Κολομβία: Ένα βήμα πίσω στην άγρια καταστολή..?

 


Το ενδεχόμενο συμβιβασμού εξετάζει η κυβέρνηση της Κολομβίας μετά τον ορυμαγδό αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων στην χώρα, με πρακτικές που θυμίζουν τις πιο σκοτεινές περιόδους της Λατινικής Αμερικής.

Η Μπογκοτά ανακοίνωσε ότι θα «μελετήσει» ένα έγγραφο που της παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών με αιτήματα στα οποία περιλαμβάνεται το τέλος της βίας κατά διαμαρτυρόμενων από την αστυνομία και τις δυνάμεις καταστολής, αλλά και της σεξουαλικής βίας κατά γυναικών.

Η κολομβιανή κυβέρνηση συμφώνησε να μελετήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών για το δικαίωμα της πραγματοποίησης συλλαλητηρίων, δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα βίαιων διαμαρτυριών κατά του προέδρου Ιβάν Ντούκε.

Συνδικάτα, απεργοί, φοιτητές και άλλες κοινωνικές ομάδες και συλλογικότητες που είναι μέλη της αποκαλούμενης Εθνικής Απεργιακής Επιτροπής παρέδωσαν τη λίστα των αιτημάτων τους μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια κατάθεσης του εγγράφου, χιλιάδες Κολομβιανοί βγήκαν για ακόμη μια φορά στους δρόμους για ειρηνικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις.

Η Επιτροπή ζητά να σταματήσει η εμπλοκή του στρατού στις διαδηλώσεις και η χρήση όπλων από την αστυνομία, αλλά και να μπει τέλος στη σεξουαλική βία κατά γυναικών από τις δυνάμεις καταστολής.

Παράλληλα, απαιτεί να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση εκπρόσωποι του ΟΗΕ και της εκκλησίας, αλλά και να αναγνωρίσει ο πρόεδρος Ντούκε ότι το αιματοκύλισμα των διαδηλώσεων είναι δική του ευθύνη.

Ο σύμβουλος του προέδρου, Μιγκέλ Σεμπάλος δήλωσε ότι το έγγραφο θα πρέπει να «αναλυθεί» από την κυβέρνηση. 

Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες εξαφανισμένοι

Από την πλευρά του ο πρόεδρος αναγνώρισε το δικαίωμα στις διαδηλώσεις, αλλά απαίτησε να αποσυρθούν τα οδοφράγματα τα οποία περιέγραψε ως «επιθετικές ενέργειες» που εμποδίζουν την διάθεση τροφίμων και φαρμάκων στη χώρα.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, 578 έχουν τραυματιστεί, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 500 εξαφανισμένοι.

Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες για σεξουαλική βία εις βάρος τουλάχιστον 21 γυναικών.

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι περίπου 1.7000 άτομα έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους και 900 στελέχη των δυνάμεων καταστολής.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, έχουν καταγγείλει την ακραία βία των κολομβιανών αρχών κατά των διαδηλωτών.

Η σπίθα που άναψε το φυτίλι στην Κολομβία πριν από περίπου έναν μήνα ήταν, αρχικά, η αμφιλεγόμενη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία έχει ήδη αποσυρθεί εξαιτίας των μαζικών διαμαρτυριών. 

Η κυβέρνηση Ντούκε είχε ανακοινώσει αύξηση του ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενώ, πλέον, έχουν παραιτηθεί εξαιτίας των διαδηλώσεων τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος είχε δηλώσει ότι οι αυξήσεις στους φόρους ήταν απαραίτητες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προέκυψε από την πανδημία. 

Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι οι αλλαγές στη φορολογία θα δημιουργήσουν νέο κύμα φτώχειας εν μέσω πανδημίας, ενώ, πλέον τα αιτήματα των διαμαρτυριών έχουν επεκταθεί σε διεκδικήσεις για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας της χώρας. 


efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου