Στη λίστα των κορυφαίων προορισμών βιωσιμότητας για το 2021 η γαστρονομική Κάλυμνος. Δείτε όλους όσους ξεχώρισαν...

 Οι φιλικοί προς το περιβάλλον προορισμοί φαίνεται ότι θα είναι οι πρωταγωνιστές στα, μετά covid, ταξίδια μας. Έτσι και το Lonely Planet ανέδειξε τη λίστα με τους «βιώσιμους νικητές» για τα ταξίδια του 2021, σύμφωνα με την οποία ο κορυφαίος βιώσιμος γαστρονομικός προορισμός βρίσκεται στην Ελλάδα και δεν είναι άλλος από την όμορφη Κάλυμνο. Ξεχώρισαν, επίσης, το Γκέτεμπορκ στη Σουηδία ως βιώσιμη πόλη, το Παλάου ως πράσινο νησί, η Ρουάντα στην Αφρική για το κορυφαίο πρόγραμμα διατήρησης της άγριας ζωής και πολλά ακόμη μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο, το καθένα κορυφαίο στον τομέα του.

Στην επiτυχία της Καλύμνου συνέβαλε κυρίως το Kalymnos Experience της Σεβαστής Χαλκίτη και του Μιχάλη Γερακιού. Πρόκειται για μία εταιρεία εναλλακτικών δραστηριοτήτων που έχει ως σκοπό την προώθηση του νησιού και προσφέρει εξωτερικές δραστηριότητες, όπως αναρρίχηση και κατάδυση, σε συνδυασμό με την γαστρονομία του νησιού. Η Σεβαστή και ο Μιχάλης δηλώνουν ότι η καλλιέργεια είναι τρόπος ζωής γι αυτούς και όλες οι μέθοδοι καλλιέργειας έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Μερικά από τα προϊόντα που καλλιεργούν το καλοκαίρι είναι οι ντομάτες, τα σταφύλια και τα σύκα (τα οποία τα αποξηραίνουν). Σέβονται το περιβάλλον και αισθάνονται κομμάτι αυτού. Προσφέρουν μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες μέσω του Kalymnos Experience σε ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, προβάλλοντας παράλληλα τα τοπικά προϊόντα. Γι αυτό εκτός από τις κλασικές δραστηριότητες της αναρρίχησης και της κατάδυσης, διοργανώνουν και πολλές πεζοπορίες με σκοπό να μαζέψουν βότανα και ρίζες και να μάθουν γι αυτά.

Ως κορυφαία βιώσιμη πόλη ψηφίστηκε το Γκέτεμπορκ στη Σουηδία, μία μικρή πόλη που είναι ιδανική για όσους προτιμούν τον eco-friendly τουρισμό, μιας και κατέχει τον τίτλο της πράσινης πόλη από το 2016. Το 94% των ξενοδοχείων της χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και το αεροδρόμιο της είναι από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον αεροδρόμια σε ολόκληρο τον κόσμο. Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ανακύκλωση είναι κάτι που μαθαίνεται στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία και είναι λες και η οικολογική συνείδηση είναι μέρος του DNA τους. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 το Γκέτεμπορκ θα είναι μια πόλη ανεξάρτητη από ορυκτά καύσιμα.

Η δημοκρατία του Παλάου στο δυτικό Ειρηνικό ωκεανό ψηφίστηκε ως το πιο βιώσιμο νησί στον κόσμο. Το Παλάου φημίζεται για τον υδάτινο κόσμο του και για τα παρθένα τοπία του. Οι προσπάθειες όμως των κατοίκων του ώστε να διατηρήσουν αυτόν τον παράδεισο όσο το δυνατόν ανέγγιχτο είναι που το οδήγησαν στην κορυφή. Τα προστατευτικά μέτρα αλλά και το έγγραφο που πρέπει να υπογράφουν όσοι τουρίστες επισκέπτονται το Παλάου, με το οποίο δεσμεύονται να προστατεύουν το περιβάλλον, διατήρησαν το νησί καθαρό από ρύπους.

Η Ρουάντα στην Αφρική διαθέτει το κορυφαίο πρόγραμμα προστασίας της άγριας φύσης και προστατεύει πολλά είδη ζώων που βρίσκονται υπό εξαφάνιση μέσα από το εθνικό πάρκο Akagera. Το εξαιρετικό, όμως, με αυτό το πάρκο είναι ότι όχι μόνο συμβάλλει στη διατήρηση της άγριας ζωής αλλά δημιουργεί και περιβαλλοντικά ευσυνείδητους πολίτες. Προσφέρει εργασία σε ντόπιους ανθρώπους και διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία με σκοπό να κατανοήσουν τη σημασία από του πιο μικρού έως του πιο μεγάλου ζώου και γι αυτό το λόγο να τα προστατεύει.

Η πεζοπορία Le Vie di Dante στην Ιταλία ψηφίστηκε ως η κορυφαία βιώσιμη πεζοπορία στον κόσμο. Πρόκειται για μια πεζοπορία που ξεκινάει από την Φλωρεντία και καταλήγει στη Ραβένα και ακολουθεί τα βήματα του εθνικού ποιητή της Ιταλίας Δάντη Αλιγκέρι μέσα από το βιβλίο του η Θεία Κωμωδία (1300). Στην διαδρομή υπάρχουν πολλά κάστρα, καταρράκτες και ιδιαίτερου φυσικού κάλους τοπία που σε φέρνουν κοντά στη φύση.

Η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα, νησιά στην Καραϊβική, είναι οι αναδυόμενοι βιώσιμοι προορισμοί για το 2021. Εκτός από τις αμέτρητες καταγάλανες παραλίες τους, είναι και από τα πρώτα μέρη του κόσμου όπου απαγορεύτηκε η χρήση της πλαστικής σακούλας, Η προστασία του περιβάλλοντος και του τόπου είναι μέρος της εκπαίδευσης από νεαρή ηλικία, ενώ οι επιχειρήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον.

Το τρένο Rocky Mountaineer, που διασχίζει τα Canadian Rockies, ξεκινώντας από το Βανκούβερ και καταλήγοντας στο εθνικό πάρκο Βανφ, αποτελεί, σύμφωνα με τη λίστα, την πιο βιώσιμη διαδρομή με τρένο για το '21. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον αφού εκπέμπει πολύ λίγο διοξείδιο του άνθρακα και παράλληλα προσφέρει ένα ταξίδι πολυτέλειας μέσα από ονειρικά τοπία. Και το πιο αξιοθαύμαστο είναι ότι κάθε χρόνο στα γενέθλια της εταιρείας όλοι οι υπάλληλοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα TreeCanada, έχοντας φυτέψει χιλιάδες δέντρα αυτά τα χρόνια.

Το οικολογικό διαμάντι της Αφρικής είναι το Grootberg Lodge στη Ναμίμπια και γι αυτό ψηφίστηκε ως το κορυφαίο βιώσιμο κατάλυμα. Ένα πολυτελές κατάλυμα καταμεσής της άγριας φύσης έχει ως σκοπό να κάνει τους επισκέπτες του προστάτες της άγριας ζωής και κυρίως των ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως τα λιοντάρια και ο μαύρος ρινόκερος. Αλλά και στο ίδιο το κατάλυμα χρησιμοποιείται μόνο ηλιακή ενέργεια κι όλα τα προϊόντα προέρχονται από ντόπιους αγρότες.

Τέλος, για τους λάτρεις της ποδηλασίας, η πιο βιώσιμη ποδηλατική διαδρομή είναι το Virginia Mountain Bike Trail στη Βιρτζίνια. Η διαδρομή φτιάχτηκε από τον Κρις Σκοτ και πολλούς εθελοντές οι οποίοι βοήθησαν να μπουν τα σημάδια και να δημιουργηθεί το μονοπάτι. Μία διαδρομή για γερά στομάχια αφού διαρκεί δυο βδομάδες. Βρίσκεσαι όμως μέσα στην φύση και στην άγρια ομορφιά της, αναπνέοντας μόνο καθαρό αέρα.

Από την Άννα Νάτση /athinorama travel


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου