Η British Airways έσπασε τα κοντέρ..

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ρεκόρ χρόνου πτήσης μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου έσπασε την Κυριακή η British Airways, με την πτήση 112 να ολοκληρώνει το ταξίδι προς τη βρετανική πρωτεύουσα σε 4 ώρες και 56 λεπτά. Το αεροσκάφος Boeing 747 έφθασε μάλιστα σε ανώτατη ταχύτητα 1.327 χλμ. την ώρα. Ο συνηθισμένος χρόνος πτήσης μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης είναι της τάξεως των 6 ωρών και 13 λεπτών.
Παρότι το αεροσκάφος ξεπέρασε την ταχύτητα του ήχου (1.234 χλμ. την ώρα), ο ισχυρός ούριος άνεμος ευνόησε την πτήση και επέτρεψε την πραγματοποίηση του ρεκόρ, που σημαίνει ότι η πτήση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί υπερηχητική, όπως αυτές του πάλαι ποτέ θρύλου των αιθέρων, Κονκόρντ. Δύο ακόμη πτήσεις από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο, της εταιρείας Virgin Atlantic, ολοκλήρωσαν την πτήση σε λιγότερο από πέντε ώρες. Οι «πτήσεις-αστραπή» κατέστησαν δυνατές χάρη στην καταιγίδα «Κιάρα» και στους θυελλώδεις δυτικούς ανέμους της, που «έσπρωχναν» τα αεροσκάφη προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Το ενισχυμένο χάρη στην «Κιάρα» ατμοσφαιρικό ρεύμα του «τζετ στριμ», γνωστό ως «τζετ στρικ» στα ισχυρότερα σημεία του, με ανέμους ταχύτητας 320 χλμ. την ώρα, συνέβαλε στην ταχύτητα της πτήσης. Την ίδια ώρα, στα δυτικά της ευρωπαϊκής ηπείρου πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν χθες και την Κυριακή εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Το προηγούμενο ρεκόρ ταχύτητας υποηχητικής υπερατλαντικής πτήσης κατείχε η εταιρεία Norwegian Air από τον Ιανουάριο του 2018, με χρόνο πτήσης 5 ωρών και 13 λεπτών. Το Boeing 747 Jumbo, ικανό να μεταφέρει 400 επιβάτες, δαπανά τον ίδιο όγκο καυσίμων όπως και το Κονκόρντ, χωρητικότητας 100 επιβατών. Ο χρόνος ταξιδιού του Κονκόρντ από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο ήταν της τάξεως των 3 ωρών και 30 λεπτών.
Ατυχοι στάθηκαν όμως οι επιβάτες της πτήσης 117, που επέστρεψε στη Νέα Υόρκη την Κυριακή το βράδυ από το Λονδίνο, καθώς οι αντίθετοι άνεμοι από την καταιγίδα «Κιάρα» προκάλεσαν καθυστέρηση εν πτήσει, με το αεροσκάφος να προσγειώνεται στο αεροδρόμιο «Τζον Κένεντι» της αμερικανικής μεγαλούπολης μία ώρα και 49 λεπτά πιο αργά από ό,τι προβλεπόταν.

πηγη : kathimerini .gr
Έντυπη
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου