Ο κυνισμός στην εξουσία..

 


To πρωί της Τετάρτης ένα εικοσάχρονο κορίτσι πνίγηκε ανοιχτά της Λέσβου, μια συνομήλική της αγνοείται στα παγωμένα νερά και άλλοι 32 συμπατριώτες τους από τη Σομαλία θαλασσόδερναν μέχρι να τους διασώσει το Λιμενικό. Το βράδυ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια δήλωση στο twitter για το προσφυγικό. Δεν βρήκε λέξη να πει για το τραγικό ναυάγιο, αντιθέτως μίλησε για τη «σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών, ειδικά στο Αιγαίο». Και ισχυρίστηκε: «Προτάσσουμε το προφανές επιχείρημα ότι το κράτος έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του».

Ελλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και κυνισμός, γνωστά και από άλλες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, όπως και βαθιά περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη ζωή των περιθωριοποιημένων. Χαρακτηριστικά της Ακροδεξιάς και των παρυφών της παγκοσμίως.

Σε πείσμα του πρωθυπουργού, το επιχείρημα για τα σύνορα δεν είναι τόσο προφανές. Στο νομικό μας οικοδόμημα, το κράτος έχει πρωτίστως την υποχρέωση να μην παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και δευτερευόντως να εμποδίζει τη διέλευση των συνόρων. Αλλά το αποκορύφωμα του κυνισμού ήταν η δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο Νότης Μηταράκης έριξε κοντολογίς την ευθύνη για τους θανάτους των προσφύγων στην Τουρκία που τους αφήνει να φύγουν, στους διακινητές που τους δίνουν τα μέσα να ταξιδέψουν και στις ΜΚΟ που τους υποδέχονται, καταγγέλλοντας τις επαναπροωθήσεις και τον ευτελισμό του κράτους δικαίου. Και ζήτησε τον «πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών» για να προστατευτεί η ζωή των προσφύγων. Με άλλα λόγια, για να προστατευτούν, πρέπει να πάψουν με τη βία να είναι πρόσφυγες. Να μην έρχονται στην Ευρώπη, να μη φεύγουν από τη χώρα τους. Ας κινδυνεύσουν εκεί από βομβαρδισμούς, βασανιστήρια και διώξεις, όπου δεν θα τους βλέπουμε.


efsyn.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου