Προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ και την Κίνα για τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο και τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη διεθνή οικονομία, ενώ ταυτόχρονα ο πλανήτης προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, έκανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκιέβα.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι είναι πολύ πιθανή η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία. Στις αιτίες ανέφερε την πανδημία και την αναθέρμανση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Εξήγησε ότι τα στοιχεία για πολλές χώρες που έχει στη διάθεσή του το ΔΝΤ δείχνουν ότι η ήδη απαισιόδοξη πρόβλεψη για ύφεση 3% το 2020 μπορεί να μην ισχύει και τα πράγματα να εξελιχθούν πολύ χειρότερα.
«Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, πολύ χειρότερα σενάρια μπορεί να αποδειχθούν πραγματικότητα για πολλές χώρες. Και φυσικά δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η συμπεριφορά του ιού ώστε να γίνουν οι ανάλογες εκτιμήσεις», συμπλήρωσε.
Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ύφεση 3% στην παγκόσμια οικονομία ίσως να είναι η χειρότερη επίδοση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Επίσης το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2021 μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Η αμερικανική οικονομία, η μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει δεχθεί πού ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη διάδοσής του, με την ανεργία να φτάνει το 14,7% ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου ότι μπορεί να ξεπεράσει το 20% τον Μάιο.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα τιμωρήσει την Κίνα για τον τρόπο με τον οποία διαχειρίστηκε την πανδημία επιβάλλοντας νέους εμπορικούς δασμούς και ότι θα σταματήσει την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην εφαρμογή της κατ' αρχήν συμφωνίας, ωστόσο οι συμφωνηθείσες αγορές αμερικανικών προϊόντων από την Κίνα δεν έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε να φτάσουν τον στόχο για αύξηση κατά 77δισ. δολάρια σε σχέση με το 2017.
Ωστόσο, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι η αμερικανική υποχώρηση από τη συμφωνία μπορεί να εξασθενήσει τις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη σε μια κρίσιμη στιγμή, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να αντισταθούμε στην τάση μας να κλειστούμε μέσα στα σύνορά μας».
«Διαφορετικά», είπε, «θα ζήσουμε σε έναν λιγότερο ασφαλή κόσμο».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι το Ταμείο έχει προσφέρει χρηματοδοτήσεις για λόγους έκτακτης ανάγκης σε 50 από τις 103 χώρες που έχουν ζητήσει βοήθεια, λέγοντας ότι οι φτωχές χώρες κινδυνεύουν από την κρίση της πανδημίας ακόμη και αν δεν έχουν υψηλά ποσοστά θανάτων λόγω κορονοϊού.
Επίσης, η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ, είπε την Πέμπτη ότι η κατάσταση έχει χειροτερεύσει σε σχέση με τον Μάρτιο και πως οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα χρειαστούν 2,5 τρισ. επιπλέον χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσουν την οικονομική και υγειονομική κρίση. «Και επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, ίσως χρειαστεί να δοθούν περισσότερα χρήματα από αυτό το ποσό», είπε.
πηγη /efsyn.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου