Αφορμή για την σύνταξη του παρόντος άρθρου, ΔΕΝ ήταν, ούτε η απίστευτη ταλαιπωρία και απόγνωση όλων όσοι ζούμε, κυκλοφορούμε ή προσπαθούμε να διασχίσουμε τον Πειραιά, ούτε η αποχώρηση πολλών παλαιών επιχειρήσεων ναυτιλιακών (!) και άλλων, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις χαμένες εργατοώρες του χάους που βιώνουμε καθημερινά. Το χάος αυτό, δεν ήταν συγκυριακό, λόγω των έργων (προφανές τώρα που τελείωσαν), ούτε της παντελούς έλλειψης αστυνόμευσης, που μετέτρεψε τους βασικούς άξονες του Πειραιά σε παρκόδρομους, αλλά αποτέλεσμα της βίαιης και άνευ λογικής ένταξης της συγκεκριμένης χάραξης στον ιστό του Πειραιά. Αφορμή ήταν η εικόνα ενός ηλικιωμένου που «καθόταν» στηριζόμενος στο μπαστουνάκι του επάνω σε ένα από τα ανοξείδωτα κολωνάκια που διαχωρίζουν την Λεωφόρο Λαμπράκη από το «πεζοδρόμιο-στάση της οδού Ελ. Βενιζέλου», πλάτους 2.50μ και τις γραμμές του τραμ, στην συμβολή με την οδό Καραολή και Δημητρίου.
Η συγκεκριμένη «στάση» που διχοτομεί την νότια έξοδο του Πειραιά (Λεωφ. Λαμπράκη), χωρίς λωρίδα προσαρμογής, στέγαστρο και θέσεις αναμονής, ούτε προστατευτικό κιγκλίδωμα στην «πλάτη» της για προστασία από το τραμ, παρέα με τους κάδους απορριμμάτων, είναι το αποκορύφωμα της απόγνωσης όλων όσοι προσπάθησαν να στριμώξουν τη συγκεκριμένη χάραξη του τραμ στον Πειραιά. Ελπίζω και εύχομαι να διαψευστώ και να μην υπάρξουν ατυχήματα από τα τραγικά λάθη της overflow (ανάποδης στην ροή των αυτοκινήτων) χάραξης.
Πριν προχωρήσω στις (κατά τη γνώμη μου) απαραίτητες προτάσεις διορθωτικών παρεμβάσεων στο κυκλοφοριακό δίκτυο (δρόμων και μονόδρομων) που επέβαλε η «χάραξη» του Τραμ, θα ήθελα να επαναλάβω, όσα σε πρόλογο ανέφερα στο προηγούμενο άρθρο μου για το Τραμ (Πειραϊκό Ορόσημο, τεύχος 58, Ιανουάριος 2017): «Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι κατά του Τραμ. Αντίθετα, έχοντας κυκλοφορήσει σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις, σε συνδυασμό με τις (2 φορές) σπουδές μου στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, αντιλαμβάνομαι πλήρως την αξία και την χρησιμότητά του και βέβαια είμαι υπέρμαχος της έλευσης του Τραμ στον Πειραιά.
Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η, μετά από ενδελεχή μελέτη και επί τόπου έρευνα (περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κυκλοφοριακού φόρτου, οικονομοτεχνικής μελέτης κλπ), ΣΩΣΤΗ ΧΑΡΑΞΗ της διαδρομής του, ώστε να ενταχθεί στον χώρο που (υποτίθεται) ότι εξυπηρετεί και όχι το αντίθετο που αναφέρει και ο τίτλος του άρθρου μας……κλπ». Ολόκληρο το άρθρο στο site του συλλόγου μας friends-museum-piraeus.gr όπου υπάρχουν ανηρτημένα όλα τα τεύχη του περιοδικού μας, μαζί με σπουδαίο υλικό και πληροφορίες.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
1. ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Α) ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Απαιτείται η ΑΜΕΣΗ απελευθέρωση της πρόσβασης στην Γρ. Λαμπράκη των οχημάτων που έρχονται από την ανατολική είσοδο του Πειραιά (Νέο Φάληρο) από την οδό Μικράς Ασίας, μέσω της παράκαμψης που κατέλαβαν τα έργα του τραμ (που έχουν τελειώσει). Έτσι, θα ανακουφιστεί το κέντρο του Πειραιά από τα οχήματα που τώρα είναι υποχρεωμένα να διασχίσουν την 34ου Συντάγματος και την Ηρώων Πολυτεχνείου, επιβαρύνοντας παράλληλη και την πρόσβαση στο λιμάνι.
Β) ΣΥΜΒΟΛΗ ΛΕΩΦ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ Ι.Χ. ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΕΩΣ ΛΕΩΦ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’ Όπως διακρίνεται στις δύο πάνω εικόνες, εδώ πλέον είναι η αποθέωση της ταλαιπωρίας και του παραλογισμού.
Όλα τα οχήματα που έρχονται από την Πειραιώς, είναι αναγκασμένα να «στριμώχνονται» σε ατέλειωτες ουρές αναμονής, είτε στον σηματοδότη της Ελ. Βενιζέλου, είτε (κυρίως) στον σηματοδότη της Ελ. Βενιζέλου με την Ηρώων Πολυτεχνείου.
Προτείνεται η συνέχιση της κίνησης μόνο των Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων στην δεξιά λωρίδα της Γρ. Λαμπράκη, μέχρι την Λεωφόρο Γεωργίου Α’, που σήμερα είναι πάρκινκ αυτοκινήτων (!!). Τα λεωφορεία και τα μεγάλα οχήματα, να οδηγούνται μόνο μέσω της Ελ. Βενιζέλου, που επιτέλους πρέπει να προστατευτεί από τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα. Η αριστερή λωρίδα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία των καταστημάτων.
2. ΣΥΜΒΟΛΗ ΛΕΩΦ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ
Σίγουρα η πρότασή μου, θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Προτείνεται η συνέχιση της Λεωφόρου Ακτής Μιαούλη προς την Εθνικής Αντιστάσεως, μέσα από τον Τινάνειο κήπο (που επί τέλους πρέπει να μετονομαστεί). Ωστόσο, πέραν των πολλών προβλημάτων που θα λύσει, επικαλούμαι και την ιστορική μας μνήμη. Πριν από την κατεδάφιση του τοπόσημου του Πειραιά, το ιστορικό Ρολόϊ του Πειραιά (Παλιό Δημαρχείο) από τον δοτό Δήμαρχο της χούντας Αριστ. Σκυλίτση, η οδός Ακτή Μιαούλη, συνεχιζόταν σε απόλυτη ευθεία με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Με την κατεδάφιση του κτιρίου, επεκτάθηκε ο Τινάνειος κήπος και στην θέση του κτιρίου δημιουργήθηκε, έξω από κάθε λογική, ο τωρινός παράδρομος που οδηγεί στην Εθν. Αντιστάσεως ή (τότε) στην Λεωφ. Γεωργίου, με τα γνωστά προβλήματα.
Με την πρότασή μου: α) Απλοποιείται ο κόμβος με τον τριπλό σηματοδότη β) Γίνεται εύκολη η προώθηση των οχημάτων προς την Ομηρίδου Σκυλίτση (έξοδος του Πειραιά στο Νέο Φάληρο), γ) Δίνεται η δυνατότητα σε όσους κατεβαίνουν την Λεωφ. Γεωργίου να στρίψουν στην οδό Μιαούλη για να πάνε προς την Καλλίπολη,
Προσωπικά έχω δώσει οδηγίες σε τουλάχιστον τρείς απεγνωσμένους επισκέπτες του Πειραιά, πως μπορούν από εκεί να πάνε Καλλίπολη (Εθν. Αντιστάσεως-Καραολή Δημητρίου- Ηρώων Πολυτεχνείου-Βρυώνη κλπ) και γ) στην θέση του ανόητου σημερινού παράδρομου, θα μπορούσε να γίνει ένα μνημείο-αφιέρωμα για το Ρολόϊ. Πρότασή μου, να αναζητηθεί το Ρολόι (Δωρεά του τότε Δήμαρχου Μουντζόπουλου) που κοσμούσε το παλιό Δημαρχείο (ή αν δεν υπάρχει να γίνει ένα αντίγραφο αυτού) και να τοποθετηθεί σε μνημείο μετά από Δημόσιο Διαγωνισμό , με πινακίδα με την ιστορία του κτιρίου, φωτογραφίες και ίσως μικρό πρόπλασμα (μακέτα). Για το Παλιό Δημαρχείο του Πειραιά (Ρολόι), υπάρχει άρθρο στο Πειραϊκό Ορόσημο, τεύχος 63, Απρίλιος 2018).
3. ΛΕΩΦΟΡΟΣ Ι. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Α. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ Ι. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ
Η μονοδρόμηση της Λεωφόρου Ι. Χατζηκυριακού, ήταν το πιο άχρηστο και επιζήμιο μέτρο. Πραγματικά, μου είναι αδύνατο να βρώ έναν λόγο που να δικαιολογεί το σκεπτικό της υλοποίησής του. Στην καθημερινή μου διέλευση (σπίτι- γραφείο-σπίτι), ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Αντίθετα, με την μονοδρόμηση, οδηγούνται όλα τα αυτοκίνητα που θέλουν να βγούν από τον Πειραιά στην παραλιακή Ακτή Θεμιστοκλέους, με αποτέλεσμα το απίστευτο μποτιλιάρισμα της ώρες αιχμής από την Β’ Μεραρχίας μεχρι την Ζαννή (τουλάχιστον!!!!), ή την επιβάρυνση των στενών από εμάς τους Πειραιώτες, που αναζητούμε άλλες, πιο λογικές διεξόδους.
Β. ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΑΠΟ ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΟΔΟ Β’ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ
Με την επαναφορά της προηγούμενης κατάστασης στην λεωφόρο Ι. Χατζηκυριακού, δίνεται η δυνατότητα να συνεχιστεί η κίνηση των οχημάτων στην υπάρχουσα τώρα λεωφολορίδα, από την οδό Αφεντούλη έως την οδό Β’ Μεραρχίας, ώστε να μοιράζεται το κυκλοφοριακό φορτίο της Ακτής Θεμιστοκλέους και της Ακτής Μιαούλη.
4. ΣΥΜΒΟΛΗ ΑΚΤΗΣ ΜΙΑΟΥΛΗ ΜΕ ΟΔΟ ΙΑΣΩΝΟΣ (ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΟΔΑ)
Τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται τις ώρες αιχμής ή όταν υπάρχουν κρουαζιερόπλοια (με τα πούλμαν) από την κάθετη στροφή (90 μοιρών) λόγω του αντλιοστασίου και της παράνομης στάθμευσης, παρ’ ότι υπάρχει το υπόγειο πάρκινκ αυτοκινήτων μπροστά από τον Άγιο Νικόλαο. Προτείνεται η ομαλοποίηση της στροφής και η μονοδρόμηση της οδού Ιάσωνος μεταξύ Λεωφόρου Ι. Χατζηκυριακού και Ακτής Μιαούλη, για να αποκλειστεί η από δεξιά, έστω και με stop, είσοδος στον κόμβο οχημάτων που δεν έχουν σήμερα άλλο τρόπο πρόσβασης λόγο των μονοδρομήσεων με την Ακτή Μιαούλη..
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ωστόσο, καμία ρύθμιση δεν πρόκειται να λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Πειραιά, αν δεν υπάρξει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ, τουλάχιστον των βασικών αρτηριών της πόλης, από το παράνομο παρκάρισμα με τα διπλο-τριπλοπαρκαρίσματα και την ατιμώρητη ασυδοσία.
Όσον αφορά την τροφοδοσία των καταστημάτων (βλέπε κυρίως Γρ. Λαμπράκη, Ηρώων Πολυτεχνείου, Β΄Μεραρχίας), ας εφαρμοστεί η διάταξη που υπάρχει (και λειτουργεί στις λεωφόρους της Αθήνας) για τροφοδοσία των καταστημάτων μεταξύ 06.00 και 08.00 το πρωί.
Γεώργιος Γάρδας: Ο Πειραιώτης, αρχιτέκτονας - μηχανικός και πολιτικός μηχανικός
Ο Γεώργιος Γάρδας είναι Πειραιώτης, αρχιτέκτονας- μηχανικός και πολιτικός μηχανικός Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου και Αρχαιολογικών Χώρων-Μνημείων Πειραιά». Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων και δημοσιεύσεων που αφορούν σε αρχιτεκτονικά θέματα, όπως επίσης και σε θέματα γύρω από τα παλιά κτίρια και τους χώρους του Πειραιά. Διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου. Τηλ: 2104132239, e-mail: gardasgiwrgos@gmail.com.
πηγη : koinoniki.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου