Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν πίνετε ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ..

 


Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση κρασιού με μέτρο είναι ωφέλιμη, αλλά ποιες είναι ακριβώς οι ευεργετικές ιδιότητές της;

Το lockdown μάς έκοψε την έξοδο και το κρασί έγινε συντροφιά στο σπίτι και ξεκούραση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Περιορισμένοι στα σπίτια μας, είναι πολύ δελεαστικό να πιούμε το βράδυ ένα ποτήρι κρασί για να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε λίγο καλύτερα.

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση κρασιού με μέτρο είναι ωφέλιμη, αλλά ποιες είναι ακριβώς οι ευεργετικές ιδιότητές της; Έχει αρνητικές επιπτώσεις; Διαβάστε παρακάτω τι συμβαίνει στον οργανισμό σας εάν πίνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε βράδυ.

 

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Οι έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού (όχι περισσότερο από ένα ποτήρι την ημέρα) έχει στην πραγματικότητα κάποια καρδιαγγειακά οφέλη. Μια μελέτη που έγινε από το Canadian Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι οι πολυφαινόλες στο κόκκινο κρασί έχουν πολλά οφέλη για τη ροή του αίματος και την υγεία της καρδιάς. Οι φυσικές χημικές ουσίες που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων μας, βοηθώντας στην πρόληψη θρόμβων αίματος και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων. Το κόκκινο κρασί αυξάνει επίσης τα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών (HDL)- γνωστά ως «καλή χοληστερόλη». Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, τα υψηλότερα επίπεδα HDL συσχετίζονται συχνά με μεγαλύτερη πιθανότητα προστασίας από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Συμβάλλει στην καλή υγεία του εντέρου

Γνωστό ως ο «δεύτερος εγκέφαλος», το έντερό σας μπορεί να επηρεάσει την πέψη σας, την κατάσταση των οργάνων σας, ακόμη και τη ψυχικής σας υγεία. Στην πραγματικότητα, το μικροβίωμα του εντέρου θεωρείται ως «ένας σημαντικός συνεργάτης των ανθρώπινων κυττάρων, που αλληλεπιδρά με όλα σχεδόν τα ανθρώπινα κύτταρα». Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Gastroenterology Journal αποκάλυψε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρο ωφελεί συνολικά το έντερό σας. Όπως είπαμε και νωρίτερα, το κόκκινο κρασί περιέχει πολλές πολυφαινόλες, οι οποίες είναι φυσικές χημικές ουσίες που έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Και τα αντιμικροβιακά είναι παράγοντες που βοηθούν στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος του εντέρου.

Μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας

Ίσως να κοιμηθείτε πιο γρήγορα αν πιείτε ένα ποτηράκι κρασί το βράδυ, όμως το αλκοόλ είναι γνωστό ότι μπορεί να διαταράξει τον φυσικό κιρκαδικό ρυθμό- το φυσικό ρολόι του σώματός μας- ακόμα και αν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες. Μια μελέτη που έγινε για τον ύπνο και το αλκοόλ από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι όταν πίνουμε ακόμη και μια μέτρια ποσότητα αλκοόλ, τα σώματά μας περνούν από ένα φαινόμενο γνωστό ως «rebound effect». Πρόκειται ουσιαστικά για τον τρόπο που το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στο αλκοόλ κατά το πρώτο μισάωρο του ύπνου. Το αλκοόλ χρειάζεται περίπου 4-5 ώρες για να αποβληθεί από το σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι η διαταραχή του ύπνου που ίσως αντιμετωπίζετε κατά το δεύτερο μισό της νύχτας συνδέεται με το αλκοόλ που φεύγει από το σώμα σας.

Η απλή απάντηση είναι ναι! Η όχι και τόσο απλή απάντηση είναι ότι εξαρτάται από εσάς. Οι έρευνες εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι οι μικρές έως μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού (ένα ποτήρι το βράδυ) έχουν ως επί το πλείστον ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρέξετε στην κοντινότερη κάβα και να ξεκινήσετε να πίνετε κρασί καθημερινά εάν δεν πίνετε ήδη.

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση από το αλκοόλ, σε άτομα με προδιάθεση. Ο Rick Grugza, ένας επιδημιολόγος που μελετά τη χρήση αλκοόλ εδώ και χρόνια, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε μεγαλύτερες ποσότητες αυξάνεται σταθερά. Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζετε πόσο πίνετε όλη τη βδομάδα και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή σας καθημερινά.

Το να τρώτε υγιεινά και να παραμένετε δραστήριοι είναι πάντα χρήσιμα, αλλά εάν σας αρέσει να απολαμβάνετε και ένα ποτήρι κρασί το βράδυ, δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό. Όπως και με οτιδήποτε στη ζωή, το μέτρο είναι το κλειδί..Πηγή: eatthis.com


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου