επανασυγκληθεί αμέσως», δήλωσε στο Sky News η βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, Τζοάνα Τσέρι, που ηγήθηκε της προσφυγής στο κορυφαίο Εφετείο της Σκωτίας. «Τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους υποστηρικτές μας και στη φανταστική νομική ομάδα μας που πέτυχαν την ιστορική απόφαση ότι η διακοπή των εργασιών της Βουλής είναι παράνομη», έγραψε στο Twitter.
Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί την πρώτη δικαστική νίκη έναντι της ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης διακοπής των εργασιών του κοινοβουλίου, αλλά δεν αναφέρει κάτι για την επαναλειτουργία του.
Το «λουκέτο» μπήκε χθες και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου σε μια κίνηση οι αντίπαλοι της οποίας υποστηρίζουν πως έγινε με στόχο να εμποδίσει τις απόπειρές τους να ελέγξουν τα σχέδιά του Τζόνσον για την αποχώρηση από την Ε.Ε. και να του επιτρέψει να πιέσει προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Την Παρασκευή δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε μια παρόμοια προσφυγή και η υπόθεση αυτή θα εξεταστεί στις 17 Σεπτεμβρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο, το κορυφαίο δικαστικό σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Τζο Μομ, δικηγόρος που εμπλέκεται στην υπόθεση που εκδικάστηκε στη Σκωτία, δήλωσε πως την Τρίτη θα αρχίσει η δική τους προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε «απογοητευμένη» και πως θα ασκήσει έφεση στην απόφαση σκωτσέζικου δικαστηρίου. «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ανάγκη να προωθήσει μια ισχυρή εσωτερική νομοθετική ατζέντα. Η διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου είναι ο νόμιμος και απαραίτητος τρόπος για να το πράξει», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου