Οι μεγάλες προσδοκίες του 2020.. -"Ολες οι ημερομηνίες "κλειδιά" του πρώτου εξαμήνου..

Το 2020 συνδέεται με μεγάλες προσδοκίες για την Ελληνική οικονομία. Αλλά και πολλές προκλήσεις. Με την έναρξη της νέας χρονιάς, ξεκινά μία περίοδος περίπου έξι μηνών, κατά την οποία θα κριθούν πολλά τόσο σε σχέση με την πληρωμή των επόμενων δόσεων όσο όμως και γενικότερα για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με αποκορύφωμα την ομαλή επιστροφή της χώρας στην «κανονικότητα» του δανεισμού από τις αγορές.
Σε αυτό το εξάμηνο, αναμένεται να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και οι αποφάσεις για την χρήση των κερδών από τα ομόλογα (SMPs και ANFAs) για προσυμφωνημένες επενδύσεις.Παράλληλα, μέσα σε αυτό το διάστημα,  θα διενεργηθούν δύο μεταμνημονιακές επισκέψεις των θεσμών που θα πρέπει να πιστοποιήσουν τη μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης και οι οποίες θα λειτουργήσουν ως «διαβατήριο» για μια σειρά από αποφάσεις του Eurogroup.
Στην ίδια βάση, μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 θα κριθούν και οι αποφάσεις για μια σειρά από πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, όπως η πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,5 δισ. ευρώ περίπου.

Η «κάθοδος των δανειστών»

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών αναμένονται στην Αθήνα περί τα τέλη του Ιανουαρίου (πιθανότατα αμέσως μετά το Eurogroup της 20ής Ιανουαρίου) και στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν με κυβερνητικά στελέχη θα βρεθεί η λίστα με τα προαπαιτούμενα. Από το βαθμό και την έκταση όσων έχουν υλοποιηθεί θα αποκτήσουν μια πρώτη, ασφαλή εικόνα, για το που και πώς βαδίζει η χώρα μετά την αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης, τον περασμένο Ιούλιο σε σχέση με τις υποχρεώσεις της ως κράτος σε καθεστώς «Ενισχυμένης Εποπτείας».
Η 5η αξιολόγηση αποτελεί ένα κρίσιμο και ταυτόχρονα δύσκολο στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς είναι επιβαρημένη με τις καθυστερήσεις που κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο διάδοχο σχήμα.

Οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες

  • Στις 27 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.
  • Στις αρχές Μαρτίου Κομισιόν και ΕΚΤ θα έχουν ολοκληρώσει την τεχνική εργασία που τους ανέθεσε το Eurogroup αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα SMPs και ANFAs.
  • Στις 6 Μαρτίου αναμένονται οι  προκαταρκτικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019.
  • πηγη :  economico.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου