Ανάφη: άγρια τοπία και αυθεντική φιλοξενία στην άκρη των Κυκλάδων..

Οι κάτοικοι της Ανάφης φημίζονται για τις κτιριακές τους δεξιότητες και την αρχιτεκτονική του νησιού. Αυτός είναι ο λόγος που ο βασιλιάς Όθωνα εντυπωσιάστηκε από τη φήμη του λαού της Ανάφης ως οικοδόμος και τον έφερε στην πόλη της Αθήνας για να χτίσει το παλάτι του. Οι Ανάφητοι εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες της Ακρόπολης και έχτισαν πολλά μικρά σπίτια στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού τους. αυτή η περιοχή θεωρείται μία από τις ομορφότερες περιοχές της Αθήνας γνωστή ως Αναφιώτικα.

Τα καλύτερα της Ανάφης

Η πρωτεύουσα της Ανάφης

Ο Οικισμός της Χώρας είναι η πρωτεύουσα της Ανάφη που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Το μοναδικό χωριό της Ανάφης είναι ένα αληθινό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων με τα όμορφα ασβεστωμένα σπίτια, τις ανθισμένες αυλές και τα λαβυρινθώδη σοκάκια. Η Χώρα θεωρείται ένα από τα ομορφότερα χωριά των Κυκλάδων. Περιπλανηθείτε στα δρομάκια του παραδοσιακού οικισμού και απολαύστε την καθαρή ατμόσφαιρα κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου.

Η παραλία του Ρούκουνα

Η παραλία του Ρουκούνου είναι μια αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι η μακρύτερη παραλία της Ανάφης και ίσως μια από τις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου. Καθώς η παραλία είναι απομονωμένη, είναι ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και απομόνωση. Θα βρείτε επίσης μια ταβέρνα εδώ. Η παραλία είναι προσβάσιμη με λεωφορείο από τη Χώρα.

Η Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας

Η παλαιά Μονή Παναγίας της Καλαμιώτισσας είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Ανάφης. Το μοναστήρι είναι ένας μονόχωρος θολωτός ναός με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Αν και το μονοπάτι πεζοπορίας που οδηγεί στο μοναστήρι είναι δύσκολο, η θέα από το μοναστήρι είναι από τα καλύτερα του Αιγαίου. Λάβετε υπόψη ότι η είσοδος στο μοναστήρι είναι δυνατή μόνο με προηγούμενη διευθέτηση

Ο Βράχος του Καλάμου

Ο Βράχος του Καλάμου είναι ένας επιβλητικός ψηλός μονολιθικός βράχος και ένα μοναδικό φυσικό μνημείο που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Ο Κάλαμος είναι ο δεύτερος υψηλότερος βράχος στη Μεσόγειο μετά τον Βράχο του Γιβραλτάρ. Η ψηλότερη κορυφή του βράχου φιλοξενεί το εγκαταλελειμμένο παλιό μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας. Ολόκληρη η περιοχή του Κάλαμου έχει συμπεριληφθεί ως σημαντική περιοχή για τα είδη πτηνών στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Ο αρχαιολογικός χώρος της Καταλιμάτσας βρίσκεται στη νοτιοανατολική άκρη του νησιού. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τα υπολείμματα ενός αρχαίου οικισμού που στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας. Θεωρείται ότι το αρχαίο λιμάνι βρίσκεται σε αυτή τη θέση και συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη πτυχή της οικονομικής ζωής της Ανάφης.
Ο ναός του Απόλλωνα Αιγλίτη βρίσκεται στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής. Κάποιος θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα απομεινάρια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα. Σύμφωνα με το μύθο, ο ναός χτίστηκε από τους Αργοναύτες για να τιμήσει τον Απόλλωνα για τη βοήθειά του.

Εκκλησίες και Μοναστήρια

Το Παρεκκλήσι της Παναγίας της Στοάς είναι ένα ασβεστωμένο παρεκκλήσι που βρίσκεται στο μονοπάτι που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο του Καστελίου.
Η Μονή Ζωοδόχου Πηγής , γνωστή και ως Κάτω Παναγιά, είναι το κύριο μοναστήρι της Ανάφης. Η μονή κατασκευάστηκε στα θεμέλια του ναού του Απόλλωνα. Μέσα στο μοναστήρι, μπορεί κανείς να θαυμάσει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 19 ου αιώνα με την παλιά εικόνα της Παναγίας της Καλαμιώτισσας. Το μοναστήρι γιορτάζει προς τιμήν του αγίου στις 7 Σεπτεμβρίου. Πολυάριθμα εκκλησιαστικά γεγονότα πραγματοποιούνται και στα δύο μοναστήρια της Άνω και της Κάτω Παναγίας.
Το μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας , γνωστό και ως Άνω Παναγιά, είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Ανάφης. Το μοναστήρι είναι ένα μονόχωρο θολωτό ναό με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Αν και το μονοπάτι πεζοπορίας που οδηγεί στο μοναστήρι είναι δύσκολο, η θέα από το μοναστήρι είναι ένα από τα καλύτερα του Αιγαίου. Το μοναστήρι γιορτάζει προς τιμήν του αγίου στις 7 Σεπτεμβρίου.
Η Αρχαιολογική Συλλογή της Ανάφης βρίσκεται στη Χώρα. Το μουσείο παρουσιάζει ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν επιγραφές, αγάλματα και αρχιτεκτονικά στοιχεία που συλλέγονται από την περιοχή του Καστελίου.
Οι Κατικάδες της Ανάφης είναι διάσπαρτες στην ύπαιθρο της Ανάφης. Πρόκειται για απομονωμένες πέτρινες συστάδες αγροικιών με κοινά μορφολογικά στοιχεία. Οι Κατικάδες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αγροτική οικονομία του νησιού και έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενα κτίρια.

Εκδρομές

Περιήγηση με σκάφος : Η περιπλάνηση της χερσονήσου του Καλάμου είναι μια φανταστική εμπειρία με μαγευτικά φυσικά τοπία που ανεβαίνουν επιβλητικά πάνω από το σκάφος σε υψόμετρο τετρακόσια μέτρων. Η τοποθεσία είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση για τους λάτρεις της αναρρίχησης. Εκδρομικά σκάφη λειτουργούν από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου.
Boat Trip στην Σαντορίνη: Το νησί της Σαντορίνης σίγουρα θα σας αφήσει άφωνους από την αναζωογονητική ομορφιά της από τα επιβλητικά τοπία του νησιού. Τα μυστήρια της Σαντορίνης αναδύονται μέσα από τα χρωματικά χρώματα του εκπληκτικού ηλιοβασιλέματος της καλντέρας. Τα μυστήρια του ηφαίστειου, οι μεθυστικές παραλίες και τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα συνθέτουν τη σπάνια ομορφιά αυτού του νησιού. Η αιώνια ομορφιά της Σαντορίνης είναι φτιαγμένη μέσα από τους κοκκινωπούς βράχους και τα πολύχρωμα σπίτια που κρέμονται πάνω στο βαθύ μπλε της θάλασσας. Πουθενά αλλού στη γη δεν υπάρχει ένα τόσο εντυπωσιακό σκηνικό που φιλοξενεί την ανθρώπινη ζωή. Παρόλο που τα έργα του παντοδύναμου ηφαιστείου δημιουργούν δέος, σαν να εκτίθεται το νησί στα πιο επιβλητικά τοπία του κόσμου, σαν χιλιάδες ταξιδιώτες να προσελκύουν ένα κομμάτι της ψυχής του, η Σαντορίνη είναι το ίδιο θαύμα.

Παραλίες

Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι ένας αμμώδης όρμος με σμαραγδένια νερά και απόκρημνους βράχους που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και είναι προσβάσιμη με βάρκα σε κοντινή απόσταση από το αρχαίο ιερό του Απόλλωνα.
Ο Άγιος Νικόλαος είναι μια αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία με λίγες ανέσεις στις γύρω περιοχές.
Ο Άγιος Γεώργιος είναι μια γραφική παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Η παραλία αποτελεί ιδανικό σημείο για απομόνωση ανάμεσα σε παρθένα φυσική ομορφιά. Είναι προσβάσιμο είτε με χωματόδρομο είτε με βάρκα.
Ο Άγιος Ιωάννης είναι μια αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά και όμορφους βραχώδεις σχηματισμούς. Πρόκειται για απομονωμένη παραλία ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία. Φημολογείται ότι οι φώκιες μοναχού κατοικούν στην παραλία. Ο ευκολότερος τρόπος να φτάσετε στην παραλία είναι με βάρκα.
Η Κατάλυματσα είναι μια απομονωμένη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και κόκκινα βράχια που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι γνωστή για τα ερείπια του αρχαίου ρωμαϊκού λιμανιού που βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας. Είναι προσβάσιμο με τα πόδια από την παραλία του Ρούκουνα.
Το Κλεισίδι είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι μια από τις ομορφότερες της Ανάφης με διάφορες ανέσεις κοντά. Είναι προσβάσιμο από έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο από το λιμάνι.
Ο Λιποσκόπος είναι μια αμμώδης παραλία με σμαραγδένια νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι απομονωμένη παραλία ιδανική για όσους αναζητούν χαλάρωση και απομόνωση.
Ο Μέγας Ποταμός είναι μια βοτσαλωτή παραλία με τυρκουάζ νερά που βρίσκεται στο στόμιο του φαραγγιού Ποταμός στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Ο ευκολότερος τρόπος να φτάσετε στην παραλία είναι με βάρκα.
Ο Ρουκούντας είναι η μακρύτερη χρυσή αμμουδιά με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια απομονωμένη παραλία ιδανική για λάτρεις της φύσης και διαθέτει μια όμορφη ταβέρνα. Η παραλία είναι προσβάσιμη με λεωφορείο από τη Χώρα.
Το Prassies είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με βότσαλα που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Η παραλία βρίσκεται μπροστά στη χερσόνησο του Καλαμού και προσφέρει πανοραμική θέα. Είναι προσβάσιμο με πεζοπορία ή με βάρκα.
Η Βάγια είναι ένας απομονωμένος βοτσαλωτός κόλπος με κρυστάλλινα νερά που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι ένα ιδανικό μέρος για όσους αναζητούν μοναξιά. Η παραλία είναι προσβάσιμη με χωματόδρομο ή με βάρκα.

Γενικές Πληροφορίες για την Ανάφη

Η Ανάφη είναι ένα από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων. Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε το νησί είναι από τα πολυάριθμα μονοπάτια πεζοπορίας του. Επιπλέον, υπάρχει υπηρεσία λεωφορείου από το λιμάνι στη Χώρα και από τη Χώρα προς τη Μονή. Ωστόσο, εάν αποφασίσετε να φέρετε ένα αυτοκίνητο, να έχετε υπόψη σας ότι υπάρχει μόνο ένας σταθμός καυσίμων. Όσον αφορά τις τράπεζες, η Ανάφη διαθέτει μόνο ένα ΑΤΜ, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε φέρει μετρητά μαζί σας.
Αναρρίχηση στο καλύτερο της: Ο βράχος του Καλάμου
Είστε ενθουσιώδης αναρρίχηση; Στη συνέχεια, η Ανάφη είναι το νησί για εσάς! Η αναρριχητική διαδρομή της Ανάφης ονομάζεται Αργοναυτική αποστολή και χρειάζονται πέντε έως επτά ώρες για την ανάβαση στην κορυφή του Βράχου του Καλάμου. Η κάθοδος γίνεται από ένα σημάδι αναρτημένο μονοπάτι που περνάει από το μοναστήρι. Ο καλύτερος χρόνος για αναρρίχηση είναι την άνοιξη από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο και το φθινόπωρο από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο.

Πεζοπορία στα καλύτερά της: Ο Ιερός δρόμος

Η Ανάφη είναι συνώνυμη με την πεζοπορία! Μια από τις ομορφότερες διαδρομές είναι η διαδρομή του Ιερού Δρόμου. Ξεκινάει από το σημάδι προς το Καστέλι στον κεντρικό δρόμο της Μονής Χώρα. Το μονοπάτι διασχίζει τον καλά διατηρημένο αρχαιολογικό χώρο και η διαδρομή είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα. Βόρεια, η διαδρομή φτάνει στο παρεκκλήσι της Αγίας Μαμάς. Το μονοπάτι συνεχίζει στην Ιερά Οδό, τον Ιερό δρόμο, την αρχαία διαδρομή που συνδέει την πόλη με το διάσημο ναό του Απόλλωνα. Το μονοπάτι οδηγεί στη συνέχεια στον Όρμο Χαλέπα. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε υπέροχη θέα!
Η ώρα του ηλιοβασιλέματος: Το μπαλκόνι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας
Μπορείτε να φανταστείτε να βλέπετε την πιο όμορφη ανατολή της Ανατολικής Μεσογείου, έναν ήλιο που αναδύεται κάτω από τα πόδια σας ζωγραφίζοντας τη θάλασσα με τα πιο όμορφα χρώματα; Φανταστείτε ακριβώς αυτό και ίσως να αισθανθείτε τη μοναδικότητα αυτού του νησιού! Θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε αυτό το θέαμα από τη Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας!
Σμαραγδένιο, Τυρκουάζ και Μπλε: Οι Παραλίες της Ανάφης
Η πλειοψηφία των παραλιών της Ανάφης είναι εύκολα προσβάσιμες από πολλά μονοπάτια πεζοπορίας. Οι πιο όμορφες παραλίες του νησιού είναι οι Φλαμόρου, ο Μέγας Ποταμός, ο Ρούκουνας και οι Πρασιές!
Μυστηριώδη Νήσια της Ανάφης
Συνιστάται ιδιαίτερα να εξερευνήσετε την Ανάφη με βάρκα! Περπατήστε σε ένα εκδρομικό σκάφος για να ανακαλύψετε τις πανέμορφες παραλίες των εγκαταλελειμμένων νησιών της Αναφοπούλας, του Άνδρου, του Μεγάλου Φτενώ και της Πούντας Δραπάνου! Εκδρομικά σκάφη λειτουργούν από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου.
πηγη : diakopomania.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου