Η Ρωσία πουλάει δολάρια και αγοράζει ευρώ - γουάν..

Η ρωσική κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να περιορίσει την εξάρτηση από το δολάριο και στρέφεται όλο και περισσότερο στο ευρώ και στο κινεζικό γουάν.
«Γεωπολιτικές απειλές είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη μεταβολή της δομής των αποθεματικών», δήλωσε χθες ο Βλαντιμίρ Κολίτσεφ, υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μειώνει το μερίδιο περιουσιακών στοιχείων σε δολάριο που διαθέτει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο, με συνολική περιουσία ύψους 125 δισ. δολαρίων. Το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει τη διεξαγωγή περισσότερων από τις τακτικές αγορές ξένων νομισμάτων για λογαριασμό του κρατικού επενδυτικού ταμείου σε ευρώ, στη θέση αγορών σε δολάριο, πρόσθεσε ο κ. Κολίτσεφ.
«Μπορώ να πω μετά βεβαιότητος ότι το μερίδιο του δολαρίου θα περιοριστεί και θα εξεταστούν άλλα αποθεματικά νομίσματα, περιλαμβανομένων του γουάν και άλλων», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Οι συναλλαγές αυτές γίνονται από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών. Σήμερα τα αποθεματικά του ταμείου είναι κατά 36% σε δολάριο, κατά 31% σε ευρώ και κατά 6% σε λίρα στερλίνα, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών. «Η κεντρική τράπεζα αυξάνει το μερίδιο του ευρώ στο πλαίσιο πολιτικού στόχου», εξηγεί στο Bloomberg η Σοφία Ντόνετς, οικονομολόγος της Renaissance Capital στη Μόσχα. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ανήλθαν στις αρχές Νοεμβρίου στα 542,9 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά περίπου 75 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους. 
πηγη : kathimerini.gr

Έντυπη
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου