1936: Ο Τζέσε Όουενς ταπεινώνει τον Χίτλερ..

 


Η προπαγάνδα της ναζιστικής Γερμανίας έκανε λόγο εκείνη την εποχή περί άριας υπεροχής, προτάσσοντας τον αθλητισμό. Ωστόσο ήρθε ο γιος ενός δουλοπάροικου και εγγονός σκλάβων να ταπεινώσει τον Αδόλφο Χίτλερ μπροστά στα μάτια του. Ο Αμερικανός Τζέσε Όουενς κέρδισε τέσσερα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια (100 μ., 200 μ., 4Χ100 μ., μήκος) και η παράδοση έλεγε ότι ο αρχηγός του κράτους που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες όφειλε να συγχαρεί τον νικητή. Ο Χίτλερ, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, σηκώθηκε και έφυγε από το στάδιο όταν είδε τον Όουενς να κερδίζει το 100άρι. Ο Χίτλερ παρακολούθησε την τελετή απονομής των μεταλλίων από τα επίσημα, λέγοντας στους συνεργάτες του ότι «δεν ήθελα να μείνει στην ιστορία μία φωτογραφία μου όπου θα έδινα το χέρι μου σε έναν νέγρο».

Ο αντίπαλός του Όουενς στο μήκος, Λουτζ Λονγκ (Γερμανός άλτης που σκοτώθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), όταν είχε κάνει δύο άκυρα ο Αμερικανός έσπευσε να τον ενθαρρύνει και να τον συμβουλέψει για να αποφύγει και τρίτη άκυρη προσπάθεια. Ο Όουενς ακολούθησε πιστά τη συμβουλή του και στο τέλος κατέκτησε το χρυσό. Ο Λονγκ, που βγήκε δεύτερος, έτρεξε αμέσως να τον συγχαρεί, προκαλώντας αμηχανίαστον Χίτλερ..

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου