Βρετανία: Νόμιμη η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου


Απορρίφθηκε πρωτοδίκως η προσφυγή ενάντια στην απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου έως το παρά ένα του Brexit. Η απόφαση ωστόσο που ανακοινώθηκε σήμερα δίνει τη δυνατότητα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αντίστοιχη προσφυγή απορρίφθηκε αυτήν την εβδομάδα και από δικαστήριο της Σκωτίας, όπου ο Μπόρις Τζόνσον κλείνει μία ταπεινωτική για τον ίδιο και το Συντηρητικό Κόμμα εβδομάδα.  
Ο Τζόνσον ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου, λίγο πριν δηλαδή από τις 31 Οκτωβρίου, οπότε η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος του Βρετανού πρωθυπουργού, όπως κατήγγειλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν να περιορίσει τη δυνατότητά τους να αποτρέψουν το no deal Brexit, το οποίο μεθοδεύει, στον βωμό του Brexit πάση θυσία στα τέλη Οκτωβρίου.
Η απόφαση αυτή οδήγησε την Τζίνα Μίλερ, επιχειρηματία και μαχητική αντίπαλο του Brexit, να καταθέσει προσφυγή στην αγγλική δικαιοσύνη. Στο πλευρό της τάχθηκαν στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ και κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Τζίνα Μίλερ κέρδισε το 2017 δικαστική μάχη αναγκάζοντας την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο επί της διαδικασίας της αποχώρησης από την Ε.Ε.
Έπειτα από μία ταπεινωτική βδομάδα, κατά την οποία έχασε την πλειοψηφία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, απέπεμψε 21 αντάρτες βουλευτές του, αναγκάστηκε να δεχτεί ακόμη και την παραίτηση του αδελφού του Τζο για το «εθνικό συμφέρον» και υπέστη τουλάχιστον τρεις ήττες στο κοινοβούλιο, ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται σήμερα στη Σκωτία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχασε την ευκαιρία να προκηρύξει εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, ώστε με «καθαρή εντολή» για Brexit να διαπραγματευτεί στη Σύνοδο Κορυφής και να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.
Ενόσω η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να επικυρώσει το απόγευμα στη Βουλή των Λόρδων το νομοσχέδιο για την αποφυγή του no deal Brexit, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, ο Τζόνσον προσπάθησε να στείλει μήνυμα από τη Σκωτία ότι θα αποτρέψει τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου.   
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν από την πλευρά του συνεδριάζει μαζί με τα υπόλοιπα κόμμα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να καταλήξουν σε μία κοινή γραμμή για τον χρόνο της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.
Αφότου το Εργατικό Κόμμα καταψήφισε τις πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, καθώς ο Κόρμπιν κατέστησε σαφές ότι δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό, ο Τζόνσον θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία τη Δευτέρα να πείσει το κοινοβούλιο ότι οι εκλογές είναι μονόδρομος. Ήδη ωστόσο το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας συμφώνησαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή εκλογών, έως ότου διασφαλιστεί ότι αν δεν υπάρξει βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης, η χώρα θα αιτηθεί από τις Βρυξέλλες νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit.

naftemporiki.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου