Τσίπρας: Βιώσιμη λύση του Κυπριακού, προάσπιση διεθνούς δικαίου στη Μεσόγειο..

 


Στον ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις διμερείς σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον εστίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» που πραγματοποιείται φέτος διαδικτυακά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το μέλλον της Ελλάδας συνδέεται με την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων, την ειρήνη στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή και τη συνεργασία Ανατολής-Δύσης, προσθέτοντας ότι η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων απέναντι στις απειλές της Τουρκίας, αποτελεί το πλέον σημαντικό διακύβευμα για τη χώρα μας. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την «εξαιρετικά μεγάλη» σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της «εκλογής του νέου προέδρου στις ΗΠΑ», επισημαίνοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν αποτελεί «φίλο» της χώρας και «γνώστη» των εξελίξεων. Υπενθύμισε ότι «από την αρχή της πολιτικής του καριέρας ήταν κοντά στο ελληνικό στοιχείο, αλλά και ιδιαίτερα τη περίοδο της οικονομικής κρίσης, ως αντιπρόεδρος, είχε χρεωθεί από τον τότε πρόεδρο Ομπάμα τη στενή παρακολούθηση των εξελίξεων» και γι' αυτό βρισκόταν σε στενή επικοινωνία μαζί του κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.

Η Ελλάδα, πάντως –τόνισε ο κ. Τσίπρας– δεν πρέπει να επαναπαυτεί σε αυτό, αλλά «να παρέμβει ενεργά στον καθορισμό των εξελίξεων που την αφορούν μέσω μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και έναν ειλικρινή, δυναμικό και ουσιαστικό διάλογο με τις ΗΠΑ».

Όπως τόνισε η Αθήνα θα πρέπει «να αναδείξει ότι η προάσπιση του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο με προσφυγή στην Χάγη, αν χρειαστεί,για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, αποτελούν κεντρικό διακύβευμα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Πρόσθεσε παράλληλα «πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα προασπίσει αποφασιστικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή» και να μην «εγκλωβιστεί σε μια παθητική, μονοδιάστατη πολιτική συμμόρφωσης», «χωρίς όραμα, χωρίς εθνική στρατηγική». «Διότι θα καταστεί αδύνατη η προάσπιση των συμφερόντων και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, όπως αυτή που θα ακολουθήσει», όπως προειδοποίησε.

Βαρύ το πλήγμα στην οικονομία, χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση

Αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας, ο Αλ. Τσίπρας χαιρέτισε το γεγονός ότι απέναντι στην κρίση της πανδημίας, η ΕΕ «προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις πληγές στην οικονομία με ένα περισσότερο άμεσο και δίκαιο τρόπο από ότι στο παρελθόν», ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, τη χαλάρωση του δημοσιονομικού πλαισίου και τη «σημαντική πρωτοβουλία» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όλα αυτά, είπε, μαζί με το μαξιλάρι των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια ταμεία, αποτελούν «όπλα» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δεν είχε «άλλη ελληνική κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν, για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση».

«Αλλά το πρόβλημα είναι ότι μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν βλέπουμε να το κάνει. Η οικονομία έχει ήδη δεχτεί βαρύτατο πλήγμα καθώς η κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο κάνει “πολύ λίγα, πολύ αργά” για να μετριάσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης», υπογράμμισε, κατηγορώντας την ότι επιπλέον, «χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ η πολιτική της οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας και νέα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Περιγράφοντας μια ζοφερή εικόνα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει από την αρχή της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την «ταυτόχρονη» ενίσχυση της προσφοράς και της ζήτησης, με στόχο τη «συγκράτηση της ύφεσης έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης ανάκαμψης για όλους», οι οποίες, όπως είπε, «δυστυχώς» δεν εισακούστηκαν.

Όσον αφορά δε την επόμενη μέρα, τόνισε πως αυτό που απαιτείται είναι ένα «νέο παραγωγικό μοντέλο», καθώς «παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία με πόρους και δυνατότητες», προκειμένου «να γυρίσει ουσιαστικά σελίδα η χώρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την «εξαιρετικά μεγάλη» σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της «εκλογής του νέου προέδρου στις ΗΠΑ», επισημαίνοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν αποτελεί «φίλο» της χώρας και «γνώστη» των εξελίξεων. Υπενθύμισε ότι «από την αρχή της πολιτικής του καριέρας ήταν κοντά στο ελληνικό στοιχείο, αλλά και ιδιαίτερα τη περίοδο της οικονομικής κρίσης, ως αντιπρόεδρος, είχε χρεωθεί από τον τότε πρόεδρο Ομπάμα τη στενή παρακολούθηση των εξελίξεων» και γι' αυτό βρισκόταν σε στενή επικοινωνία μαζί του κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.efsyn.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου