Η Σάντα Τσικίτα και ο Άγιος Λογοθετίδης: Ο γύρος του κόσμου σε 1 λεπτό..

 


Ταινία κοσμοπολιτισμού και πολυγλωσσίας, μπολιασμένη με το νέο "γκαγκστερικό" πνεύμα των μεταπολεμικών χρόνων, η "Σάντα Τσικίτα" του Αλέκου Σακελλάριου  και του Χρήστου Γιαννακόπουλου αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη του ελληνικού σινεμά.

Σκηνές χολιγουντιανής σύλληψης, ένας Στέφανος Στρατηγός μαφιόζος α λα ελληνικά και ο Λογοθετίδης, αυτός ο άγιος απλός Έλληνας στα χρόνια του πενήντα αναζητά τρόπο να βγει από τις δυσκολίες του. Η Σάντα Τσικίτα, είναι η από μηχανής θεά, μια φιγούρα από αυτές που σπάνια εμπνεύστηκε ο ελληνικός κινηματογράφος, γυναίκα-ιέρεια ενός κοσμοπολιτισμού που ανταλλάσσει το θέαμα και την απόλαυση με τα εύκολα πλούτη από το εμπόριο αλλά και από παράνομες δραστηριότητες. Η Σάντα Τσικίτα είναι ένας γλυκός πειρασμός, αχρείαστος ίσως, όπως αχρείαστοι είναι όλοι οι πειρασμοί αυτού του είδους στη ζωή μας.

Πειρασμός που αυτό το "ανθρωπάκι" με το μεγάλο ηθικό ανάστημα, ο Φώτης, ο Άγιος Λογοθετίδης, το μετατρέπει με τη δύναμη της τύχης σε ευλογία. Ώσπου να έρθει όμως εκείνη η ώρα και εν αναμονή εξελίξεων έξω από το "στρατηγείο" του έλληνα μαφιόζου Μπάμπη -βλέπε Στέφανος Στρατηγός- ο Φώτης εμπλέκεται σ' ένα διάλογο με όλες τις γλώσσες του κόσμου, στο πρόσωπο της Μαρκέλας, της πολύγλωσσης χορεύτριας του καμπαρέ. Απολαύστε τον γύρο του κόσμου σε 1' Η "Σάντα Τσικίτα" έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους, στις 28 Αυγούστου 1953 και πρόπλασμά της υπήρξε το θεατρικό έργο: "Ο Φώτης Φραγκής και η Τσικίτα Λοπέζ".

Το 1964 διασκευάστηκε από την "Καραγιάννης - Καρατζόπουλος Α.Ε.", με τίτλο "Ο παράς και ο φουκαράς" Το ρόλο του Φώτη (στη διασκευή χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά ονόματα) τον υποδύθηκε ο Χατζηχρήστος, και στο ρόλο της Σάντα Τσικίτα ήταν η σεξοβόμβα της εποχής Μάρθα Καραγιάννη.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου