Βρετανία: Στις 12 Δεκεμβρίου οι πρόωρες εκλογές..

Στις 12 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, έπειτα από απόφαση της Βουλής των Κοινοτητών.  Την πρόταση νόμου, που είχε καταθέσει η κυβέρνηση, υπερψήφισαν 438 βουλευτές ενώ 20 τάχθηκαν κατά.  
Νωρίτερα, η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την πρόταση του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν για εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου, καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών (315 κατά, 295 υπέρ) καταψήφισε την τροπολογία που προέβλεπε την συγκεκριμένη ημερομηνία.
Πρόκειται για τις πρώτες γενικές εκλογές στη Βρετανία, που θα διεξαχθούν Δεκέμβριο, εδώ και σχεδόν 100 χρόνια. Το διακύβευμα υψηλότατο, καθώς το αποτέλεσμα θα μπορούσε να κρινει όχι μόνο την έκβαση του Brexit,  αλλά και την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η απόφαση για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου θα πρέπει να γίνει δεκτή και από την Βουλή των Λόρδων, πριν λάβει την τελική έγκριση από την Βουλή των Κοινοτήτων.
Εφόσον αυτό γίνει, η Βουλή αναμένεται να διαλυθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.  
Η πρώτη μάχη για τον Μπόρις
Οι βουλευτικές συνιστούν την πρώτη εκλογική δοκιμασία για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, αφότου διαδέχτηκε την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία, στα τέλη Ιουλίου. Ο υπέρμαχος του Brexit αναμένεται ότι θα δεχτεί επιθέσεις επειδή δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή του να υλοποιήσει το Brexit με κάθε κόστος στις 31 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, ο ηγέτης των Τόρις κινδυνεύει να χάσει ψήφους και από τους φιλοευρωπαίους Συντηρητικούς, στη νότια Αγγλία ή τη Σκωτία αλλά και από τους «σκληροπυρηνικούς» ευρωσκεπτικιστές που μπορεί να ψηφίσουν το νέο κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ.
«Ήρθε η ώρα για την χώρα, όλοι μαζί, να κάνουμε το Brexit πραγματικότητα» ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός, στις πρώτες του δηλώσεις, μετά την οριστικοποίηση της ημερομηνίας διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών. 
Τα «μπρος-πίσω» των Εργατικών
Το Εργατικό Κόμμα εμφανιζόταν μέχρι τώρα απρόθυμο να δεχτεί τη διεξαγωγή εκλογών και η απόφασή του να υποχωρήσει τελικά επικρίθηκε από ορισμένους βουλευτές του που φοβούνται ότι θα υποστούν βαριά ήττα.
Με τις ακραίες αριστερές θέσεις του, ο ηγέτης του, Τζέρεμι Κόρμπιν, θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ακόμη και στους κόλπους του κόμματός του. Οι Εργατικοί επικρίνονται επίσης επειδή δεν έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα τι στάση τηρούν απέναντι στο Brexit.
«Αυτές οι εκλογές αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για να μεταμορφώσουμε τη χώρα μας και να τα βάλουμε με τα συμφέροντα που κρατούν πίσω τους πολίτες» ανέφερε την Τρίτη από τη Βουλή ο Τζέρεμι Κόρμπιν. «Τώρα θα ξεκινήσουμε την πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική εκστρατεία για πραγματική αλλαγή που έχει δει ποτέ αυτή η χώρα» πρόσθεσε. 

naftemporiki.gr 


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου