Είναι σωστό να τρώμε φρούτα αμέσως μετά το γεύμα..?

 


Ένας μύθος που έχει καλλιεργηθεί από στόμα σε στόμα και από ανάρτηση σε ανάρτηση είναι ότι η κατανάλωση φρούτων αμέσως μετά το φαγητό καθυστερεί την πέψη, προκαλεί την αποσύνθεση των τροφών στο στομάχι και επιπλέον δημιουργεί αέρια και δυσφορία.


Το μοναδικό αληθές σε αυτό τον ισχυρισμό είναι ότι τα φρούτα μειώνουν τον ρυθμό πέψης, κάτι το οποίο είναι καλό για τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το λεπτό έντερο και για την αποφυγή της απότομης αύξησης και πτώσης του σακχάρου στο αίμα. Τα υπόλοιπα είναι ψευδή.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε υγιή άτομα, οι φυτικές ίνες από τα φρούτα μείωσαν το ρυθμό πέψης από 72 σε 86 λεπτά χωρίς να βρεθεί κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι όσο έμενε το περιεχόμενο στο στομάχι, αυτό σάπιζε και χαλούσε. Επιπλέον η μείωση της ταχύτητας της πέψης είναι θετική γιατί με αυτό τον τρόπο διατηρείται ο κορεσμός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που τα φρούτα είναι η αιτία να παραμείνει το φαγητό περισσότερο στο στομάχι, αυτό έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν τέτοιου είδους καταστάσεις. Η τροφή όταν φτάνει στο στομάχι αναμιγνύεται με γαστρικό υγρό το όποιο έχει πολύ χαμηλό ph. Το περιεχόμενο γίνεται τόσο όξινο που οι περισσότεροι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να αναπτυχθούν.

Καταναλώστε τα φρούτα πριν ή μετά το γεύμα σας, με άδειο ή γεμάτο στομάχι. Ο οργανισμός θα πάρει αυτά που χρειάζεται.Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου