Σκέψεις για διαιτησία ανεξάρτητη από την ΕΠΟ..

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να αλλάξει το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, λίγα 24ωρα μετά τις διαπραγματεύσεις με την UEFA και τη FIFA. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, άνοιξε τα χαρτιά του και άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο για αλλαγές στα θέματα διαιτησίας ενώ αποκάλυψε πως είναι στα σκαριά το συνυποσχετικό που θα υπογράψει ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της UEFA.
Με τον υφυπουργό αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη να παραμένει εκτός πλάνου, ο υπουργός Επικρατείας μίλησε (ΕΡΤ) για την πρόθεση της κυβέρνησης για ανεξαρτητοποίηση της διαιτησίας από την ΕΠΟ. «Πρέπει να υπάρξει ένας ανεξάρτητος φορέας για τους διαιτητές με λειτουργική και οργανική ανεξαρτησία» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Γεραπετρίτης ανοίγοντας νέα θέματα για το πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε επίσης στην υπογραφή συνυποσχετικού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις διεθνείς ομοσπονδίες και στάθηκε στις διοικήσεις των ομάδων αναγνωρίζοντας πως αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα.

Πολυιδιοκτησία και ποινές

Νωρίτερα, ο υπουργός, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) προχώρησε σε νέες εξαγγελίες για τις ποινές στο θέμα της πολυιδιοκτησίας. Ειδικότερα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα αφαιρούνται βαθμοί κάθε φορά που θα τίθεται το θέμα (προφανώς από καταγγελία ή κι από αυτεπάγγελτη ίσως δράση της αρμόδιας αρχής). Συνεπώς, εάν δεν λυθεί το θέμα της πολυιδιοκτησίας οι ποινές θα οδηγούν ακόμα και σε υποβιβασμό.
Ανάμεσα σε άλλα ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι η UEFA συμφώνησε να παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση τεχνογνωσία που θα αφορά σε όλα τα στάδια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οι οδηγίες από τις διεθνείς ομοσπονδίες θα αποτελέσουν και τον κορμό του μνημονίου που αναμένεται να υπογραφεί, κάτι που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» το οποίο κατέγραψε την στόχευση της κυβέρνησης να… βρει σανίδα σωτηρίας σε UEFA και FIFA ώστε να απεμπλακεί από τις δικές τις ευθύνες. 
«Είχα μία σειρά από συναντήσεις και με τεχνικά κλιμάκια και με αξιωματούχους και με τον ίδιο τον πρόεδρο της UEFA. Η UEFA συμφώνησε απολύτως ότι θα παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση μία τεχνογνωσία που θα αφορά όλα τα κεφάλαια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Δηλαδή θα αφορά την αναδιοργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, το κομμάτι της διαιτησίας, της βίας και της χειραγώγησης. Οι κατευθύνσεις που θα τεθούν από πλευράς UEFA θα κατατεθούν σε ένα μνημόνιο συναντίληψης που θα υπογράψει ο ίδιος ο πρόεδρος της UEFA με τον Έλληνα πρωθυπουργό σε επίσκεψή του εδώ στην Αθήνα σε λίγες ημέρες και οι προτάσεις αυτές θα τεθούν υπόψιν της ελληνικής Πολιτείας, η οποία θα έχει ένα ρυθμιστικό ρόλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιχείρηση εκ νέου να δικαιολογήσει τους βιαστικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα λέγοντας «όταν μία κυβέρνηση φέρει νομοθετική πρωτοβουλία, σταθμίζει το κόστος και το όφελος της όποιας πράξης. Εδώ λοιπόν είχαμε τη στάθμιση ότι προκαλείται ένα τεράστιο ζήτημα δυσανάλογα μεγάλο του γεγονότος αυτού. Παρενέβη μεν όχι για να αλλάξουμε την παράβαση αυτή. Παραμένει η παράβαση, άρα πειθαρχικώς ελέγχεται η πολυιδιοκτησία (…) σε στάθμιση η κυβέρνηση έκρινε ότι το μείζον στην περίπτωση αυτή δεν είναι αν θα πέσει μία ομάδα ή αν θα αφαιρεθούν 10 βαθμοί, αλλά το κρίσιμο είναι με ευκαιρία αυτού του συμβάντος να υπάρχει καταλαγή ώστε να φτιάξει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο».
Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης διεμήνυσε πως με το νέο πλαίσιο θα υπάρχουν σαφείς κυρώσεις στις ομάδες για τον μισαλλόδοξο λόγο, τις πράξεις λεκτικής ή φυσικής βίας, με στόχο να μπει τέλος στην εχθροπάθεια που διατρέχει το ποδόσφαιρο.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση προβαίνει στη μια άστοχη κίνηση μετά την άλλη

«Οι αλλοπρόσαλλοι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο συνεχίζονται και σε διεθνές επίπεδο. Κι αυτά έπειτα από μια επαίσχυντη τροπολογία, η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται στον αέρα, αφού δεν υπερισχύει του πειθαρχικού πλαισίου της ΕΠΟ και άλλωστε καταδικάστηκε και από όλες τις πλευρές», σχολίασε ο τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μπουρνούς.
«Μετά την εξαφάνιση και τη μετατροπή του υφυπουργού Αθλητισμού σε υφυπουργό Άνευ Χαρτοφυλακίου, αφού αποκλείστηκε από τις συναντήσεις της κυβέρνησης με τις διεθνείς ομοσπονδίες, ο κ. Γεραπετρίτης γύρισε με άδειο καλάθι από την Ελβετία και προσπαθεί τώρα να το γεμίσει με άστοχες δηλώσεις και με εξαγγελίες για ακόμα πιο αλλοπρόσαλλους χειρισμούς στη συνέχεια» σημείωσε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην τοποθέτησή του, ο Γ. Μπουρνούς εκτίμησε πως «η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον γραμματίων που λήγουν και στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των κατόχων τους μετεκλογικά, προβαίνει στη μια άστοχη κίνηση μετά την άλλη, προκαλώντας χάος στο ελληνικό ποδόσφαιρο» και πως «αυτή τη στιγμή, συνειδητοποιώντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει φέρει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, προσπαθεί να διώξει την ευθύνη από πάνω της».


Και κατάληξε λέγοντας πως «αυτή δεν είναι μια υπεύθυνη στάση και σε κάθε περίπτωση δεν οδηγεί στην εξομάλυνση της κατάστασης».

πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου