Ο Πειραιάς παίρνει μπροστά..

 


Στην είσοδο υποδοχής του πρώην Λιθογραφείου της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου, όπου φιλοξενούνται εδώ και λίγα χρόνια εταιρείες τηλεπικοινωνιών, συνδρομητικών υπηρεσιών και τεχνολογίας, ένας ευγενικός κύριος ελέγχει τα στοιχεία μου. Στα δύο λεπτά που περιμένω μου κινεί την περιέργεια ένας υπάλληλος ο οποίος εκείνη τη στιγμή χτυπάει την κάρτα του. Είναι πολύ νέος, ευδιάθετος και βάζω στοίχημα ότι δεν είναι Έλληνας. «Βγαίνω για μεσημεριανό», ενημερώνει στα αγγλικά τον άνδρα της ασφάλειας του κτιρίου με τον οποίο ανταλλάσσουν συνωμοτικά βλέμματα. «Καλή όρεξη!». «Efharisto!» απαντάει χαρούμενος ο άγνωστος ξένος από τον ευρωπαϊκό Βορρά που βιάζεται να βγει στον δυνατό ελληνικό ήλιο και ο οποίος ένας Θεός ξέρει πώς βρέθηκε να εργάζεται στον Άγιο Διονύσιο, στην αθέατη ατμομηχανή της επόμενης ημέρας του Πειραιά.

«Δεν είναι ο μόνος», θα μάθω αργότερα, όταν θα βρεθώ ένα οικοδομικό τετράγωνο ανατολικότερα, εκεί που από το 1931 χτυπούσε η καρδιά της κραταιάς ελληνικής καπνοβιομηχανίας.

Πρόκειται για το τελευταίο από τα τρία μεγάλα συγκροτήματα της Παπαστράτος που αποπερατώνεται. Κι αυτός είναι ο λόγος που στην εσωτερική αυλή με υποδέχεται η ηγεσία του Ομίλου της Eurobank: ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Σταύρος Ιωάννου. Τις επόμενες ημέρες μετακομίζει εδώ το ανθρώπινο δυναμικό του τμήματος του Retail Banking της Eurobank, η οποία διαχειρίζεται πλέον το σύνολο της επένδυσης στα τρία κτίρια της Παπαστράτος μετά την απορρόφηση της Grivalia Properties.

Η ολοκλήρωση των εργασιών και στην παλιά έδρα της ιστορικής ελληνικής καπνοβιομηχανίας σηματοδοτεί τη λειτουργία ενός εμβληματικού επιχειρηματικού complex στο οποίο υπολογίζεται ότι θα εργάζονται περισσότεροι από 7.500 εργαζόμενοι. Το τι σημαίνει για την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου αλλά και για τον Πειραιά το πρότζεκτ της Παπαστράτος μπορεί να το δει κανείς περπατώντας στον εξαιρετικά ρυμοτομημένο πολεοδομικό κάναβο που απλώνεται πίσω από το μέτωπο κτιρίων δυτικά του τερματικού σταθμού του Ηλεκτρικού που απέχει μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια...


πληρες ρεπορταζ / Καθημερινη : 16/5/21

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου