Χειραψία ζωής με τον Mr Cocomat ..- του Πετρου Κασιματη

Κανονίσαμε  τη συνέντευξη με έναν από τους συνεργάτες του. Αρχικά πίστεψα πως θα είχα απέναντί μου έναν νορμάλ άνθρωπο, προβλέψιμο και συνετό με τη λογική.  Κι αυτός μου μίλαγε παίζοντας δαιμονισμένα τραμπολίνο , εκτινασσόμενος στον αέρα.  «Αυτός την έχει ψωνίσει άγρια» σκέφτηκα ,μα αμέσως ο άλλος μου εαυτός – ο σκεπτόμενος-  με συγκράτησε. «Ρε, αυτός είναι ένα ελεύθερο πουλί που πετάει» σκέφτηκα .
Βρήκα τη σκυτάλη του πάθους και του ταξιδιού σε μια ερημιά που την είχε πετάξει και την πήρα μαζί μου χωρίς περιττές σκέψεις.
Ο τύπος που είχα απέναντί μου σε ένα τραπέζι στον 10ο  όροφο απέναντι από το βράχο της Ακρόπολης   ήταν ισοϋψής με τον Παρθενώνα .
Η συνάντηση μαζί του ήταν μια χειραψία πάνω απ την άβυσσο!
 του Πέτρου Κασιμάτη
Ο Πολ Ευμορφίδης,ο ιδρυτής και «ψυχή» της εταιρίας στρωμάτων Cocomat με καταστήματα σε 23 χώρες,  με πολυτελή ξενοδοχεία που φυτρώνει το ένα πάνω από το άλλο, με περισσότερα από 120 καταστήματα στην Ελλάδα,  είχε επιστρέψει απ το ταξίδι του στην Ολλανδία κι ήθελε η συνέντευξη να γινόταν μέσω Skype.
Σιγά μην συναινούσα!! Τον ήθελα μπροστά μου.
Για να αφουγκραστώ τις ιδέες του. Για να τον ακούσω να μιλά για τα ταξίδια επιχειρηματικής τρέλας, για να τον κοιτάξω στα μάτια κι όχι στην οθόνη ενός i-pad . Άφησα το διαβολομηχάνημα κι είπα να τον αντικρύσω κάτω απ τους δικούς μου όρους.
Μια πρόχειρη συνεννόηση μέσω του κινητού του συνεργάτη του-γιατί ο ίδιος δεν διαθέτει κινητό και ιδού πως με κέρδισε :
«Γεια σου Πέτρο άρχοντα!», ήταν το καλωσόρισμα από την άλλη πλευρά. «Και άσε τον πληθυντικό!»
Η άνεση του είχε ενδιαφέρον. Όμως είχα μάθει πως συχνά-πυκνά κατεβαίνει την Κηφισίας ανάποδα (!!) με ορθοπεταλιές για να προσπεράσει τα ..εμπόδια! Αυτή η ..αυθάδεια – σε μια πόλη που δεν έχει κανόνες –  τον είχε αποθεώσει στα μάτια μου…
Θα χρησιμοποιήσω έναν λεκτικό βαρβαρισμό , μα την αλήθεια Γιώργο Μπαμπινιώτη , αυτός ο παράξενος τύπος που με έκανε να γελάω νυχθημερόν έχει  τόσο αυθεντικά χαρμόσυνη διάθεση που με όσα έχει κάνει,  ουσιαστικά, θα το πω:
«Δεν υπάρχει»!!
Γίναμε εγκάρδιοι φίλοι γιατί διέκρινα τη λάμψη της επιχειρηματικής  του τρέλας αλλά και στην άκρη του ματιού την ευρηματικότητα του Οδυσσέα ,το δαιμόνιο πείσμα του Ιάσονα για τη νέα  Αργοναυτική εκστρατεία που σχεδιάζει…
Ο κ.Cocomat με έκανε να γελώ συνεχώς σκεπτόμενος τις Επικούρειες ατάκες του και βλέποντάς τον να μου απαντά κάνοντας τραμπολίνο μπροστά σε δυο Ισραηλινούς επενδυτές που «τα είδαν όλα» με τον Ευμορφίδη και χάρηκαν με την καρδιά τους για την απίθανη τρέλα που κουβαλά στα σωθικά του αυτός ο δαιμόνιος Σπαρτιάτης.
«Έφυγα από την Ελλάδα για να γνωρίσω κοπέλες «είχε πει κάποτε σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις  του και τώρα που το επιβεβαίωνε χοροπηδώντας ασταμάτητα στο τραμπολίνο μιλώντας ταυτόχρονα στους Ισραηλινούς δισεκατομμυριούχους επενδυτές και χωρίς να αποσυντονίζεται ο χειμαρρώδης λόγος του ,εκτυλισσόταν μπροστά μου  μια σκηνή από  γύρισμα του  Φελίνι.
Βλέπετε, εκείνη την ώρα του τραμπολίνο  έδινε και συνέντευξη ενώ ήδη στο i-pad του συνεργάτη του κάποιος ζητούσε να μιλήσει μαζί του μέσω Skype.
 • Για ποια απόφαση σου έχεις μετανιώσει;
 • Δεν τα βάζω με τον εαυτό μου συχνά. Τον αγαπάω ακόμη.
 • Πότε συνέλαβες το όραμα που σε οδηγεί μέχρι σήμερα;
 • Αυτό με συνέλαβε. Αλλά του ετοιμάζω απόδραση πιο εντυπωσιακή από εκείνη στο Αλκατράζ.
 • Στο γραφείο σου πας καθημερινά;
 • Δεν έχω γραφείο. Δουλειά και διακοπές δεν είχαν ποτέ σαφή όρια. Εγώ δεν εργάζομαι ακριβώς. Περιεργάζομαι…
 • Μοντέλο ανάπτυξης Ελληνικής επιχειρηματικότητας;
 • Ήλιος , θάλασσα, βουνό. Ένα ανάλαφρο πέρασμα.
 • Αυξήσεις στους υπαλλήλους σου…
 • Ένα 5% για όσους έρχονται στη δουλειά με ποδήλατο και 3% για όσους κόβουν το κάπνισμα.
Γεννημένος στην Σπάρτη, στη Χαρακιά, έφυγε στα 15 μακριά από το πατρικό του. Σπούδασε στη γυμναστική ακαδημία και στην ανωτάτη εμπορική. Μετά δούλεψε στη Σιβιτανίδειο ως καθηγητής αφήνοντας τους φοιτητές να αντιγράφουν- και μετά στο Μοναστηράκι ως πωλητής σε κατάστημα με τουριστικά. Και το 1989 ξεκίνησε την Cocomat.
«Όλα ήταν μία σύμπτωση. Είχα τότε μία γκόμενα. Την έφερα στην Ελλάδα και την πήγα στη μάνα μου. Ωστόσο εκείνη δεν ήθελε να τη βάλει στο σπίτι. Εγώ ελεύθερος ήμουν τότε και κάθε τόσο εμφάνιζα και έναν νέο έρωτα.  Η μάνα μου  φοβόταν τι θα πει ο κόσμος. Μη μπορώντας να κάνω αλλιώς, πήγαμε στην παραλία της Χαρακιάς και το πρώτο πράγμα που είδα ήταν ένα στρώμα από φύκια, που είχε σχηματίσει το κύμα στην ακτή. Αφού κοιμηθήκαμε το βράδυ εκεί, ξύπνησα την επόμενη ημέρα και διαπίστωσα ότι είχα κάνει τον καλύτερο ύπνο της ζωής μου. Σκέφτηκα αμέσως να φτιάξω ένα ίδιο και να κοιμάμαι στην ταράτσα του πατρικού μου. Θυμάμαι τότε τη μάνα μου να λέει: «Σιγά το στρώμα που έφτιαξες! Ο παππούς σου έφτιαχνε το ίδιο 40 χρόνια πριν από εσένα». Εγώ όμως δεν επηρεάστηκα. Έφτιαξα το πρώτο και αργότερα ένα δεύτερο. Όλα αυτά από έρωτα στη φύση και στο να ακούω αυτό που προστάζει η καρδιά μου».
Η εταιρία του πήρε την ανιούσα. Οι ξένοι κυρίως αντιλαμβάνονται τη σημαίνει λιτή πολυτέλεια. Με σύνεργα της φύσης (ίνες από κοκοφοίνικα, φύκια, ξεχωριστές πρώτες ύλες και καινοτόμες εφαρμογές με φερμουάρ για να βλέπεις τι έχουν μέσα τα στρώματα) ο Πωλ Ευμορφίδης μαζί με τον μικρότερο αδελφό του τον Μάικ κέρδισαν όλα τα στοιχήματα…
«Κυκλοφορώ με το ποδήλατο. Δεν έχω γραβάτα. Ούτε μία. Μόνο δύο ρούχα, τα οποία φοράω ολόκληρο το χειμώνα. Τα πλένω και τα ξαναφοράω. Η γραβάτα δεν μου λέει τίποτα. Είμαι αυτός που βλέπεις. Το μόνο που με ενδιαφέρει, να λέω ό,τι θέλω να πω με τα μάτια. Τα ρούχα άλλωστε δεν μπορούν να μιλήσουν», λέει ο Πωλ.

Παντρεμένος και πατέρας 4 παιδιών ο Ευμορφίδης δεν φοράει βέρα. «Η βέρα είναι χρήσιμη μόνο για όσους θέλουν να δείξουν ότι είναι παντρεμένοι. Κι εγώ δεν χρειάζεται να δείξω κάτι».
Μποέμ και πολιταξιδεμένος, μιλάει 7 ξένες γλώσσες, τις οποίες έμαθε στα ταξίδια του στο εξωτερικό. Αυτοδημιούργητος και αυτοδίδακτος. Στα χνάρια του και ο μεγαλύτερος γιος του -23 χρονών – που παίζει ποδόσφαιρο στον Αγιαξ!!
Η κουβέντα μαζί του ακροβατεί. Ένα  αερικό. Ένας καλός πωλητής θαυμάτων σαν το βιβλίο που έγραψε ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές. Προσπαθώ να διατηρήσω τις ισορροπίες αλλά τα γέλια και οι αγαθές προθέσεις δεν με αφήνουν. Το γέλιο γίνεται λυτρωτικό με  αυτόν τον ευφυή τύπο που επιχειρεί για τα βέλτιστα.
«Θα κάνω το ξύλινο ποδήλατο σαν τον Ελβετικό σουγιά. Θα το βλέπουν οι ξένοι το ποδήλατο και θα τους έρχεται στο νου η Ελλάδα…».
Ως ποδηλάτης μιλάει για το ποδήλατο. Και αντικρούει το επιχείρημα όλων εκείνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μας λείπουν οι ποδηλατόδρομοι από την Αθήνα. «Στην πραγματικότητα –λέει- λείπουν οι ποδηλάτες».
Με πέντε ξενοδοχεία στην Αθήνα (δυο στο Κολωνάκι, δυο στη σκιά της Ακρόπολης, ένα στην Κηφισιά) κι άλλα δυο στη Σέριφο και τα Χανιά, μου εξηγεί πως μπήκε στον θαυμαστό κόσμο της ταξιδιωτικής αναζήτησης με πολυτελή ξενοδοχεία που βυθίζεσαι στα δροσερά σεντόνια και στα οικολογικά  στρώματα της εταιρίας του.
«Μια καθυστέρηση στο κατάστημα μας στο Άμστερνταμ στενοχώρησε έναν Ολλανδό πελάτη μας. Του διέθεσα τα εισιτήρια δωρεάν να ελθει στην Ελλάδα για να δοκιμάσει τα στρώματα  και διαμορφώνοντας το πρώτο loft γεννήθηκε η ιδέα για τα ξενοδοχεία. Σήμερα για να γνωρίσει κανείς τα στρώματα μας μπορεί να κοιμηθεί δωρεάν σε 3 σημεία : Στη Μάνη σε 7 ξύλινα σπιτάκια ,στην Ξάνθη σε οίκημα δίπλα στο εργοστάσιο μας και στα Χανιά που τώρα γίνεται ξενοδοχείο. Μέχρι την Τετάρτη τους  φίλους  μας τους υποδεχόμαστε στο νέο μας ξενοδοχείο απέναντι από την Ακρόπολη. Είναι τσάμπα. Αν θες μπορείς να «πληρώσεις» με ένα ποίημα, με φωτογραφίες η να καταθέσεις ένα συμβολικό ποσόν σε ένα ίδρυμα στο Γαλαξίδι.
Όχι , δεν τον έπιασαν στον ύπνο αυτοί που θα κοιμηθούν για ένα βράδυ σε ένα στρώμα Cocomat .Είναι μια νέα επιχειρηματική πρακτική με βάση  τη χαρά, την ανταπόδοση και τις Ινδουιστικές –Ασιανικές δοξασίες για όσους δηλώνουν λάτρεις της Ασιατικής ευδαιμονίας.
Στα επόμενα βήματα του ο Mr Cocomat θα παρουσιάσει:
Ξύλινες οδοντόβουρτσες με ινες από το φυτό Αθάνατος.
-Μέσα σε καλαμένια συσκευασία θα βρίσκονται τα οικολογικά σαμπουάν των πελατών
– Τα στυλό από καλάμι που έχουν ήδη φτιάξει θα προωθηθούν με λογότυπα πολλών εταιριών.
Ρωτώ τον Πωλ για τον τουρισμό του μέλλοντος στην Ελλάδα…
«Πάντα θα είναι αυξητικές οι τάσεις. Οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι δεν είναι παντοτινοί , ενώ  θέλουν να είναι παντού».
 • Σε φαντάζεται  κάποιος να μιλάς στο κινητό , να δίνεις οδηγίες, να παρακολουθείς τις μετοχές στο γραφείο ,να μετέχεις σε κλειστές συσκέψεις…
 • Σου είπα δεν έχω κινητό,(ότι θέλω το λέω στον διπλανό μου)  δεν έχω γραφείο .Κι εσύ που έχεις παράτα το…
 • Πρόταση για ένα καλό βιβλίο για το επιχειρείν.
 • Αυτό του Χεμιγουέι με τον ψαρά.
Εκεί ήταν που μου έκανε την πρόταση.
«Επειδή Κασιμάτη είσαι σκεπτόμενος δημοσιογράφος, πως θα σου φαινόταν η ιδέα να είσαι ο πρώτος που με ένα από τα ξύλινα ποδήλατα του γυμναστηρίου θα φωτίζεις την είσοδο του ξενοδοχείου Cocomat Athens BC….»
 • Δηλαδή;
 • Θα κάνεις πεντάλ, θα αποθηκεύεται η ενέργεια και έτσι θα τροφοδοτείται ο φωτισμός της εισόδου .Εμβληματική κίνηση . Θα την ονομάσουμε  το «Κασιμάτειο βήμα».
 • Με εσένα που «έμπλεξα» δύσκολα θα πω το όχι…
 • Τελειώνοντας Πωλ, η εταιρία σου η Cocomat, για σένα είναι ένας «φάρος» του επιχειρείν;
 • Όταν φθάσει κι αυτή στα εξήντα θα πρέπει να πάρει σύνταξη και να ξημεροβραδιάζεται στα καφενεία!!
πηγη : goldentraveler.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου