Ο "εφιάλτης" της Wall Street πλησιάζει...
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο να εξελιχθούν σε χάος. Υπάρχει μια γκάμα σεναρίων για τους παράγοντες της αγοράς, πολλά εκ των οποίων κάποτε θα θεωρούνταν αδιανόητα.

Τι θα συμβεί εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χάσει και δεν αποδεχθεί την ήττα του; Ή αν ο επίδοξος αντικαταστάτης του στον προεδρικό θώκο, Τζο Μπάιντεν, χάσει και δεν αποδεχθεί το αποτέλεσμα; Ή αν ο Τραμπ κερδίσει και πάλι το σώμα των εκλεκτόρων, αλλά όχι την λαϊκή ψήφο, πυροδοτώντας αστικές ταραχές τις οποίες η χώρα δεν θα έχει ξαναδεί ποτέ στην ιστορία της;

Τα σενάρια "τρόμου"

Αυτά δεν είναι τα μόνα πιθανά σενάρια. Το προσωπικό μου αγαπημένο περιλαμβάνει την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, οι οποίες είναι πιθανό να είναι μακράν οι περισσότερες στην εκλογική ιστορία.

Οι Δημοκρατικοί κλίνουν γενικά προς την ψήφο μέσω ταχυδρομείου εν μέσω πανδημίας, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι τείνουν προς την ψήφο με φυσική παρουσία στα εκλογικά κέντρα.

Είναι πιθανό ο Τραμπ να εμφανίσει επιβλητικό προβάδισμα το βράδυ των εκλογών, το οποίο θα αρχίσει να μειώνεται τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα καταμετρώνται τα ψηφοδέλτια. Φανταστείτε πώς θα διαμορφωνόταν το πολιτικό περιβάλλον σε ένα τέτοιο σενάριο.

Δεν έχω καταλήξει σε ξεκάθαρη άποψη για το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά όσον αφορά τις αγορές, τις αφορά λιγότερο το αποτέλεσμα των εκλογών και περισσότερο η διαδικασία.

Για μένα, το πρόβλημα με τα ψηφοδέλτια μέσω ταχυδρομείου δεν είναι η πιθανότητα εκλογικής απάτης ή νοθείας, αλλά ότι χρειάζονται τόσο πολύ χρόνο για να καταμετρηθούν. Ο κόσμος θα γελά με τις ΗΠΑ όταν η 3η Νοεμβρίου θα έχει έλθει και παρέλθει και δεν θα υπάρχει κανένας νικητής - πιθανόν για εβδομάδες.

Οι hedgers και οι αντισταθμίσεις κινδύνου

Έχουμε μάθει ότι οι επενδυτές έχουν λάβει καλύψεις ήδη πριν από τις εκλογές, με τις καλύψεις αυτές να έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να προστατεύουν ένα χαρτοφυλάκιο σε περιπτώσεις ταχύτατης και απότομης πτώσης.

Συνήθως έχουν τη μορφή της αγοράς vanilla put options (σ.μ. συμβόλαια που δίνουν στον κομιστή το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πουλήσει στον εκδότη ένα υποκείμενο χρεόγραφο σε μία συγκεκριμένη τιμή εξάσκησης, μέχρι την ημερομηνία λήξης του, με αντάλλαγμα μια αμοιβή) στο πλαίσιο ενός δείκτη ο οποίος αποτυπώνει μεγάλο εύρος της αγοράς, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν και πιο περίπλοκες στρατηγικές καλύψεων.

Η αντισταθμιστική δραστηριότητα είναι εμφανής στις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) στο Δείκτη Μεταβλητότητας CBOE ή VIX, όπου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Οκτωβρίου (αυτά που καλύπτουν την περίοδο των εκλογών) κινούνται σημαντικά υψηλότερα από τα συμβόλαια που τα περιβάλλουν χρονικά. (Έλαβα κι εγώ ο ίδιος αντισταθμιστικές καλύψεις για τις εκλογές πριν από λίγους μήνες).

Οι αντισταθμίσεις κινδύνου έχουν καταστεί αρκετά δημοφιλείς, οδηγώντας σε αύξηση των συνολικών επιπέδων "σιωπηρής" μεταβλητότητας. Το Bloomberg News αναφέρει ότι αυτές οι εκλογές τιμολογούνται ως ο πλέον ακριβός κίνδυνος γεγονότος στην ιστορία, με βάση τις κοινές πρακτικές επενδυτικού "στοιχηματισμού" επί πιθανών καταστάσεων αστάθειας.

Εκείνο που είναι πραγματικά ασυνήθιστο είναι ότι η μεταβλητότητα αυξάνεται όσο το χρηματιστήριο ανεβαίνει, κάτι που δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Μέρος αυτού του φαινομένου οφείλεται στην λήψη αντισταθμίσεων κινδύνου λόγω των εκλογών.

Ο "εφιάλτης" της Wall Street πλησιάζει
Η υποκείμενη μεταβλητότητα αυξάνεται, παρά το "ράλι" που σημειώνουν οι μετοχές

Το παράδοξο που μπορεί να οδηγήσει σε νέο "ράλι"

Η ιστορία δείχνει ότι, όταν μια συναλλαγή συσσωρεύει υπερβολικά μεγάλο όγκο κεφαλαίων, είναι απίθανο να λειτουργήσει υπέρ του σκοπού για τον οποίο προορίζεται.

Ας σκεφτεί κανείς τι θα γινόταν εάν κάθε hedge fund αγόραζε put options σε έναν ευρύ χρηματιστηριακό δείκτη πριν από τις εκλογές. Εάν οι μετοχές έπεφταν, όπως αναμενόταν, η κοινότητα των hedge funds θα πωλούσε τα αντισταθμιστικά προϊόντα, των οποίων η αξία θα είχε αυξηθεί, ωστόσο η κίνηση κλεισίματος των αντισταθμίσεων θα έκανε το χρηματιστήριο να ανέβει υψηλότερα.


capital.gr


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου