Νίκησε το Brexit, αλλά ποιος έχασε..?

«Πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές θα αποδειχθούν ιστορικές δίνοντας σε αυτήν τη νέα κυβέρνηση την ευκαιρία να σεβαστεί τη δημοκρατική βούληση των Βρετανών πολιτών, να αλλάξει τη χώρα προς το καλύτερο και να απελευθερώσει τη δυναμική της για όλους τους ανθρώπους αυτής της χώρας...». Από τη δήλωση του Μπόρις Τζόνσον, αμέσως μετά τα πρώτα exit polls που προανήγγελλαν θρίαμβο Μπόρις και Τόρις· να κάνουμε ένα πικρό λογοπαίγνιο.
Πικρό, αλλά και αμήχανο. Διότι, ναι μεν θρίαμβος (από εποχής Θάτσερ είχαν να δουν οι Τόρις τέτοιες δόξες!), αλλά νίκη; Νίκησαν οι Τόρις τους Εργατικούς; Σίγουρα νίκησε το Brexit. Αλλά ο χαμένος ποιος είναι; Φοβάμαι πως εδώ δεν μπορεί να δοθεί σαφής απάντηση. Αρα, εκ των πραγμάτων και των απρόβλεπτων μελλοντικών επιδράσεων της ετυμηγορίας των Βρετανών (Αγγλων, Σκοτσέζων, Ιρλανδών, Ουαλών και δεν ξέρω ποιων άλλων υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου), επί του παρόντος ισχύει μόνο το πρώτο μέρος από τη δήλωση Τζόνσον: Αυτές οι εκλογές θα αποδειχθούν ιστορικές. Γιατί και πώς, θα το δούμε εν καιρώ.
Αντιγράφω από το χθεσινό μου ημερολόγιο: «Κυριακή, 15.12.19, 8:22 πμ. … άντε τώρα γράφε για Μπόρις Τζόνσον και Brexit· πρώτο νομίζω θέμα στην ευρωπαϊκή επικαιρότητα, που δεν μπορείς να αγνοήσεις! Αλλιώς, όλο και κάτι θα… αντέγραφα, από τα έτοιμα!
Εχω βέβαια κρατήσει σημειώσεις από χθες, αλλά δεν έχω τη “λαβή”· από πού να το πιάσω το θέμα, που εκτιμώ ως τεράστιο σ’ αυτό που θεωρώ ευρωπαϊκή περιπέτεια, και που παλιά το λέγαμε (ή το θέλαμε, εμείς οι ευρωπαϊστές…) δρόμο προς ευρωπαϊκή ολοκλήρωση! Η ανάμνηση μιας αυτοκρατορίας έπληξε το μέλλον μιας (ίσως) ομοσπονδίας; Ως προς τις διμερείς, πλέον, αυριανές σχέσεις Ε.Ε. και Η.Β. μάλλον θα μιλάμε για επιστροφή στην ΕΟΚ!». Και βλέπουμε…

πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου