Πάνω από 50 δημοσιογράφοι θύματα του κορονοϊού εδώ και δύο μήνες..

Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους δύο μήνες στον κόσμο από τον Covid-19, σύμφωνα με την Press Emblem Campaign που καταγγέλλει την ανεπαρκή προστασία των εργαζομένων στα μέσα που καλύπτουν την πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 233.000 ανθρώπους εκ του συνόλου των 3.264.200 εκατομμυρίων κρουσμάτων παγκοσμίως
Πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου την προσεχή Κυριακή, η ελβετική PEC προειδοποιεί ότι πολλοί δημοσιογράφοι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να καλύψουν την κρίση του νέου κορονοϊού κι ορισμένοι αρρωσταίνουν από τη νόσο.
Στην ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση, που εδρεύει στη Γενεύη και αγωνίζεται για την προστασία των δημοσιογράφων, αναφέρει ότι από την 1η Μαρτίου κατέγραψε  «τον θάνατο από επιπλοκές του νέου κορονοϊού 55 δημοσιογράφων σε 23 χώρες» διευκρινίζοντας ότι «η επαγγελματική αιτία κάποιων από αυτούς τους θανάτους δεν διαπιστώνεται πάντα».
«Οι δημοσιογράφοι διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους σε αυτήν την κρίση, διότι πρέπει να συνεχίσουν να ενημερώνουν, πηγαίνοντας σε νοσοκομεία, παίρνοντας συνεντεύξεις από γιατρούς, νοσηλευτές, πολιτικούς ηγέτες, ειδικούς, επιστήμονες, ασθενείς» υπογράμμιζεται.
«Σε διάφορες χώρες, τα απαραίτητα μέτρα προστάσιας (αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας, μέτρα υγιεινής, καραντίνα) δεν εφαρμόζονται, ιδίως στην αρχή της επιδημίας» συνεχίζει η ΜΚΟ.
Ο Ισημερινός είναι η πλέον πληγείσα χώρα με τουλάχιστον 9 δημοσιογράφους που έχουν πεθάνει λόγω του ιού. Ακολουθούν οι ΗΠΑ (8), η Βραζιλία (4), η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία (3 αντίστοιχα), σύμφωνα με την καταμέτρηση.

«Πρόσχημα για καταστολή διαδηλώσεων και ελευθεριών» 

Η μάχη εναντίον της πανδημίας, «χρησιμοποιείται ως πρόσχημα από ορισμένες κυβερνήσεις για να καταστείλουν τις ελευθερίες της έκφρασης, των συναθροίσεων, των διαδηλώσεων» καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας της PEC, Μπλέζ Λεμπάν ζητώντας «όλα τα κράτη να σέβονται το δικαίωμα στην πληροφόρηση των πολιτών και το δικαιώματά τους στην υγεία».
«Λογοκρισία, κλείσιμο ιστότοπων, αυθαίρετες κρατήσεις δημοσιογράφων, σωματικές και λεκτικές επιθέσεις, έκτακτες νομοθεσίες που πλήττουν την ελευθερία του Τύπου, όπως και παραβιάσεις διαπιστώνονται τις τελευταίες εβδομάδες» σύμφωνα με τη ΜΚΟ, την ώρα που η «ενημέρωση του κοινού είναι ιδιαιτέρως σημαντική σε αυτήν την υγειονομική κρίση».
«Η διαφάνεια είναι πρωτεύουσα και μπορεί να σώσει ζωές στην περίπτωση μιας υγειονομικής κρίσης» τονίζεται τέλος στην ανακοίνωση.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου